Συστάσεις στα υπουργεία: «Κάντε οικονομία σε… φως, νερό, τηλέφωνο»

Must Read

Φρένο στις δαπάνες αλλά και συστάσεις προς τα υπουργεία να περιορίσουν τα έξοδά τους για ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και για δαπάνες μισθοδοσίας, πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προς όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ αιτήθηκε να τηρηθεί με αυστηρότητα ο κανόνας για τις προσλήψεις.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020, σημειώνεται πως τις πρώτες 10 ημέρες κάθε μήνα, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, και όπου διαπιστώνονται τυχόν υπερβάσεις θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μεταξύ άλλων, δε, προβλέπεται η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Γενικό Λογιστήριο δίνει νέες αυστηρές οδηγίες για την αντιμετώπιση των χρεών, που παραμένουν άνω των 2.000.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν:

  1. Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της κεντρικής διοίκησης όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.
  2. Να μεριμνούν για τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.
  3. Να εξετάσουν του λόγους για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
  4. Να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  5. Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να διερευνήσουν εάν στο χαρτοφυλάκιό τους υπάρχουν καταγεγραμμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • Βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη.
  • Αφορούν δαπάνες προς αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών.
  • Έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων από το κράτος.
  • Χρέη που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως η μη εμφάνιση δικαιούχου ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Νέοι διορισμοί

Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, το Γενικό Λογιστήριο καλεί τα υπουργεία να τηρήσουν τον κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις ενώ κάθε τρίμηνο θα παρακολουθείται η εφαρμογή του. Για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο έλεγχος των στοιχείων για τις προσλήψεις και των δαπανών για μισθοδοσία θα γίνει στις 15 Απριλίου του 2020, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Δείτε επίσης: Μετά τους «53+», άλλοι 51 αμφισβητούν τις κινήσεις Τσίπρα ως προς τη διεύρυνση

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This