«Πόλεμος» μεταξύ Γεωργιάδη και γιατρών του Αγλαΐα Κυριακού: Απειλεί με επιστράτευση ιδιωτών αν συνεχιστούν οι στάσεις εργασίας

Στάσεις εργασίας - Στο πλευρό των εργαζομένων η ΕΙΝΑΠ

Must Read

Σε βεντέτα μεταξύ του υπουργού υγείας και των γιατρών του Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εξελίσσεται η αναστολή των τακτικών χειρουργείων του νοσοκομείου, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων.
 

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει πραγματικό πρόβλημα αλλά αυτό που συμβαίνει εκεί είναι αίσχος. Θα με αναγκάσουν να σκεφτώ λύσεις που δεν θα τους αρέσουν καθόλου» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα.

«Υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια, υπάρχει και ο ιδιωτικός τομέας. Εγώ δεν θα διστάσω να χρησιμοποιήσω τον ιδιωτικό τομέα. Αν νομίζουν ότι θα εκβιάσουν το κράτος, τους γονείς και τα παιδιά έχουν μπλέξει με λάθος άνθρωπο. Το κράτος δεν εκβιάζεται και τα παιδιά που πρέπει να χειρουργηθούν δεν μπορεί να είναι αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης. Γιατί αυτή η αποχή τώρα γίνεται λόγω των ευρωεκλογών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

 

«Έχουμε πρόβλημα αναισθησιολόγων στο Αγία Σοφία και στο Αγλαΐα Κυριακού και όχι μόνο σε αυτά, αλλά ας μιλήσουμε γι’ αυτά τώρα, που είναι το επίδικο. Έχει προσπαθήσει το κράτος να καλύψει τις θέσεις με όσους δυνατούς τόπους έχει στη διάθεσή του; Η απάντηση είναι ναι. Γι’ αυτό και στο Αγία Σοφία οι γιατροί ψήφισαν και με μεγάλη πλειοψηφία έλυσαν την απεργία, είπαν δεν θα κάνουμε, το κράτος έχει κάνει ό,τι μπορεί. Στο Αγλαΐα Κυριακού αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία. Συνήλθε το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου με τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και ψήφισαν ομόφωνα ότι δεν υπάρχει ζήτημα ασφάλειας των χειρουργείων και πρέπει να συνεχίσουν κανονικά να κάνουν τα τακτικά χειρουργεία. Μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που είναι υποχρεωτικής εφαρμογής, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου τους, κήρυξε στάση εργασίας τη Δευτέρα. Τα μισά μέλη του Συμβουλίου βγήκαν δημόσια και έκαναν ανακοίνωση που είπαν ότι είναι παράνομη η στάση εργασίας που κήρυξαν. Πήγαμε στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Κάλυψε τη στάση εργασίας τους η ΟΕΝΓΕ και η ΕΙΝΑΠ που είναι οι ανώτεροι συνδικαλιστικοί φορείς. Πήγαμε στο δικαστήριο. Το δικαστήριο απεφάνθη ότι είναι παράνομη η στάση εργασίας. Και τι κάνουν σήμερα, ξανακάνουν στάση εργασίας και ξανά πάμε στο δικαστήριο. Ερώτηση καλόπιστη, είμαστε σε μια συντεταγμένη πολιτεία, υπάρχει μια διαφωνία δύο μερών. Πώς θα τη λύσουμε αυτή τη διαφωνία αν δεν είναι το δικαστήριο ο τρόπος να την λύσουμε;» διερωτήθη ο υπουργός.

«Αν ξαναβγεί παράνομη η στάση εργασίας και το συνεχίσουν, θέλω να είμαι με όλους καθαρός ότι ως υπουργός έχω προκηρύξει τις θέσεις, έχω επαναπροκηρύξει τις θέσεις, έχω κάνει μετακίνηση προσωπικού, τους έχω δει δέκα φορές, έχουμε ικανοποιήσει όλα τους τα αιτήματα, έχουμε κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και το ξέρουν και παρά ταύτα λόγω των ευρωεκλογών συνεχίζουν τη στάση εργασίας. Είναι απαράδεκτο» υπογράμμισε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας, σημείωσε «το τι σχέδιο θα κάνω, θα το δούμε με χαρτί και με μολύβι, αν συνεχίσουν».

