«Βόμβα» Τσίπρα τίναξε στον αέρα το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με μια αγωνιώδη παρέμβαση προτρέπει ευθέως τον διάδοχό του να προσφύγει στη βάση, η οποία αγνοεί τις απόψεις του, ώστε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των μελών στο πρόσωπό του

Must Read

Στον αέρα τίναξε χθες το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ η… βόμβα μεγατόνων που έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα προτού ανοίξουν και επίσημα οι εργασίες του.

Με μια αγωνιώδη παρέμβαση, προειδοποίησε ότι το κόμμα μετεωρίζεται στο χείλος της αβύσσου και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, βάλλοντας τόσο κατά της ηγεσίας και όσων παρασκηνιακά την αμφισβητούν όσο και εναντίον εκείνων που αποχώρησαν επειδή δεν άντεξαν την ήττα.

Συναισθανόμενος την ευθύνη του ύστερα από τα διαλυτικά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποφάσισε να βγει στο προσκήνιο και να καλέσει σε αυστηρούς τόνους όλες τις πλευρές να παραμερίσουν τον ναρκισσισμό και τις μικροεπιδιώξεις τους, και να σοβαρευτούν για το καλό της παράταξης και του τόπου. Στο βαρυσήμαντο μήνυμά του προτρέπει ευθέως τον διάδοχό του Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει στη βάση η οποία αγνοεί τις απόψεις του ώστε να ανανεώσει την εμπιστοσύνη των μελών στο πρόσωπό του.

Ταυτόχρονα, επικρίνει σκληρά όσους εντός κόμματος, ακολουθώντας ατομικές στρατηγικές, διαφωνούν παρασκηνιακώς, αλλά επενδύουν στην εκλογική ήττα, έτοιμοι να του τη χρεώσουν. Συνιστά, μάλιστα, και προς αυτούς με τη σειρά τους να προσφύγουν στα μέλη, προκειμένου να παρουσιάσουν τις θέσεις τους.

Δεν παραλείπει την ίδια στιγμή να εκφράσει την ηχηρή αποδοκιμασία του και στην πλευρά εκείνων που αποχώρησαν, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος». Ξεκαθαρίζει στο τέλος ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν έχει νόημα να παραβρεθεί σε ένα συνέδριο «όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει».

Στην εισαγωγή του μηνύματος -που ταρακούνησε, όπως φάνηκε, συθέμελα τον ΣΥΡΙΖΑ και τη σημερινή ηγεσία- ο Αλέξης Τσίπρας υπενθυμίζει ότι ακολουθώντας τις αρχές του παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα και σιώπησε παρά τις προτροπές, άλλες καλοπροαίρετες και άλλες ιδιοτελείς, εξηγώντας ότι αποφάσισε να λύσει τη σιωπή του βλέποντας τη σημερινή κατάσταση στο κόμμα.

«Είναι σαν να έχουμε γυρίσει την πλάτη στην κοινωνία, αν και μιλάμε συνεχώς για την ανάγκη της ενίσχυσης των δεσμών μας με αυτή» παρατηρεί και προσθέτει: «Αυτό που φαίνεται είναι μια εσωτερική διαπάλη που αφορά περισσότερο προσωπικές σκοπιμότητες και λιγότερο την κοινωνία. Φαινόμενα ιδιοτέλειας, ναρκισσισμού, παραβίασης των αρχών της συλλογικότητας και της συντροφικότητας έχουν παραλύσει τον κομματικό οργανισμό, με αποτέλεσμα η εικόνα που εκπέμπεται να είναι πως αδιαφορούμε για την κοινωνία και για το αποτέλεσμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Αδιαφορούμε αν η κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί συνθήκες απουσίας αντιπολίτευσης, ανεξέλεγκτης διακυβέρνησης και, άρα, εν τέλει και κρίση δημοκρατίας. Και η αδιαφορία αυτή δεν αφορά έναν, αφορά πολλούς».

Στο ίδιο πνεύμα, σχολιάζει αιχμηρά, βάζοντας, όπως λέχθηκε, κάθε… κατεργάρη στον πάγκο του: «Ο νικητής φέρεται ότι ζητεί λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της, ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα».

Σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, «ορθώς ο πρόεδρος έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας». «Εκλέχτηκε», τόνισε, «χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του». Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι «για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει αυτήν την κρίσιμη στιγμή την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία. Αντί να σερνόμαστε σε μια παρατεταμένη κρίση που οδηγεί με ακρίβεια σε νέα εκλογική συρρίκνωση, η μόνη διέξοδος είναι να δώσουμε εκ νέου τον λόγο σε αυτούς που κρατήσανε και συνεχίζουν να κρατάνε όρθιο το κόμμα και την παράταξή μας: στα μέλη μας. Ετσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο, στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Οχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις. Και όσοι έχουν άλλο σχέδιο θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη».

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This