H επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διεξαγωγή πολέμων και στον χειρισμό κρίσεων είναι διαρκώς αυξανόμενη, και, ως εκ τούτου, εξελίσσεται σε κομβικό εργαλείο και για την Άμυνα και την Εθνική Ασφάλεια της Ελλάδας, διαμορφώνοντας όχι μόνο το τεχνολογικό τοπίο, αλλά και την ίδια την αρχιτεκτονική της διεθνούς ασφάλειας.
Αυτό υπογράμμισε σήμερα, Πέμπτη 22/5, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της ομιλίας του κατά την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου Χειρισμού Κρίσεων «Αθηνά 2025» στο αμφιθέατρο της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων
Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις σύνθετες προκλήσεις και τις ηθικές διαστάσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (#AI) στον τομέα της Άμυνας, αλλά και να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζει. Από τα στρατηγικά πλεονεκτήματα και την… pic.twitter.com/ODittZcUdN
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 22, 2025
Όπως ανέφερε σχετικά ο υπουργός, «η Τεχνητή Νοημοσύνη
- αλλάζει τις μεθόδους και τα μέσα των στρατιωτικών επιχειρήσεων,
- επηρεάζει την ταχύτητα λήψης αποφάσεων μέσω εξελιγμένων Command & Control συστημάτων,
- βελτιώνει την ακρίβεια πλήγματος και μειώνει παράπλευρες απώλειες,
- ενισχύει την επίγνωση πεδίου μάχης σε πραγματικό χρόνο,
- υποστηρίζει την εφοδιαστική αλυσίδα και την εκπαίδευση προσωπικού με δυναμικά, ρεαλιστικά σενάρια,
- επεξεργάζεται τεράστιους όγκους δεδομένων με ταχύτητα και αξιοπιστία».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν καλείται να υποκαταστήσει τον άνθρωπο, αλλά να τον ενισχύσει», ξεκαθαρίζοντας ότι η πλήρης αυτοματοποίηση αποφάσεων ζωής και θανάτου αποτελεί σοβαρό κίνδυνο. Κατόπιν, ανέδειξε τις προκλήσεις που συνοδεύουν την ενσωμάτωση της ΤΝ, τονίζοντας πως:
- «η ανεξέλεγκτη χρήση μπορεί να υπονομεύσει την ειρήνη και τη διεθνή ασφάλεια.
- η διάδοση των τεχνολογιών με αστραπιαία ταχύτητα αυξάνει τον κίνδυνο χρήσης από τρομοκρατικές οργανώσεις ή αναθεωρητικά καθεστώτα.
- η αξιοπιστία των αλγορίθμων τίθεται υπό αμφισβήτηση ως προς την ενσωμάτωση νομικών και αξιακών εννοιών, όπως οι αρχές της διάκρισης και της αναλογικότητας του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου».
Ο ίδιος έθεσε ένα κρίσιμο ερώτημα: «Μπορεί ένας αλγόριθμος, όσο εξελιγμένος κι αν είναι, να ανταποκριθεί στις ηθικές απαιτήσεις του σύγχρονου πολέμου;». «Η απάντηση», όπως τόνισε, «περνά μέσα από σαφές θεσμικό πλαίσιο και διακρατική συνεργασία, ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργήσει ως εργαλείο ειρήνης και όχι απειλής».
Ο Ν. Δένδιας κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς –στρατιωτικούς, επιστήμονες, διπλωμάτες– σε ανοιχτό διάλογο στραμμένο στο μέλλον, ευχόμενος μια παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι τα πορίσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν χρήσιμο οδηγό για τον σχεδιασμό των επόμενων βημάτων της εθνικής αμυντικής πολιτικής.
Στο Διεθνές Συνέδριο «Αθηνά 2025», με θέμα «Ένοπλες Συρράξεις και Διαχείριση Κρίσεων στην Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης», το οποίο διοργανώνει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων… pic.twitter.com/uFla0EJ23N
— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 22, 2025
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης, οι αρχηγοί των ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Λιμενικού Σώματος, πρέσβεις, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ανώτατοι αξιωματικοί, ακαδημαϊκοί και ακόλουθοι Άμυνας.
Σημειώνεται πως το συνέδριο με θέμα «Ένοπλες Συρράξεις και Διαχείριση Κρίσεων την Εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διοργανώνεται από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων.
- Δείτε επίσης: Δένδιας: «Ευθύνη Γεραπετρίτη το φιάσκο στη Λιβύη!»