Μέτρα για να μη σκάσει η «υγειονομική βόμβα» λόγω μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου!

Must Read

Την υγειονομική βόμβα που θα προκαλέσουν πιθανά κρούσματα κορωνοϊού στους καταυλισμούς προσφύγων στα νησιά θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση και γι’ αυτό παίρνει μέτρα για τους μετανάστες κατά της διασποράς του ιού.
Περιορισμοί στην κυκλοφορία

Γι’ αυτό και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε περιορισμούς στην κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών στους καταυλισμούς. Θα γίνουν περιφράξεις για τον ελεγχό τους και στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Δείτε επίσης: Παύλος Πολάκης: «Δηλώνω εθελοντής γιατρός, μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά»

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το dikastiko.gr, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Συγκεκριμένα τέτοια δυνατότητα θα ‘εχει ένα άτομο ανά οικογένεια. Παράλληλα όπως είπε θα δημιουργηθούν ιατρείο και χώρο απομόνωσης σε κάθε ΚΥΤ προκειμένου να αποτραπεί εξάπλωση τυχόν νοσούντων.

Η ανακοίνωση

Είχε προηγηθεί πάντως ανακοίνωση (χθες) του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσε να ληφθούν μέτρα γιατί όπως ανέφερε η «μάχη κατά του κορωνοϊού βρίσκει εντελώς ανέτοιμα – λόγω του πενταπλασιασμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού πληθυσμού τους τελευταίους οκτώ μήνες, αλλά και της μη πρόνοιας για ανανέωση συμβάσεων πολλών κρίσιμων ειδικοτήτων – τα Κέντρα Υποδοχής & Ταυτοποίησης των πέντε νησιών (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως).
Η κυβέρνηση, αντί να εκβιάζει δια στόματος Μηταράκη τους νησιώτες για να δεχθούν τη δημιουργία των κλειστών δομών, οφείλει σήμερα, που δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στα ΚΥΤ, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προτού να είναι πολύ αργά:

1) Να ενισχύσει άμεσα με ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό τα ΚΥΤ και να προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών χώρων εξέτασης για τον κορωνοϊό.
2) Να διασφαλίσει το υψηλότερο δυνατό επίπεδο προστασίας για τους εργαζόμενους που ακόμη παραμένουν εν υπηρεσία στα ΚΥΤ, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα (παροχή εξοπλισμού, απολυμάνσεις κλπ).
3) Να προχωρήσει άμεσα σε αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά ευάλωτων ομάδων σε ανοιχτές δομές στην ενδοχώρα, όπως ζητάμε εδώ και μήνες και όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ σε πρόσφατη παρέμβασή της, αλλά και πλήθος διεθνών οργανισμών και ανθρωπιστικών οργανώσεων, προκειμένου εκτός των άλλων να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης και να μειωθεί και ο κίνδυνος διασποράς του ιού στα ΚΥΤ.
4) Εκτός όμως από την απαράδεκτη κατάσταση στα ΚΥΤ ,η κυβέρνηση οφείλει να πάρει γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή, α) Άμεση πρόσληψη σε νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, β) Ανανέωση όλων των συμβάσεων για οποιαδήποτε κατηγορία προσωπικού του ΕΣΥ, που λήγουν τους επόμενους μήνες, γ) Ενίσχυση με επαγγελματίες υγείας των ΜΕΘ και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών.

Ο καλύτερος σύμμαχος της πανδημίας είναι η εμμονή σε χρεοκοπημένες συνταγές και στρατηγικές. Η θωράκιση των ΚΥΤ και των δημόσιων δομών υγείας καθώς και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελεί μονόδρομο, για να προλάβουμε τα χειρότερα.
Όλα τα παραπάνω μια υπεύθυνη Πολιτεία οφείλει να τα σχεδιάσει έγκαιρα, προστατεύοντας έτσι τους κατοίκους των νησιών αλλά και τους πρόσφυγες που διαμένουν στα ΚΥΤ».

Εμπλοκή στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης

Σοβαρές επιπτώσεις και στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων επιφέρει η εξάπλωση της πανδημίας του Covid-19, καθώς, όπως έγινε γνωστό χθες, αναστέλλεται κάθε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση ελέω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν τα κράτη σχετικά με την είσοδο ταξιδιωτών και μη στο έδαφός τους για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Στη σχετική ανακοίνωση -που αφορά άμεσα και την Ελλάδα- προέβησαν χθες ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς τα ταξιδιωτικά σχέδια που αφορούν τη μετεγκατάσταση προσφύγων υπόκεινται πλέον σε σοβαρές αλλαγές και διακοπές.

«Κάποια κράτη, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στην παρούσα κατάσταση γύρω από τη δημόσια υγεία, θέτουν σε αναμονή τις αφίξεις όσων προσφύγων έχει κανονιστεί να μετεγκατασταθούν, με αποτέλεσμα τον άμεσο αντίκτυπο στη δυνατότητά τους να υποδεχτούν νέους πρόσφυγες» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο οργανισμός.

Την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωνε χθες ότι οι προετοιμασίες και οι συζητήσεις για επανεγκατάσταση και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. ποσοστό προσφύγων και ανηλίκων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα συνεχίζονται απρόσκοπτα, αλλά είναι δύσκολο να δοθούν συγκεκριμένες ημερομηνίες, καθώς τα μέτρα που έχουν λάβει πολλά κράτη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού δυσκολεύουν τις διαδικασίες και τα χρονικά περιθώρια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This