Απειλές από ΗΠΑ και Συμβούλιο Ευρώπης: «Σταματήστε τα παιχνίδια με τους μάρτυρες της Novartis»

Must Read

Απάντηση στην επιστολή-φωτιά των Αμερικανών δικηγόρων, που εκπροσωπούν τους Έλληνες προστατευόμενους μάρτυρες, οι οποίοι έχουν καταθέσει εθελοντικά πληροφορίες για το σκάνδαλο Novartis στις αμερικανικές Αρχές, έστειλε ο Τζανλούκα Εσπόζιτο, εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς (GRECO) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στην απάντηση αυτή, την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά η «δημοκρατία», ο κ. Εσπόζιτο επισημαίνει πως όσα καταγγέλλονται στην επιστολή του δικηγορικού γραφείου «Kohn, Khon & Colapinto, LLP» θα προσμετρηθούν -προφανώς αρνητικά- «στη διαδικασία αξιολόγησης της Ελλάδος» σε ό,τι αφορά τα θέματα διαφθοράς.

Το γραφείο «Kohn, Khon & Colapinto, LLP», το οποίο βρίσκεται στη λίστα με τα 50 καλύτερα δικηγορικά γραφεία στις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε θέματα προστασίας μαρτύρων, είχε στείλει τη συγκεκριμένη επιστολή την περασμένη εβδομάδα, εκτός από το Συμβούλιο της Ευρώπης, στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ιωσήφ Τσαλαγανίδη, στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλειο Πλιώτα, αλλά και στους αρχηγούς των ελληνικών κομμάτων.

Οι Αμερικανοί δικηγόροι ζητούσαν από τις ελληνικές Αρχές να «παύσουν» κάθε προσπάθεια να πληροφορηθούν τις ταυτότητες των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ και να αποσύρουν το σχετικό αίτημα που έστειλαν στις αμερικανικές Αρχές.

Δείτε επίσης: Προανακριτική για Novartis: Οι αντιφάσεις και τα ψέματα του Μανιαδάκη

Ζητούσαν ακόμη από το Συμβούλιο της Ευρώπης να διεξαγάγει σχετική έρευνα στην Ελλάδα, καθώς οι κινήσεις αυτές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. «Εκπροσωπούμε πολίτες της Ελλάδας που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες στις αμερικανικές Αρχές σχετικά με παραβιάσεις του FCPA (σ.σ.: νόμος για ξένες πρακτικές διαφθοράς). Αυτοί οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος παρείχαν πληροφορίες ότι η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Novartis μπορεί να έχει δωροδοκήσει Έλληνες αξιωματούχους κατά παράβαση της νομοθεσίας» ανέφεραν χαρακτηριστικά, καταρρίπτοντας το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας.

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον Στίβεν Κον (επικεφαλής στο συγκεκριμένο γραφείο), ο οποίος δήλωσε δυσαρεστημένος από την αντίδραση των ευρωπαϊκών Αρχών, καθώς πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει στήσει «κυνήγι μαγισσών» και «τρέχει» κρατική καμπάνια για την αποκάλυψη των μαρτύρων.

«Οι ευρωπαϊκές Αρχές πρέπει να επικοινωνήσουν αμέσως με την ελληνική κυβέρνηση και να τονίσουν πως κάθε προσπάθεια να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων είναι παραβίαση των διεθνών νόμων και υπονομεύει τον στόχο των συμβάσεων κατά της διαφθοράς, στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα. Επίσης, πιστεύουμε πως, εάν η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει αυτό το κυνήγι μαγισσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να ξεκινήσει έρευνα και να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα, αυτή η υπόθεση δημιουργεί προηγούμενο στην Ευρώπη για το αν οι κυβερνήσεις μπορούν να ”τρέχουν” κρατικές καμπάνιες για την αποκάλυψη των προστατευόμενων μαρτύρων ή για το αν οι συνθήκες κατά της διαφθοράς, για τις οποίες οι κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει, έχουν δύναμη» είπε.

Σε όλη τη διάρκεια της συνομιλίας με τη δημοσιογράφο της «δημοκρατίας», ο κ. Κον δεν σταμάτησε να τονίζει πως είναι διατεθειμένος να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που του δίνει ο νόμος, προκειμένου να προστατεύσει τους μάρτυρες που εκπροσωπεί, εάν οι ελληνικές Αρχές δεν αποσύρουν το αίτημά τους.

