Πληθαίνουν οι φωνές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης

Must Read

Σε συνθήκες απειλητικής πανδημίας είναι δύσκολη η άσκηση αντιπολιτευτικών καθηκόντων, με το πολιτικό αξίωμα να δείχνει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει συνειδητοποιήσει ότι το κόμμα του στέκεται σήμερα στην όχθη της εθνικής ευθύνης, σε αντίθεση, όπως επισημαίνουν ο ίδιος και οι συνεργάτες του, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. που φέρονταν με κομματική εμπάθεια, όσο ήταν στην αντιπολίτευση.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει εγκλωβιστεί το τελευταίο διάστημα, όπως παρατηρούν και αρκετά στελέχη του, στη δίνη μιας «πλαδαρής γραμμής εθνικής συναίνεσης», που απειλεί επικίνδυνα να ακυρώσει τον ρόλο του.

Μπορεί ο Τσίπρας να αποδοκίμασε δημόσια πρώην στενούς του συνεργάτες, όπως ο Θανάσης Καρτερός, επειδή άσκησε κριτική στον «καλό επιστήμονα», όπως τον χαρακτήρισε, Σωτήρη Τσιόδρα, αλλά στο εσωτερικό του κόμματος ενισχύονται και πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι, μολονότι η Βουλή τύποις παραμένει ανοιχτή, όλα στη χώρα προωθούνται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και αμφίβολης νομιμότητας υπουργικές αποφάσεις, σε συνθήκες μάλιστα ενημερωτικού αποκλεισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Να σωπάσουμε λοιπόν;», έγραψε εμφανώς ενοχλημένος στην «Αυγή» ο Θ. Καρτερός, σε ένα οργισμένο άρθρο-απάντηση στον πρόεδρο, ο οποίος είχε «αδειάσει» την προηγούμενη ημέρα τον άνθρωπο που έδινε, άλλοτε, τον επικολυρικό τόνο στις ανακοινώσεις του Μαξίμου.

Πάνω στην ώρα η δίδυμη κρίση

Με βάση μια ορισμένη ανάγνωση της κατάστασης, δεν είναι λίγοι όσοι στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι η δίδυμη κρίση στο μέτωπο του Έβρου και της απειλητικής πανδημίας ήρθε σε μια στιγμή που η ελπιδοφόρα δυναμική της κυβέρνησης βρισκόταν σε φθίνουσα καμπύλη.

Οι μπουλντόζες στο εμβληματικό Ελληνικό είχαν βαλτώσει για τα καλά στις λάσπες της γραφειοκρατίας και του αδυσώπητου επιχειρηματικού πολέμου, το Μεταναστευτικό βρισκόταν σε έξαρση, φέρνοντας την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τις αστείες διακηρύξεις της, και το φάσμα μιας νέας περιόδου οικονομικής καχεξίας, παρά την έξοδο από τα Μνημόνια, είχε αρχίσει να αναδύεται απειλητικά, κάτι που αποτυπωνόταν ακόμα και στις… υπηρεσιακά στρογγυλεμένες εκτιμήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος και, πολύ περισσότερο, στις άτεγκτες προβλέψεις των δυτικών πρωτευουσών και των ξένων οίκων για τον υποτονικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η εκρηκτική είσοδος στη ζωή μας του κορωνοϊού αναχαίτισε υποχρεωτικά τις αντιπολιτευτικές διαθέσεις και οδήγησε σε νέα ήθη πολιτικών συναλλαγών, όπου η ημερήσια διάταξη στον πολιτικό ανταγωνισμό διαμορφώνεται με βάση τις απογευματινές ανακοινώσεις του Σωτήρη Τσιόδρα.

Είναι πρόδηλο, αναγνωρίζουν «αριστερής κοπής» στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ότι το κόμμα υποχρεώνεται σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες, αφενός να σταθεί με ευθύνη στο πλευρό των δυνάμεων που δίνουν -έστω και χωρίς εφεδρείες- τη μάχη στην πρώτη γραμμή και, αφετέρου, να αναδείξει τις κυβερνητικές ανεπάρκειες και το σκοτεινό παρασκήνιο αδιαφανών αποφάσεων που λαμβάνονται κατ’ αυτάς, με ιδιαίτερη μάλιστα σπουδή, και ωφελούν, όπως επισημαίνουν, οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες που είτε στηρίζουν παραδοσιακά και με το αζημίωτο τη Ν.Δ. είτε διατηρούν μαζί της -έστω και εξ αγχιστείας- δεσμούς αίματος.

