Ομολογία ενοχής η προκλητική σιωπή της Μιχαηλίδου

Καμία δημόσια τοποθέτηση από το Μαξίμου και την υπουργό Εργασίας για το σκάνδαλο της ∆ΥΠΑ με τις απευθείας αναθέσεις

Must Read

Με το Μέγαρο Μαξίμου και την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να αρνούνται να τοποθετηθούν δημόσια, η απάντηση του διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη αναφορικά με το σκάνδαλο με τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρία «φάντασμα» είναι επί της ουσίας ομολογία ενοχής.

Η ΔΥΠΑ υπεραμύνεται της επιλογής της να αναθέσει χωρίς διαγωνισμό, σε μία εταιρία που είναι αμφίβολο εάν υπάρχει στην πραγματικότητα, έξι συμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 132.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ αυτές θα έπρεπε να ενοποιηθούν σε μία και να ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία. Ταυτόχρονα, καλεί όποιον ενδιαφέρεται να μάθει λεπτομέρειες να απευθυνθεί στην εταιρία-«φάντασμα» και υπονοεί ότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τώρα επειδή κάποιοι ενοχλούνται με τη μείωση της ανεργίας και απειλεί τους εργαζομένους στον οργανισμό με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η προκλητική απάντηση

«Μέσα από δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και περισσότερες από 40 εκδηλώσεις, όπως οι “Ημέρες Καριέρας”, “Open Days – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ” και “JobReady by DYPA”, η ΔΥΠΑ επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχει υιοθετήσει η ΔΥΠΑ, σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές ενημερωτικές δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προβολή των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών της, και συνεργάζεται με πολλές διαφημιστικές εταιρίες, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Προφανώς δεν έχουν αποτελέσει εξαίρεση οι αναθέσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, καθώς έχουν τηρηθεί όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Διευκρινίζουμε ότι οι εν λόγω αναθέσεις δεν αφορούν την παραγωγή των διαφημιστικών, αλλά αφορούν αποκλειστικά την προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ψηφιακά)».

Σπύρος Πρωτοψάλτης, διοικητής της ΔΥΠΑ

Ομως, η απάντηση γίνεται εξόχως προβληματική στη συνέχεια, καθώς με καφενειακού ύφους φρασεολογία ο διοικητής της ΔΥΠΑ γίνεται εισαγγελέας, ανακριτής και δικαστής ταυτόχρονα, καθώς αποφαίνεται: «Δεν θα ποινικοποιήσουμε την απευθείας ανάθεση που προβλέπει ο νόμος. Ολα τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στη Δι@ύγεια και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Επίσης, σημειώνουμε ότι για τις πληρωμές αναδόχων, μετά την περάτωση οποιουδήποτε έργου, απαιτούνται αποδεικτικά καλής εκτέλεσης και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρία μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν. Η ΔΥΠΑ έκανε και κάνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος και άπτονται των αρμοδιοτήτων της».

Ούτε ελληνικά

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι όποιος δημοσιογράφος κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της εταιρίας SYN International ΙΚΕ, που ονομάζεται ΚΑΖΙ ΖΑΦΑΡ ΟΜΑΡ και εικάζεται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές, θα διαπίστωσε ότι αυτός δεν μιλά καλά καλά τα ελληνικά, επομένως είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου των συμβάσεων που του ανέθεσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Επιπλέον, ο διοικητής που συνδιαλέγεται με εταιρίες-«φαντάσματα» ανακαλύπτει επίσης φαντάσματα, καθώς υποστηρίζει: «Προκαλεί εντύπωση το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε αυτές τις αποκαλύψεις. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από τη θεαματική μείωση της ανεργίας σε ποσοστά του 2009. Οσο και να θέλουν, όσο και να προσπαθούν, η ΔΥΠΑ δεν θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια και την αδράνεια του παρελθόντος».

Το αποκορύφωμα του θράσους του διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτη είναι η απειλή ότι η ΔΥΠΑ (πάλι με χρήματα των φορολογουμένων) επιφυλάσσεται για να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της ώστε να διαφυλάξει το κύρος της. Απειλεί, δηλαδή, ευθέως όποιον αποκαλύπτει αυτές τις τουλάχιστον περίεργες συναλλαγές με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση που ζητά εξηγήσεις – Το μπαλάκι στη Δικαιοσύνη

Οπως ήταν αναμενόμενο, μετά και τα χθεσινά δημοσιεύματα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ζητήσουν εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης επισκέφθηκε εσπευσμένα τα γραφεία της διοίκησης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, προκειμένου να συναντηθεί με τους εργαζομένους και να ενημερωθεί για τα τεκταινόμενα, ενώ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. προανήγγειλε και νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση.

Ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας Γιώργος Μουλκιώτης βάζει στο κάδρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση ανέδειξε το θέμα των απευθείας αναθέσεων από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), πρώην ΟΑΕΔ, σε εταιρία “φάντασμα” με ποσό ύψους 33.790,00 ευρώ. Στις 20 Μαΐου με κοινή ανακοίνωση η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, ΤΟΕΕ, ΤΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ) κατήγγειλαν ότι η Διοίκηση της ΔΥΠΑ έχει προβεί και σε άλλες πέντε απευθείας αναθέσεις προς την ίδια εταιρία, όλες με το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή την επικοινωνιακή προβολή της ΔΥΠΑ. Τελικά η Ν.Δ. και το Μέγαρο Μαξίμου μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι, όπου τα συμφέροντα που τη στηρίζουν και οι ημέτεροι κερδοσκοπούν σε βάρος του ελληνικού λαού. Οι απευθείας αναθέσεις της ΔΥΠΑ στην εταιρία «φάντασμα» δεν έχουν τελειωμό. Σε πόσες τέτοιες εταιρίες ζητείται η παραίτηση του διοικητή της; Την απάντηση θα δώσει ο ελληνικός λαός, για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, την αξιοπρέπειά του και την αξιοπρεπή διαβίωσή του».

Υστερα από αυτά δύο είναι οι αυτονόητες εξελίξεις: α) η παρέμβαση της Δικαιοσύνης μετά την παραδοχή της ΔΥΠΑ ότι έσπασε τη σύμβαση σε έξι κομμάτια και προχώρησε σε απευθείας ανάθεση σε μια αμφιβόλου… ύπαρξης εταιρία, β) η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, που δεν μπορούν να αφήσουν τον διοικητή του τέως ΟΑΕΔ να εμπαίζει τους πολίτες και να σκορπά κρατικό χρήμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Η ΨΕΥΤΟ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΤΟΥ ΜΠΙΖΝΑΔΟΡΟΥ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΆΝΕΙ. ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΆΝΟΥΜΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΊΤΕ ΠΟΥ ΤΑΥΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΈΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ??? ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΉΡΘΕ Η ΏΡΑ!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This