 

«Το να εκβιάζουν την κυβέρνηση κάποιοι γιατροί συνδικαλιστές λόγω των ευρωεκλογών με ομήρους τα μικρά παιδιά είναι απαράδεκτο και νομίζω σε αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε» επανέλαβε ο κ. Γεωργιάδης.
 

Η ένταση κορυφώθηκε πριν από μερικές ημέρες όταν το ΔΣ του νοσηλευτικού ιδρύματος ανακοίνωσε ότι δεν αναστέλλονται τα τακτικά παιδιατρικά χειρουργεία. «Με το υπάρχον προσωπικό δεν τίθεται θέμα ασφαλείας και συνεπώς δύνανται να λειτουργήσουν καθημερινά και οι τρεις χειρουργικές τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση.

Η αναστολή των χειρουργείων ήταν απόφαση των αναισθησιολόγων, λόγω των τραγικών ελλείψεων στον τομέα τους. Οι αναισθησιολόγοι του «Αγλαΐα Κυριακού» δεν πτοήθηκαν από την απόρριψη της κινητοποίησής τους από το ΔΣ του νοσοκομείου και προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα σε 7ωρη στάση εργασίας, με τη στήριξη των Ενώσεων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ). Το νοσοκομείο προσέφυγε κατά της κινητοποίησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο κήρυξε παράνομη τη στάση εργασίας.

Στο πλευρό των αναισθησιολόγων η ΕΙΝΑΠ

Εντούτοις, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται, καθώς η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), έχει προκηρύξει για σήμερα στάση εργασίας τις ώρες 8:00 – 13:00. Παράλληλα, αποφάσισε στάση εργασίας τη Δευτέρα 3 Ιουνίου τις ίδιες ώρες και συγκέντρωση όλων των νοσοκομειακών γιατρών στις 11:00 στα νοσοκομεία Παίδων. Κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας εξυπηρετούνται τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά.
 

«Στο εν λόγω αναισθησιολογικό τμήμα, η δύναμη του τμήματος από τον Ιανουάριο του 2024 έχει μειωθεί επιπλέον κατά τέσσερις Αναισθησιολόγους (δύο προς συνταξιοδότηση και δύο παραιτήσεις, η τελευταία εκ των οποίων πραγματοποιήθηκε στις 16/05/24) με αποτέλεσμα την παραμονή 7 ενεργών ιατρών. Για την ασφαλή λειτουργία των 3 υπαρχουσών αιθουσών και εκτέλεση αναισθησιολογικών καθηκόντων εκτός χειρουργείου (ακτινοθεραπευτικό, διαγνωστικές επεμβατικές πράξεις στο ογκολογικό τμήμα Ελπίδα, αναισθησιολογικό ιατρείο) απαιτείται η ελάχιστη δύναμη 11 πλήρους απασχόλησης αναισθησιολόγων στο τμήμα», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ σε ανακοίνωσή της και συνεχίζει:

«Η διεκδίκηση της κάλυψης όλων των κενών οργανικών θέσεων του αναισθησιολογικού τμήματος και η άρνηση της παράνομης υπερεργασίας και υπερεφημέρευσης που βάζει σε κίνδυνο τους μικρούς ασθενείς αλλά και τους γιατρούς είναι αιτήματα δίκαια».

3.000 παιδιά σε λίστα αναμονής για χειρουργείο

Η κατάσταση παραμένει τραγική τόσο στο «Αγλαΐα Κυριακού» όσο και στο «Αγία Σοφία». Στη λίστα για προγραμματισμένο χειρουργείο του Παίδων «Η Αγία Σοφία» βρίσκονται σε αναμονή περίπου 2.000 παιδιά. Επιπλέον 1.000 παιδιά περιμένουν για τακτική χειρουργική επέμβαση και στο «Αγλαΐα Κυριακού», με την αναμονή να υπολογίζεται από έξι μήνες έως έναν χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This