«Έφυγε» ο παλαίμαχος χορευτής Βαγγέλης Παππάς

Must Read

Θλίψη έχει προκάλεσε στο καλλιτεχνικό κόσμο η ξαφνική είδηση του θανάτου, ενός από τους παλαίμαχους χορευτές της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου, του Βαγγέλη Παππά.

Ο Βαγγέλης Παππάς μεγαλούργησε στο πλευρό των κορυφαίων χορογράφων όπως ήταν ο Μανώλης Καστρινός, ο Γιάννης Φλερύ, ο Βαγγέλης Σειληνός, ο Φώτης Μεταξόπουλος με τους οποίους συνεργάστηκε σε θρυλικές παραστάσεις, αλλά και στις πρώτες ψυχαγωγικές εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης.

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στο χορό

Γεννημένος στην Παλιά Κοκκινιά είχε από πολύ μικρός μέσα του το μικρόβιο της υποκριτικής τέχνης, ενώ κρυφά από όλους παρακολουθούσε τα γυρίσματα ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, σε κάθε γωνιά της Αθήνας. «Τελειώνοντας το δημοτικό έλεγα ψέματα στους γονείς μου ότι θέλω να πάω στα καράβια. Το έκανα γνωρίζοντας ότι εκείνοι δεν ήθελαν με τίποτα κάτι τέτοιο, φοβούμενοι τα ναυάγια που γίνονταν τότε, και ήλπιζα ότι θα με άφηναν τελικά να γίνω ηθοποιός. Πράγματι, μόνοι τους βρήκαν μια αγγελία για μια δραματική σχολή στη Νέα Σμύρνη, της Μαίρης Γιαννούλη – Μοσχονά, και μου πρότειναν να γραφτώ» είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Espresso πριν από τρία χρόνια.

Με τον Σωτήρη Μουστακα και τον Κωστα Καρρά στην Οδο Ευκαιρίας

Συνεργασίες με θρυλικά ονόματα

Ωστόσο εκείνο που τον γοήτευσε στην πορεία της ζωής του, ήταν ο χορός όπου και μαθήτευσε στην σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου, ενώ αμέσως έπιασε δουλειά σε μεγάλους θιάσους της εποχής. «Η πρώτη μου δουλειά ήταν το 1969 με το μπαλέτο του Μανώλη Καστρινού στην επιθεώρηση «Ο κόσμος είναι πονηρός», που παιζόταν στο Κηποθέατρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με τους Ντίνο Ηλιόπουλο, Βαγγέλη Βουλγαρίδη, Τζίμη Μακούλη και πολλούς άλλους ηθοποιούς. Συνέχισα με άλλες επιθεωρησιακές δουλειές και συνεργάστηκα με θρυλικά ονόματα όπως οι Αννα Καλουτά, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Μάρω Κοντού, Μαίρη Χρονοπούλου, Νόρα Βαλσάμη, Ζωζώ Σαπουντζάκη κ.ά θυμόταν ο ίδιος για τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε χορευτής στο μπαλέτο του Μανώλη Καστρινού και του Γιάννη Φλερύ.

Από την βιντεοκασέτα Η Αμαζόνα του τσίρκου με την Ελενη Φιλίνη

«Ευγνωμονώ τον Γιάννη Φλερύ που στα πρώτα μου βήματα, ενώ ακόμη δεν ήμουν έτοιμος χορευτής, έδειξε κατανόηση και με πήρε σε δουλειές του. Όμως και από τον Βαγγέλη Σειληνό διατηρώ καλές αναμνήσεις. Όταν γνωριστήκαμε και πήγαμε να συνεργαστούμε, παραλίγο να μαλώσουμε. Του πρότεινα κάποια βήματα στη χορογραφία του και αντέδρασε. «Εσύ είσαι ο χορογράφος ή εγώ;» με ρώτησε. Αλλά δεν μου το κράτησε. Ηταν πολύ ωραίος άνθρωπος και πολύ ξηγημένος, που λένε. Συνεργάστηκα μαζί του στα «Δειλινά», όπου τραγουδούσαν οι Γιάννης Πάριος, Φίλιππος Νικολάου και Λίτσα Διαμάντη. Μάλιστα, το 1978 συνεργαστήκαμε και στην παράσταση «Οδός Ευκαιρίας» του Γιώργου Λαζαρίδη, όπου ο Σειληνός μού έδωσε την ευκαιρία να χορέψω ντουέτο με τη Μαρία Ιωαννίδου» είχε αναφέρει στην ίδια συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Espresso.

Με τον Φωτη Μεταξοπουλο

Το 1992, ο Βαγγέλης Παππάς αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση μένοντας κοντά στα δύο πολυαγαπημένα του παιδιά την Τεριάννα και τον Κώστα. Ωστόσο ο ίδιος έφυγε με ένα μεγάλο παράπονο το οποίο πήρε μαζί του: « Υπήρχαν επιχειρηματίες οι οποίοι δεν μας πλήρωσαν ποτέ τις πρόβες που κάναμε και ποτέ δεν μας έβαλαν τα ένσημα που έπρεπε, με αποτέλεσμα σήμερα οι παλιοί χορευτές να μην έχουμε μια σύνταξη. Ακόμη και η δημόσια τηλεόραση μας εκμεταλλεύτηκε σε αυτό το θέμα. Ολοι φέρθηκαν αχάριστα στους Ελληνες χορευτές. Γι’ αυτόν τον λόγο πολλοί σπουδαίοι πρώτοι χορευτές, που θα έπρεπε να έχουν συνταξιοδοτηθεί, αναγκάζονται να κάνουν ό,τι δουλειά βρουν, προκειμένου να συγκεντρώσουν τα ένσημα και να πάρουν σύνταξη» είχε εξομολογηθεί!

Με την εγγονή του, Ραφαέλα, που ακολουθει τα χνάρια του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This