Στα κομματικά ρετιρέ, εξάλλου, κανείς δεν είναι τόσο ευήθης ή αφελής, ώστε να αγνοεί σε τίνος πλευρά στο τραπέζι «κάθεται» αυτήν την εποχή η μπίλια της πολιτικής εύνοιας. Διακρίνουν, μάλιστα, τις επικοινωνιακές τεχνικές -πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται «άτεχνες»- για την επιβολή μαζικού ελέγχου της κοινής γνώμης από τον «πρωθυπουργό-πατερούλη» του έθνους, ο οποίος, κατά τους ίδιους, εγγράφει από τώρα υποθήκες για την επόμενη μέρα, όταν το καθολικό αίτημα θα είναι, όπως προβλέπουν, «περισσότερο Δημόσιο» και δουλειές, όσο κι αν αυτό, βεβαίως, προκαλεί δυσφορία σε κάθε Μιράντα Ξαφά και Γ. Στουρνάρα αυτού του κόσμου.

Βλέποντας ότι οι συστημικές πριμαντόνες τύπου Πρετεντέρη έχουν ήδη προκηρύξει από τώρα τις πρόωρες εκλογές εκεί γύρω στον προσεχή Σεπτέμβριο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε την περασμένη Τρίτη αυστηρά από τον ΑΝΤ1: «Όποιος αυτές τις ημέρες διεξάγει δημοσκοπήσεις και ρωτάει για εκλογές, όταν το βασικό ερώτημα είναι πόσοι θα βρίσκονται μαζί μας, νομίζω ότι διαπράττει έναν απίστευτο κυνισμό σε ό,τι αφορά την ενασχόληση με τα κοινά. Δεν μπορώ να σκεφτώ σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες ότι το μυαλό των πολιτικών δυνάμεων είναι στην προσμέτρηση πολιτικών ποσοστών, πόσω δε μάλλον σε πολιτικές εξελίξεις εν μέσω πανδημίας».

Στο ίδιο μήκος διαμήνυσε στο Μαξίμου: «Εάν αυτός είναι ο τρόπος που σκέφτεται ο πρωθυπουργός, να ξέρετε ότι θα υποστεί τεράστια ζημιά, δεν θα του το συγχωρήσει ο λαός. Έχει μια νωπή λαϊκή εντολή, πρέπει να μας πει με ποιο σχέδιο θα βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε με ασφάλεια το εάν θα γίνουν οι πανελλαδικές τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και μπορούμε να σχεδιάσουμε το εάν θα κάνουμε εκλογές τον Σεπτέμβριο;»

Δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασμό

Στην Κουμουνδούρου, βεβαίως, δεν αποκλείουν τον εκλογικό αιφνιδιασμό, προκειμένου -όπως προτρέπουν τον Κ. Μητσοτάκη οι εμπύρετοι αρθρογράφοι/σύμβουλοι της παράταξης, λογαριάζοντας πάντως, καθώς λένε, χωρίς τον ξενοδόχο- να «καεί» η απλή αναλογική και να απαξιωθεί πολιτικά ο ίδιος ο Τσίπρας, βυθίζοντας το κόμμα του στην εσωστρεφή περιδίνηση και τη συρρίκνωση της εκλογικής του επιρροής.

Δια παν ενδεχόμενον, με βάση τις εκτιμήσεις αυτές, ο Αλ. Τσίπρας εκθειάζει εσχάτως την υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αναδεικνύοντας στο προσκήνιο την καθοριστική συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης.

Τα προσεκτικά «ανοίγματα» και η πολιτική αβροφροσύνη προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής δεν δείχνουν, προσώρας, να κάμπτουν την καχυποψία -ή και τους ιδιοτελείς κομματικούς σχεδιασμούς, όπως λένε οι αιρετικοί- της Χ. Τρικούπη, ωστόσο, είναι ενδεικτικά μιας τακτικής που θέλει να προσφέρει, τουλάχιστον, με επικοινωνιακή γενναιοδωρία την προοπτική της συγκυβέρνησης όταν στηθούν κάλπες, οριοθετώντας από νωρίς μια ηθική περίμετρο, την οποία δεν θα έχει δικαιολογία να αγνοήσει κανείς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This