Απόλυτο μπάχαλο με την ψηφιακή πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας

Με αφορμή την εφαρμογή για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, ο Πάνος Τσακλόγλου «άδειασε» τον Βασίλη Σπανάκη

Must Read

Το απόλυτο χάος επικρατεί στο Υπουργείο Εργασίας, λίγες μόνο εβδομάδες μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στις αρχές Ιανουαρίου. Τελευταίο επεισόδιο αποτέλεσε το μεγαλοπρεπές άδειασμα του ενός υφυπουργού έναντι του άλλου, δηλαδή του Πάνου Τσακλόγλου στον Βασίλη Σπανάκη.

Ο λόγος ήταν ότι ο τελευταίος μπήκε στα… χωράφια του συναδέλφου του, καθώς την Κυριακή δήλωσε δημόσια ότι σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργαζόμενους συνταξιούχους. Ομως, κάτι τέτοιο αποτελεί αρμοδιότητα του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνου Τσακλόγλου, που σε άλλη συνέντευξη είπε πως αυτή η πλατφόρμα -όπως και άλλες δύο, η λειτουργία των οποίων εκκρεμεί- «θα ανοίξουν το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η πρωτοβουλία του κ. Σπανάκη δεν άρεσε ούτε στην υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Σε ό,τι αφορά τους πολίτες, πάντως, αυτή η εικόνα διάλυσης και ασυνεννοησίας έχει συγκεκριμένες συνέπειες, καθώς εάν δεν τεθούν σε λειτουργία οι τρεις πλατφόρμες, το πρόσφατο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο, δεν θα εφαρμοστεί.

Η πρώτη θα δίνει τη δυνατότητα στις μητέρες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που το δικαιούνται να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα μητρότητας, το οποίο αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό για εννέα μήνες. Η δεύτερη θα είναι η πλατφόρμα δήλωσης των εργαζόμενων συνταξιούχων, η οποία υποτίθεται πως θα ετίθετο σε εφαρμογή σήμερα. Παρά το γεγονός ότι τυπικά από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι δεν θα έχουν παρακράτηση 30% στη σύνταξή τους, αλλά αντιθέτως θα καταβάλλουν έναν πόρο 10% του συνολικού τους εισοδήματος στον ΕΦΚΑ, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει καταστεί εφικτό.

Η τρίτη πλατφόρμα θα δίνει τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη όσοι εργαζόμενοι πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μεταξύ 20.000 ευρώ και 30.000 ευρώ. Η διάταξη που ψηφίστηκε ορίζει πως τα ποσά οφειλών είναι δυνατό να υπερβούν τα όρια των 20.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 30.000 ευρώ ή των 10.000 ευρώ για οφειλές προς τον π. ΟΓΑ, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις για τον υποψήφιο συνταξιούχο:

α) να έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του,

β) να έχει καταβάλει εισφορές για χρόνο ασφάλισης τουλάχιστον 20 ετών ή 6.000 ημερών και

γ) να μην έχει τραπεζικές καταθέσεις που ξεπερνούν το ποσό των 12.000 ευρώ ή το ποσό των 6.000 ευρώ, αν είναι οφειλέτης προς τον π. ΟΓΑ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This