Σάββατο 12/6/2021

Συστάσεις στα υπουργεία: «Κάντε οικονομία σε… φως, νερό, τηλέφωνο»

Φρένο στις δαπάνες αλλά και συστάσεις προς τα υπουργεία να περιορίσουν τα έξοδά τους για ρεύμα, νερό, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις αλλά και για δαπάνες μισθοδοσίας, πραγματοποιεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προς όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης ζήτησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ενώ αιτήθηκε να τηρηθεί με αυστηρότητα ο κανόνας για τις προσλήψεις.

Μάλιστα, στην εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020, σημειώνεται πως τις πρώτες 10 ημέρες κάθε μήνα, θα πραγματοποιούνται έλεγχοι στους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων, και όπου διαπιστώνονται τυχόν υπερβάσεις θα λαμβάνονται οι απαραίτητες αποφάσεις, έτσι ώστε να προσλαμβάνονται τυχόν αποκλίσεις από τους στόχους που έχουν τεθεί.

Μεταξύ άλλων, δε, προβλέπεται η πλήρης εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Το Γενικό Λογιστήριο δίνει νέες αυστηρές οδηγίες για την αντιμετώπιση των χρεών, που παραμένουν άνω των 2.000.000.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα οι προϊστάμενοι των οικονομικών υπηρεσιών των φορέων της γενικής κυβέρνησης οφείλουν:

  1. Να φροντίζουν για την άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους από ίδιους πόρους, τόσο του ίδιου του φορέα της κεντρικής διοίκησης όσο και των εποπτευόμενων φορέων τους.
  2. Να μεριμνούν για τη μη συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων χρεών προς τρίτους.
  3. Να εξετάσουν του λόγους για τους οποίους δημιουργούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές και συσσώρευση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.
  4. Να φροντίσουν για την άμεση επίλυση τυχόν προβλημάτων, λαμβάνοντας τα απαραίτητα νομοθετικά, διοικητικά και λοιπά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποβάλλοντας σχετικές προτάσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
  5. Οι φορείς της γενικής κυβέρνησης καλούνται να διερευνήσουν εάν στο χαρτοφυλάκιό τους υπάρχουν καταγεγραμμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες εμπίπτουν σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:
  • Βρίσκονται υπό δικαστική διαμάχη.
  • Αφορούν δαπάνες προς αποκατάσταση πάγιων προκαταβολών.
  • Έχουν εξοφληθεί μέσω κατασχέσεων από το κράτος.
  • Χρέη που δεν έχουν αποπληρωθεί λόγω εξωγενών παραγόντων, όπως η μη εμφάνιση δικαιούχου ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Νέοι διορισμοί

Όσον αφορά τις νέες προσλήψεις στο Δημόσιο, το Γενικό Λογιστήριο καλεί τα υπουργεία να τηρήσουν τον κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις ενώ κάθε τρίμηνο θα παρακολουθείται η εφαρμογή του. Για το πρώτο τρίμηνο του 2020 ο έλεγχος των στοιχείων για τις προσλήψεις και των δαπανών για μισθοδοσία θα γίνει στις 15 Απριλίου του 2020, ενώ για το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο στις 15 Ιουλίου και στις 10 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

Δείτε επίσης: Μετά τους «53+», άλλοι 51 αμφισβητούν τις κινήσεις Τσίπρα ως προς τη διεύρυνση

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