Ο Μητσοτάκης δυσφήμησε τα κρατικά πανεπιστήμια και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση την ώρα που χιλιάδες φοιτητές βγήκαν στους δρόμους

Live η συζήτηση στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Must Read

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής έφτασε στο σημείο ακόμα και να συκοφαντήσει τα κρατικά πανεπιστήμια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για το νομοσχέδιο που αφορά τα ιδιωτικά ΑΕΙ, την ώρα μάλιστα που χιλιάδες φοιτητές ξεχύθηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Δείτε live:


O Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνέδεσε την κυβέρνησή του με τον… εκσυγχρονισμό και επιτέθηκε σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι τα ιδιωτικά ΑΕΙ θα αποτελούν ενίσχυση για τα δημόσια πανεπιστήμια και ότι δεν θα χρειάζεται οι Έλληνες φοιτητές να φεύγουν για το εξωτερικό. Δήλωσε μάλιστα ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «συνδέουν την έρευνα με την αγορά εργασίας». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποστηρίξει ότι και τώρα υπάρχουν  δίδακτρα στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, αναφερόμενος στα μεταπτυχιακά.

Αναφερόμενος στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγή, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι πλέον οι φοιτητές των ιδιωτικών ΑΕΙ θα σπουδάζουν ιατρική με λιγότερα από 10.000 μόρια. Δηλαδή όσοι έχουν χρήματα, θα μπορούν να γίνονται γιατροί!

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, συνδέοντας όσους διαφωνούν με το νομοσχέδιο με τους «κουκουλοφόρους με ρόπαλα».

Ο ίδιος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη δηλώνοντας ότι «η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία» και επικαλέστηκε την άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου για το νομοσχέδιο. «Είστε ο αρνητικός πρωταγωνιστής όλης αυτής της ιστορίας. Αναγνωρίζουμε την αποδοχή της ρύθμισης από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της συνταγματικότητας και επισήμανε την ανάγκη να ψηφιστεί η νομοθεσία» είπε και έπειτα αναφέρθηκε στον Γ. Παπανδρέου. «Για να μην αναφερθώ στον Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον της πολιτικής. Γι’ αυτόν ο χρόνος δουλεύει ανάποδα. Το 2004 ήταν υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16. Έκανε πίσω υπό την πίεση διαφόρων φωνών το 2007 και τώρα διαφωνεί με την αναθεώρηση του Συντάγματος και με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων».

Νωρίτερα, ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον γγ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα για την αναφορά περί «Sugar Daddies». Όπως δήλωσε: «το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη εντός αυτής της αίθουσας. Και μας πείτε για αντικομμουνισμό, κάθε φορά που σας ασκούμε κριτική».

13.000 φοιτητές στους δρόμους

Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 13.000 φοιτητές πραγματοποιούν  πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Οι φοιτητές διαδηλώνουν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και ζητούν να αποσυρθεί. Αυτή την ώρα έχουν κατακλύσει το κέντρο της Αθήνας χιλιάδες φοιτητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και γονείς στο πανελλαδικό συλλαλητήριο.

 

Οι διεκδικήσεις των φοιτητών 

  • Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο έκτρωμα για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και την περαιτέρω εμπορευματοποίηση των δημοσίων πανεπιστημίων, την διάλυση των πτυχίων μας
  • Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
    Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια για καθηγητές, προσωπικό, υποδομές
  • Πτυχία με αξία! Μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος
  • Δωρεάν φοιτητική μέριμνα για όλους και όλες (Φοιτητικές Εστίες, σίτιση, μεταφορά)

 

 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι αναφέρουν:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε συνέχεια όλων των κυβερνήσεων, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, φέρνει νομοσχέδιο για να προωθήσει την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Τώρα ολοκληρώνεται το έγκλημα. Η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων οδηγεί στην πλήρη διάλυση των πτυχίων μας και την υποβάθμιση των δημοσίων ΑΕΙ. Στην πολιτική αυτή διαχρονικά έχουν ευθύνη όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν και άνοιξαν το δρόμο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Στο συλλαλητήριο θα λάβουν μέρος και γονείς και όπως τονίζει η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Αττικής στηρίζει το δίκαιο αγώνα φοιτητών, εκπαιδευτικών, μαθητών, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο προωθεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση, τη διάλυση των πτυχίων, κάνει πιο ακριβές τις σπουδές των παιδιών μας. Τα όνειρα των παιδιών μας δεν αγοράζονται! Καλούμε τους συλλόγους γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά να συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια.»

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This