Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020

Επιμένει στην πολιτική των δανείων και των επιδοτήσεων η κυβέρνηση, με «επιλεκτικές» χορηγήσεις

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ αναμένεται να διοχετευτούν από τις τράπεζες σε μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

Μόνο που, από αυτά τα 5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο θα παράσχει εγγυήσεις μόνο για το 1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ καλούνται να τα μοχλεύσουν οι επιχειρήσεις από τις τράπεζες. Η κυβέρνηση, λοιπόν, επιμένει στη χορήγηση δανείων και επιδοτήσεων, αντί για την απευθείας ενίσχυση με «ζεστό» χρήμα για να στηρίξει τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που πλήττονται.

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στις αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ για την παροχή εγγυημένων από το Δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης επιχειρήσεων που πλήττονται. Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε αρχές Μαΐου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.

Τα 500.000.000 ευρώ θα χορηγηθούν ως εγγυήσεις για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τα άλλα 500.000.000 ευρώ για τις μεγάλες. Κατόπιν της τραπεζικής μόχλευσης, εκτιμάται ότι θα χρηματοδοτήσουν το σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού με νέα δάνεια 5 δισ. ευρώ.

Οι χορηγήσεις αυτές αφορούν μόνο τις συνεπείς επιχειρήσεις (αυτές που εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους έως το τέλος του 2019) και μόνο νέα δάνεια, απαγορεύεται, δηλαδή, η χρήση τους για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων και πιστωτικών γραμμών.

Εκτός αποπληρωμής επιτοκίου οι επιχειρήσεις που προχωρούν σε απολύσεις

Όσον αφορά τα υφιστάμενα δάνεια, το κράτος αναλαμβάνει για το επόμενο τρίμηνο το κόστος των επιτοκίων όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δύο μήνες. Η αποπληρωμή του επιτοκίου συνδέεται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, πράγμα που σημαίνει πως όποια επιχείρηση προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση.

Επίσης, διατίθεται άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ποσό ύψους 150.000.000 ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν μέτρα στήριξης προς κλάδους του πρωτογενούς τομέα που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΕΛΛΑΔΑ FM 94.3

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