Τετάρτη 16/6/2021

Τουλουπάκη: «Μόνο με άδεια από το FBI, μπορώ να σας δώσω τα απόρρητα έγγραφα»

«Θα τα πάρετε μόνο με άδεια από το… FBI (!)», είναι η απάντηση της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, στο νέο αίτημα της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής να της διαβιβάσει απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών, που υπάρχουν στη δικογραφία για τη Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός «έριξε πόρτα» στην επιτροπή, επικαλούμενη ρήτρα του FBI, σύμφωνα με την οποία τα επίμαχα έγγραφα δεν μπορούν να διαβιβαστούν χωρίς να έχει προηγηθεί άδεια των Αμερικανών.

Συγκεκριμένα, η κυρία Τουλουπάκη στην απάντησή της προς τους βουλευτές φέρεται ότι επισημαίνει πως κατά το FBI «οι πληροφορίες που περιέχονται στο παρόν έγγραφο είναι για σκοπούς πληροφοριακούς και καθοδηγητικούς, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε νομική διαδικασία». Σημειώνει μάλιστα πως, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, «δεν επιτρέπεται να γνωστοποιηθούν σε οποιαδήποτε υπηρεσία του κράτους σας ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, χωρίς την προηγούμενη άδεια των κεντρικών γραφείων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών».

Δείτε επίσης: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Δεν αποκλείεται να εμφανίσουν και τον… Θου Βου» (video)

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εισαγγελέας χαρακτηρίζει ανεπίτρεπτη την αποστολή των συγκεκριμένων εγγράφων χωρίς την άδεια του FBI και επισημαίνει ότι, αν ικανοποιηθεί το επίμαχο αίτημα της επιτροπής, τότε είναι σχεδόν βέβαιη η αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων που έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή αναζήτηση ευθυνών από τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο.

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απάντησή της υπενθυμίζει σύμβαση με τις ΗΠΑ για δικαστική συνδρομή που υπεγράφη το 2009, στην οποία περιέχονται περιορισμοί στην παροχή αποδεικτικών στοιχείων χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση των Αμερικανών.

Η Προανακριτική είχε αποφασίσει κατά πλειοψηφία να επαναδιατυπώσει το αίτημα προς την εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, για αποστολή εγγράφων που αφορούν την υπόθεση, διότι η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. επέμεναν ότι στο στικάκι που διαβίβασε η κυρία Τουλουπάκη έχει «παραλείψει», όπως κατήγγειλαν, να συμπεριλάβει τα έγγραφα του FBI.

Τα μέλη της Προανακριτικής, πάντως, έχουν στείλει σχετικό ερώτημα και προς τον Άρειο Πάγο, ζητώντας να ανάψει το «πράσινο φως» για την πρόσβαση στα συγκεκριμένα έγγραφα.

Δείτε επίσης: Κατέθετε 8,5 ώρες ο «Μάξιμος»! Τι είπε και τι δεν… είπε

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