Έστειλαν τα «βαριά» θέματα στη… ναφθαλίνη

Η χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν ήταν προδήλως και συμφωνημένα αποστεωμένη στα μείζονα ελληνοτουρκικά προβλήματα - Στον ρόλο του καλού μαθητή ο... σκυφτός Μητσοτάκης στο Βατερλό της... Άγκυρας

Must Read

Στην περίπτωση που δεν υπήρχε η έκδηλη διαφωνία για την έκρυθμη κατάσταση στη Γάζα και τον χαρακτηρισμό της Χαμάς ως τρομοκρατικής (για την Ελλάδα) ή αντιστασιακής (για την Τουρκία) οργάνωσης, η χθεσινή συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν στην Άγκυρα ήταν προδήλως και συμφωνημένα αποστεωμένη στα μείζονα ελληνοτουρκικά προβλήματα και υπερτραφής σε συμφωνίες χαμηλής πολιτικής, προκειμένου να συντηρηθεί η κατάσταση εύθραυστης ηρεμίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Οι Μητσοτάκης και Ερντογάν χρησιμοποίησαν χθες στην Άγκυρα τον πλέον «γλυκό» πολιτικό λόγο που διαθέτουν ο ένας απέναντι στον άλλον, προσέχοντας μην αναφερθούν επί μακρόν σε κανένα από τα πολλά προβλήματα που συντηρεί και επαυξάνει η Άγκυρα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει πολλές φορές το δόγμα του, ότι δηλαδή, αν δεν θίγονται «τα δικαιώματα της Τουρκίας», δεν έχει κανέναν λόγο να μην επιθυμεί τη διατήρηση της κατάστασης φιλίας με την Ελλάδα. Πίσω από «τα δικαιώματα της Τουρκίας» κρύβονται όλες οι επιθετικές και επεκτατικές βλέψεις της σε βάρος της κυριαρχίας και των συμφερόντων της Ελλάδας.

Αυτές τις τουρκικές διεκδικήσεις, δυστυχώς, καμιά ελληνική κυβέρνηση, από τη Μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα, δεν έχει αθροίσει, κατανοήσει και αντιμετωπίσει, με αποτέλεσμα να υπάρχει καλό κλίμα στο Αιγαίο, με άγνωστες όμως και λίαν επικίνδυνες συνέπειες, που θα έρθουν όταν το αποφασίσει η Άγκυρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφέρει «την τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα ως «γέφυρα φιλίας» (με τον Τούρκο ΥΠΕΞ μόλις τις προηγούμενες ημέρες να αναφέρεται στην τουρκική μειονότητα της Ξάνθης).

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκρινε ότι δεν είχε κανέναν λόγο να «σηκώσει το γάντι» και σχεδόν εξάντλησε τη δήλωση-ομιλία του στις θετικές συνέπειες από την οικονομική συνεργασία, με κορωνίδα τη βίζα σε Τούρκους πολίτες στα ελληνικά νησιά, και στην αγγελία του Κοινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Με άλλα λόγια, και οι δύο πλευρές φρόντισαν να στείλουν τη βαριά και επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα ατζέντα διμερών προβλημάτων, σαν… ρούχα, στη… ναφθαλίνη στο συρτάρι, το οποίο θα ανοίξει όταν και αν και οι δύο πλευρές αισθανθούν έτοιμες να το κάνουν. Αυτό επιτρέπει στον Ερντογάν να  κάνει σχεδόν ό,τι θέλει στο επιχειρησιακό πεδίο στο Αιγαίο, χωρίς -ακόμα- να  χρησιμοποιεί την τουρκική πολεμική αεροπορία, προσθέτοντας στη διμερή ατζέντα όποιες πρόσθετες διεκδικήσεις έχει.

Αυτό επιτρέπει και στον Κ. Μητσοτάκη να γαντζώνεται στο «ήρεμο κλίμα», να στέλνει τα δύσκολα στο ράφι με τη… ναφθαλίνη και να επιμένει σε μια παραγωγική κανονικότητα.

 

Ο Τούρκος πρόεδρος σαφέστατα χρησιμοποίησε και τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό για να πλασαριστεί για μια ακόμα φορά διεθνώς ως ο μεγάλος προστάτης, μεσολαβητής των συμφερόντων της Χαμάς, «προς όφελος του παλαιστινιακού λαού», παρατηρώντας μάλιστα ότι ο κ. Μητσοτάκης «έχει λάθος θέση» την οποία πρέπει να αλλάξει. Ορθώς ο κ. Μητσοτάκης  δεν έπεσε στην παγίδα και δεν άνοιξε τη συζήτηση για την κατάσταση στη Γάζα, εμμένοντας στη διεθνή θέση ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Ήταν το θέμα στο οποίο συμφώνησαν ότι διαφωνούν.

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη τουρκική πρόκληση με τη μετατροπή της Μονής τής Χώρας σε τζαμί, το θέμα, επειδή ακριβώς δεν είναι ελληνοτουρκικό, έπεσε «στα μαλακά», με έκδηλη τη δυσφορία του κ. Μητσοτάκη και την καθησυχαστική αδιαφορία του κ. Ερντογάν.

