Επιμένει στην πολιτική των δανείων και των επιδοτήσεων η κυβέρνηση, με «επιλεκτικές» χορηγήσεις

Must Read

Νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευτούν από τις τράπεζες σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μόνο που, από αυτά τα 5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις μόνο για το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ καλούνται να τα μοχλεύσουν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιμένει στη χορήγηση δανείων και επιδοτήσεων, αντί για την απευθείας ενίσχυση με «ζεστό» χρήμα για να στηρίξει τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ για την παροχή εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων που πλήττονται. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε αρχές Μαΐου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.

Τα 500.000.000 ευρώ θα χορηγηθούν ως εγγυήσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα άλλα 500.000.000 ευρώ για τις μεγάλες. Κατόπιν της τραπεζικής μόχλευσης, εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού με νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις αυτές αφορούν μόνο τις συνεπείς επιχειρήσεις (αυτές που εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους έως το τέλος του 2019) και μόνο νέα δάνεια, απαγορεύεται, δηλαδή, η χρήση τους για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών.

Εκτός αποπληρωμής επιτοκίου οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις

Όσον αφορά τα υφιστάμενα δάνεια, το κράτος αναλαμβάνει για το επόμενο τρίμηνο το κόστος των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δύο μήνες. Η αποπληρωμή του επιτοκίου συνδέεται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως όποια επιχείρηση προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση.

Επίσης, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποσό ύψους 150.000.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This