3-6-2020

Επίθεση Αχτσιόγλου στην κυβέρνηση για τις «εφιαλτικές» αλλαγές στα εργασιακά

Σοκ εξακολουθεί να προκαλεί η αποκάλυψη ότι η κυβέρνηση προωθεί περικοπή μισθών της τάξης του 50%, αλλά και επείγουσα διαδικασία για μαζικές απολύσεις ή και εκ περιτροπής εργασία, στην οποία προέβη η πρώην υπουργός και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.

Σχετική πρόβλεψη περιλαμβάνεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης που δίνει την δυνατότητα στους εργοδότες και για διάστημα έως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους δύο μόνο εβδομάδες κάθε μήνα.

Η προσφορά αυτή, συμπληρώνει την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να καταβάλουν το δώρο Πάσχα το καλοκαίρι, ακόμη και αν δεν έχουν πληγεί από την κρίση του κορωνοϊού, επιμερίζοντας κατά γενική εκτίμηση άνισα το κόστος της κρίσης μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Δείτε επίσης: «Δεν ανακυκλώνουμε τον κορωνοϊό»: Βίντεο του υπ. Περιβάλλοντος για την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων (video)

«Η κυβέρνηση θέσπισε δυνατότητα άμεσης περικοπής των μισθών στο 50%» σχολιάζει η κ. Αχτσιόγλου και προσθέτει: «Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα».

Αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς
Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς

ΔΗΜΟΦΙΛΗ