Στον ρόλο του καλού μαθητή ο… σκυφτός Μητσοτάκης 

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «δημοκρατία», άλλη μια μαύρη σελίδα στο βιβλίο της ελληνικής εξωτερικής του πολιτικής προσέθεσε χθες στην Άγκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απέναντι στον αμετανόητο Ερντογάν, που ξεδίπλωσε χθες όλη του την ατζέντα και αρνήθηκε να κάνει έστω και ένα βήμα πίσω από τις στρατηγικές επιδιώξεις της Αγκυρας, λαμβάνοντας μάλιστα ρόλο δασκάλου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο… σκυφτός Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να παίρνει τον ρόλο του καλού μαθητή που είναι διατεθειμένος να «καταπιεί» όλες τις προκλήσεις του Ερντογάν, με εξαίρεση το ζήτημα της Χαμάς και του πολέμου στη Γάζα, όπου ύψωσε ανάστημα.

Οι αναλύσεις που ακολούθησαν το χθεσινό Βατερλό της… Άγκυρας αποδεικνύουν πως -ακόμα μια φορά- ένας καλοσχεδιασμένος μηχανισμός προπαγάνδας επιχειρεί να εμπεδώσει με κάθε τρόπο και κάθε κόστος πως οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν περάσει σε μια φάση αναθέρμανσης.

Ωστόσο, πίσω από το αφήγημα των «ήρεμων νερών» κρύβονται οι χαοτικές διαφορές που συνεχίζουν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών, η αμετακίνητη στάση της τουρκικής ελίτ τόσο για την Ελλάδα όσο όμως και για τον Ελληνισμό που ζει και αναπνέει στην Τουρκία, αλλά και για τις ευρύτερες διεργασίες που συντελούνται στην ανατολική Μεσόγειο τόσο στην περίπτωση των Κούρδων όσο όμως και στην περίπτωση των Παλαιστινίων.

Φοβικότητα

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τη φοβικότητα αλλά και την κατευναστική διάθεση της Αθήνας που φάνηκε ξανά με το… καλημέρα, ο Τούρκος Πρόεδρος έθεσε με σαφήνεια ζήτημα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, υπερασπίστηκε τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, ενώ την ίδια ώρα επιτέθηκε στους Κούρδους, που αποτελούν παραδοσιακό σύμμαχο της χώρας.

Και στις τρεις αυτές προκλήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην απαντήσει με σαφήνεια, αφήνοντας τον Τούρκο πρόεδρο να παριστάνει έναν δημοκρατικό ηγέτη, που έφτασε μάλιστα στο σημείο να πει πως η Τουρκία είναι χώρα υπόδειγμα στην προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς.

Όσον αφορά τη Μονή της Χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάπιε αμάσητη την πρόκληση, αρκούμενος σε ευχολόγια για τον χαρακτήρα που θα έχει η Μονή ως τζαμί. «Είχαμε την ευκαιρία με ειλικρίνεια να συζητήσουμε τη στενοχώρια και δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Μονή της Χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος. Ακουσα αυτά που είπε ο κ. πρόεδρος και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να προστατεύσουμε την πολιτιστική αξία αυτού του μνημείου για να είναι επισκέψιμο από όλους και όλοι να απολαμβάνουν αυτόν τον πολιτιστικό θησαυρό».

Αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα, ο κ. Μητσοτάκης έμεινε σε μια γενικόλογη τοποθέτηση, αρνούμενος να μπει σε μια επί της ουσίας αντιπαράθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός πως ακόμα μια φορά έθεσε ζήτημα μειονότητας.

«Στη Θράκη, οι μουσουλμάνοι και χριστιανοί συμβιώνουν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής Πολιτείας είναι έμπρακτο» είπε και συμπλήρωσε πως ο χαρακτηρισμός της μειονότητας ως θρησκευτικής προβλέπεται ρητά από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όσον αφορά τους Κούρδους και τις προσβλητικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν στο PKK αλλά και συνολικά στο κουρδικό κίνημα, το οποίο βρίσκεται υπό διωγμό από το καθεστώς Ερντογάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να μην πει λέξη, παίρνοντας ακόμα μια φορά αποστάσεις από τις παραδοσιακές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Στο μόνο σημείο που το καλό κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών φάνηκε να στραβώνει ήταν όταν η συζήτηση έφτασε στη Χαμάς και στον πόλεμο της Γάζας. Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε την παλαιστινιακή οργάνωση τρομοκρατική, που δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό.

Απάντηση

Σε αυτό το σημείο ο Ερντογάν παρενέβη αμέσως και απάντησε με τρόπο αυστηρό πως δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς και ότι τον λυπεί αυτός ο χαρακτηρισμός.

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα στο οποίο δεν είμαστε σύμφωνοι. Δεν θεωρώ τρομοκρατική οργάνωση τη Χαμάς – αντιθέτως, έχει ιδρυθεί για να προστατεύσει τα εδάφη, είναι αντιστασιακή οργάνωση, που δυστυχώς απέναντι στην απώλεια ανθρώπινων ζωών που φτάνει τις 45.000 προσπαθεί να δώσει αγώνα προστασίας. Είναι αντιστασιακή οργάνωση, θα πρέπει να το δούμε αυτό το πράγμα. Θα ήταν βάναυση προσέγγιση να την ονομάσουμε τρομοκρατική οργάνωση, τη θεωρώ οργάνωση που δίνει αγώνα για να προστατεύσει τα εδάφη και τον λαό τους» ανέφερε.

Απαντώντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι σε αυτό το σημείο διαφωνούν και τόνισε ότι μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν στην ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός και πάνω απ’ όλα να προστατευτούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This