«Όποια ενέργεια κι αν κάνουμε από δω και πέρα, θα είναι σύμφωνη με τον διεθνή νόμο. Η θέση μας, όμως, εδώ στις ΗΠΑ είναι ότι καμιά πληροφορία για τους μάρτυρες, την οποία έχουν οι αμερικανικές Αρχές, δεν θα αποκαλυφθεί, εάν τους εκθέτει σε κίνδυνο αντιποίνων. Ανησυχούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ανακατευτεί στην έρευνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ.

Θα περιμένουμε την αντίδραση των εισαγγελέων και του Αρείου Πάγου, καθώς δεν έχουν απαντήσει ακόμη στο γράμμα μας, και αναλόγως θα δράσουμε».
Στην ερώτηση εάν οι αμερικανικές Αρχές γνωρίζουν την ενέργεια να σταλεί η συγκεκριμένη επιστολή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ο κ. Κον αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αφήνοντας έτσι όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Οι μίζες

Είναι προφανές πως για εκείνον το σκάνδαλο Novartis είναι μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση, η διαλεύκανση της οποίας πρέπει να ολοκληρωθεί με κάθε τρόπο.
«Ακόμη και αν δόθηκαν μίζες μόνο σε γιατρούς» θα δηλώσει «αυτό σημαίνει πως οι τιμές των φαρμάκων αυξήθηκαν και προκάλεσαν οικονομικά προβλήματα σε όλους τους Έλληνες. Τέτοιες συμπεριφορές από τις φαρμακευτικές εταιρίες βλάπτουν τους πάντες και συμβάλλουν στη χρεοκοπία.

Εάν κάποιος πληρώνει υπερβολικά τις τιμές των φαρμάκων, τότε αυτά τα παραπάνω χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για άλλες ανάγκες στην Υγεία. Η διαφθορά στο σύστημα Υγείας χτυπά στον πυρήνα της τη δημόσια ασφάλεια» καταλήγει.

«Στην πράξη θα φανεί τι αξίζουν οι καταθέσεις τους»

Στο δημοσίευμα της «δημοκρατίας», η Μαρία Παναγιώτου αναφέρει στον Στίβεν Κον την κριτική που γίνεται στη χώρα μας σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες, οι καταθέσεις των οποίων αποδομούνται καθημερινά, ενώ οι ίδιοι διαπομπεύονται ως κουκουλοφόροι με προσωπική ατζέντα.

«Στην πράξη θα φανεί τι αξίζουν (σ.σ.: οι καταθέσεις τους). Όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και τα δεδομένα θα βρίσκονται μπροστά στο κοινό, το κοινό θα βγάλει τα συμπεράσματά του. Ιστορικά, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος έχουν υπάρξει η πρώτη πηγή πληροφοριών σε όλες τις απάτες.

Η ταυτότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος από ξένες χώρες είναι εμπιστευτική εξαιτίας της απειλής που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους. Στις ΗΠΑ υπάρχουν δυνατοί νόμοι κατά των αντιποίνων, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχουν αντίστοιχοι, όπως και στις περισσότερες χώρες του κόσμου».

Kohn

Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, πως δεν εκπροσωπεί τους συγκεκριμένους μάρτυρες σε οποιαδήποτε ελληνική διαδικασία. «Τους εκπροσωπούμε, όμως, κάτω από τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτός ο νόμος και αυτές οι διαδικασίες αναγνωρίζονται και από τον διεθνή νόμο. Η Ελλάδα πρέπει να αναγνωρίζει τις Αρχές των ΗΠΑ. Από κει και πέρα, είναι δικό της θέμα αν θα αναλάβει δράση» τονίζει κατηγορηματικά.

Απαριθμεί, δε, μια σειρά μεγάλων φαρμακευτικών εταιριών, των οποίων αποκαλύφθηκε η παραβατική συμπεριφορά και στις οποίες οι ΗΠΑ επέβαλαν τεράστια πρόστιμα: «GlaxoSmithKline, Pfizer, Eli Lilly, Merck, Astrazeneca. Ακόμη και στη Novartis, το 2010, επιβλήθηκε πρόστιμο 520.000.000 δολαρίων».

Το γραφείο του, εξάλλου, εκπροσώπησε τους προστατευόμενους μάρτυρες σε μια υπόθεση με τη βιοφαρμακευτική εταιρία Bristol Myers, για την οποία οι αμερικανικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο πάνω από 500.000.000 δολάρια. «Όλες αυτές οι υποθέσεις ξεκίνησαν ύστερα από καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων. Δεν μπορείς να κυνηγήσεις μια υπόθεση απάτης χωρίς μάρτυρες» τονίζει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This