Ορέστης Ομράν: Συνεχίζει τις μπίζνες με το Δημόσιο ο πρώην συνεργάτης του Πάτση και υποψήφιος «γαλάζιος» ευρωβουλευτής

Η δικηγορική του εταιρεία εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα από τα ΕΛΤΑ, για παροχή νομικών υπηρεσιών

Must Read

*Αναδημοσίευση από το datajournalists.co.uk

Δεκάδες ερωτήματα εγείρει η υποψηφιότητα του γνωστού δικηγόρου Ορέστη Ομράν στις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου με τη Νέα Δημοκρατία, καθώς, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα που έχουν αναρτηθεί στη Δι@ύγεια, η δικηγορική εταιρεία DLA Piper, γραφείου της οποίας στην Ελλάδα είναι επικεφαλής ο κ. Ομράν, εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα από τα ΕΛΤΑ για παροχή νομικών υπηρεσιών.

Πρόκειται για την εταιρεία η οποία συνεργαζόταν με τη δικηγορική εταιρεία του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες στα ΕΛΤΑ, έχοντας συνάψει από κοινού συμβάσεις συνολικής αξίας 821.877 ευρώ. Μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκαν οι αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, ο Πάτσης διεγράφη από τη ΝΔ, ενώ παραιτήθηκε και ο τότε διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωσταντόπουλος.

Ως εκ τούτου, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα σχετικά με το πώς γίνεται η ΝΔ να έχει διαγράψει τον Αν. Πάτση για αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ, αλλά ενάμιση χρόνο μετά θέτει ως υποψήφιο ευρωβουλευτή τον επικεφαλής της εταιρείας που συνεργαζόταν με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ, τη στιγμή, μάλιστα, που και η DLA Piper εξακολουθεί να εισπράττει χρήματα από τα ΕΛΤΑ.

Ας δούμε όμως τι προκύπτει από τη δημοσιογραφική έρευνα των Data Journalists.

Αμοιβές 114.000 ευρώ εντός του 2024

Στις αρχές Ιανουαρίου του 2024 αναρτήθηκε στη Δι@ύγεια απόφαση των ΕΛΤΑ σχετικά με «δαπάνες παροχής εξειδικευμένων νομικών Υπηρεσιών». Η απόφαση αφορούσε στην καταβολή 74.276,15 ευρώ στη διεθνή δικηγορική εταιρεία DLA Piper για την «παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών», αφού πρώτα η Νομική υπηρεσία των ΕΛΤΑ άναψε το πράσινο φως εκδίδοντας «βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης εργασιών».

Η DLA Piper είναι μία από τις μεγαλύτερες δικηγορικές εταιρείες παγκοσμίως. Η σύμβαση παροχής νομικών υπηρεσιών μεταξύ DLA Piper και ΕΛΤΑ είχε υπογραφεί το Νοέμβριο του 2022 προκειμένου η δικηγορική εταιρεία να εκπροσωπήσει τα ΕΛΤΑ στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Δικαίου Ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέχρι και τον Νοέμβριο του 2022 τη νομική αυτή υπόθεση είχαν αναλάβει από κοινού οι δικηγορικές εταιρείες DLA Piper και «Ανδρέας Πάτσης και συνεργάτες», με απευθείας ανάθεση από τα ΕΛΤΑ.

Η δικηγορική εταιρεία του Ανδρέα Πάτση ήταν «νόμιμος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα» της DLA Piper, σύμφωνα με ανακοίνωση που είχαν εκδώσει τα ΕΛΤΑ την περίοδο εκείνη. Οι συμβάσεις αυτές είχαν υπογραφεί επί της πρώτης θητείας της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ο Πάτσης ήταν βουλευτής Γρεβενών, κάτι που οδήγησε στη διαγραφή του.

Τον Ιανουάριο 2024, αναρτήθηκε στη Διαύγεια μία ακόμη απόφαση των ΕΛΤΑ σχετικά με την καταβολή αποζημίωσης στην Dla Piper επίσης για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών. Αυτή τη φορά το ύψος της αποζημίωσης ανήλθε σε 18.819 ευρώ. Είχε προηγηθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2023 ηλεκτρονικό μήνυμα της Διεύθυνσης Διοίκησης και Οργάνωσης των ΕΛΤΑ, περί βεβαίωσης καλής εκτέλεσης των υπηρεσιών.

Στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου αναρτήθηκε στη Δ@αύγεια ακόμη μία απόφαση αποζημίωσης για την DLA Piper, η τρίτη κατά σειρά. Αυτή τη φορά το ύψος της αποζημίωσης ανέρχονταν σε 20.873,02 ευρώ, ενώ λίγο πριν ο νομικός σύμβουλος των ΕΛΤΑ είχε αποστείλει «ηλεκτρονικό μήνυμα περί βεβαίωσης καλής εκτέλεσης υπηρεσιών». Δηλαδή την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 η DLA Piper έλαβε από τα ΕΛΤΑ ως αποζημίωση περί τα 114.000 ευρώ και ενώ επικεφαλής του γραφείου της δικηγορικής εταιρείας στην Ελλάδα είναι ο Ορέστης Ομράν.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέπεμψε τον Ανδρέα Πάτση για τις συγκεκριμένες αναθέσεις αλλά επέλεξε ως υποψήφιο ευρωβουλευτή, τον επικεφαλής της εταιρείας που συνεργαζόταν με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ.

Ποιος είναι ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιογραφικό του Ορέστη Ομράν, «είναι εταίρος στο γραφείο της DLA Piper στις Βρυξέλλες και επικεφαλής της ομάδας της εταιρείας για την Ελλάδα και την Κύπρο». Ο κ. Ομράν «επικεντρώνεται σε διεθνείς εταιρικές και χρηματοοικονομικές συναλλαγές, καθώς και σε ρυθμιστικά θέματα της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και των υποδομών».

Όπως επισημαίνεται, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ «έχει εκπροσωπήσει πελάτες σε επίσημες και ανεπίσημες έρευνες για κρατικές ενισχύσεις και άλλες έρευνες ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εθνικών ρυθμιστικών αρχών και σε επακόλουθες διαδικασίες ενώπιον των δικαστηρίων της ΕΕ». Εντυπωσιακά είναι όσα αναφέρονται για τις σχέσεις που διατηρεί με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ κατά το παρελθόν φέρεται να έχει συνεργαστεί με το ΔΝΤ και την ΕΕ για την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

«Ο Ορέστης θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους διεθνείς δικηγόρους στην Ελλάδα, όπου επωφελείται από ένα ισχυρό δίκτυο επαφών στην κυβέρνηση και τη βιομηχανία. Έχει ηγηθεί σημαντικών συναλλαγών ιδιωτικοποιήσεων, δομημένης χρηματοδότησης και χρηματοδότησης έργων και έχει επίσης αναλάβει την ελληνική κυβέρνηση σε ορισμένα από τα πιο σύνθετα θέματα ελληνικού και ευρωπαϊκού δικαίου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων διεθνών οργανισμών. Έχει επίσης συμβουλεύσει το ΔΝΤ και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ σχετικά με την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος» επισημαίνεται στο βιογραφικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της DLA Piper.

«Δεν μας εκπροσωπεί ο Πάτσης»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από μερικές εβδομάδες ο Ορέστης Ομράν, όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του από τη ΝΔ. Τότε αρκετά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στη συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Πάτση και τις αναθέσεις των ΕΛΤΑ. Στην ανακοίνωση, ο Ομράν αναφέρει ότι «η DLA Piper δεν εκπροσωπείται στην Ελλάδα από κανέναν Έλληνα δικηγόρο ή ελληνικό δικηγορικό γραφείο», ενώ σε ό,τι αφορά στις αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ και τη συνεργασία με το δικηγορικό γραφείο του Πάτση, παραπέμπει στην τότε διοίκηση των ΕΛΤΑ.

«Παρ’ ότι το δικηγορικό γραφείο (του Ανδρέα Πάτση) είχε, ως γνωστόν, με απόφαση της τότε διοίκησης των ΕΛΤΑ, εμπλοκή στις υποθέσεις αυτές για ένα χρονικό διάστημα μέχρι το 2022, ουδεμία σχέση ή συνεργασία υπάρχει μεταξύ της δικηγορικής μας εταιρείας ή εμού και του εν λόγω γραφείου», επισημαίνεται στην ανακοίνωση Ομράν.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα της εποχής, η τότε διοίκηση των ΕΛΤΑ είχε υποστηρίξει πως «ελλείψει γραφείου της DLA Piper στη χώρα μας, υποδείχθηκε από τη διεθνή νομική εταιρεία ο Ανδρέας Πάτσης ως τοπικός συνεργάτης». Σε κάθε περίπτωση το «φάντασμα» του Ανδρέα Πάτση εξακολουθεί να πλανάται πάνω από τη ΝΔ και τα ΕΛΤΑ, ενάμιση χρόνο μετά τη διαγραφή του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This