Προ των πυλών οι αυστηρότερες διατάξεις για την απόδοση ιθαγένειας

Must Read

Περιορισμός της γραφειοκρατίας, ενίσχυση της διαφάνειας και αντιμετώπιση των όποιων σκιών έχουν προκύψει από τον προηγούμενο νόμο που ψήφισε τον Μάρτιο του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι το τρίπτυχο των στόχων της τροποποίησης του Κώδικα Ιθαγένειας, την οποία προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών στη Βουλή.

Με νομοθετική παρέμβαση η κυβέρνηση ενισχύει τη διαφάνεια, βγάζει «κόκκινη κάρτα» στις αντιθεσμικές παρεμβάσεις των ΜΚΟ και βάζει «φρένο» στις μαζικές ελληνοποιήσεις Ρομά προερχόμενων από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου για τη βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής των ΟΤΑ, το οποίο παρουσιάστηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης και βγαίνει αυτές τις μέρες σε δημόσια διαβούλευση. Σύντομα αναμένεται να αποτελεί νόμο του κράτους.

Με την τροποποίηση των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου (4604/2019) απλοποιείται ο τρόπος κτήσης της ελληνικής Ιθαγένειας, «πετώντας έξω» τις ΜΚΟ οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ρόλο και δράση στο ζήτημα, ενώ αποτρέπεται η μαζική νομιμοποίηση, με συνοπτικές, μάλιστα, διαδικασίες, Ρομά προερχόμενων από το εξωτερικό, όπως οριζόταν μέχρι τώρα.

Δείτε επίσης: Αυτοδυναμία φόβου για θερμό επεισόδιο και Μεταναστευτικό

Συγκεκριμένα, ύστερα από μακρά, χρονικά, προετοιμασία υπό τον γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών Θανάση Μπαλέρμπα, τρεις από τις βασικές αλλαγές στον Κώδικα Ιθαγένειας σε σχέση με τα ισχύοντα, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», είναι οι ακόλουθες:

α) Αναστέλλεται για έξι μήνες η διαδικασία διενέργειας εξετάσεων για πολιτογράφηση, προκειμένου να επανεισάγεται αυτή ολοκληρωμένη και έχοντας ληφθεί υπ’ όψιν και οι σχετικές παρατηρήσεις της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, με την οποία έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο συνεργασίας.

β) Στο πλαίσιο της απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας λόγω φοίτησης, καταργούνται οι βεβαιώσεις ιατρικής περίθαλψης από ιδιωτικούς φορείς, π.χ. Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς (ΜΚΟ), αφού, σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του υπουργείου και την αιτιολογική έκθεση στο νομοσχέδιο, το εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα διαθέτει δομές ειδικής αγωγής. Ουσιαστικά, καταργείται το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο παιδιά με αναπηρία άνω του 80% μπορούν να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια με τις… ευλογίες των ΜΚΟ. Μάλιστα, τόσο ο υπουργός όσο και ο γ.γ. Ιθαγένειας έχουν συναντηθεί με τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας,Στέλιο Κιμπουρόπουλο, μέσω του οποίου διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο συγκεκριμένο ζήτημα.

γ) Καταργείται το άρθρο 46 του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης που θεσπίζει ειδική διαδικασία απόκτησης ιθαγένειας από ανιθαγενείς Ρομά με μακρά ιστορική παρουσία στην Ελλάδα, όπως επί λέξει αναφέρεται, προκειμένου να αποφευχθούν οι συγχύσεις. Και αυτό διότι υπάρχει πάγια πρόβλεψη του νόμου στο ελληνικό δίκαιο της ιθαγένειας, όπου όλοι οι ανιθαγενείς που γεννιούνται στην Ελλάδα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια αν δεν έχουν άλλη ιθαγένεια.

Δείτε επίσης: Σημαντικές μειώσεις! Το νέο ασφαλιστικό «διώχνει» πιλότους, ΟΥΚάδες και καταδρομείς

Ανιθαγενείς θεωρούνται όποιοι γεννιούνται σε μια χώρα και είτε δεν προσδιορίζεται σε αυτούς ιθαγένεια είτε δεν μπορούν -για διαφόρους λόγους- να τους δώσουν οι γονείς τους τη δική τους ιθαγένεια.

«Τι σημαίνει “μακρά ιστορική παρουσία”; Ή γεννιέσαι και ζεις στην Ελλάδα ή όχι. Η χώρα μας δίνει την ιθαγένεια σε οποιονδήποτε ανιθαγενή μένει εδώ», αναφέρει υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου, κάνοντας λόγο για εμφανείς ιδεοληψίες των προκατόχων μας.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και ακόμα μία σημαντική αλλαγή, που αφορά τη διευκόλυνση των Ελλήνων ομογενών. Πλέον, οι Έλληνες πολίτες της αλλοδαπής θα δηλώνουν τα γεγονότα της αστικής τους κατάστασης (γεννήσεις, γάμους κ.λπ.), τα οποία συμβαίνουν στην αλλοδαπή, ενώπιον των ελληνικών προξενικών αρχών και όχι σε ειδικό ληξιαρχείο. Η υποχρέωση αυτή δεν αναιρεί τη δυνατότητα δήλωσης των γεγονότων αυτών στις επιχώριες Αρχές.

Ουσιαστικά, καθήκοντα ληξιάρχου γι’ αυτούς θα ασκεί ο προϊστάμενος της ελληνικής προξενικής Αρχής ή ο προξενικός υπάλληλος που ορίζεται από αυτόν στον τόπο όπου διαμένουν. Σε κάθε προξενική Αρχή θα τηρούνται τα ληξιαρχικά βιβλία, τα οποία θα κλείνουν κατά έτος και θα υπογράφονται από τον αρμόδιο για την επιθεώρηση των προξένων και των προξενικών υπαλλήλων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This