26/1/2022

Μπρους Σπρίνγκστιν-Μπαράκ Ομπάμα: Ασυμβίβαστοι – Γεννημένοι στην Αμερική

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσιευση:

Η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης

Στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Ιανός, παρουσία δεκάδων προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, του πολιτισμού και των media παρουσιάστηκε η Ελληνική Έκδοση του βιβλίου των Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράκ Ομπάμα, «Renegades -Ασυμβίβαστοι Γεννημένοι στην Αμερική».

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο ΜουχταρίδηΑθηναϊδα Νέγκα και Νίκο Πορτοκάλογλου ο οποίος έχει αποδώσει και τους στίχους των τραγουδιών του Μπρους Σπρίνγκστιν στην ελληνική γλώσσα.

Ο κ. Πορτοκάλογλου μιλώντας στην παρουσίαση ανέφερε ότι: «Εγώ στο βιβλίο βλέπω δύο φίλους, δύο ανθρώπους που ενσαρκώνουν το Αμερικανικό όνειρο στην καλύτερή του εκδοχή, ως παιδιά που προέρχονται από δύσκολες οικογένειες, που κατόρθωσαν ο καθένας με τον τρόπο του, τη δουλειά του, την επιμονή του και το όραμά του να φτάσουν στην κορυφή. Βλέπω επίσης δυο ανθρώπους να κάθονται και να συνομιλούν και να διαπιστώνουν αυτόν τον διχασμό που ζούμε αυτή την περίοδο στην Αμερική (τον έχουμε ζήσει πολύ έντονα και εμείς τα τελευταία χρόνια) και αισθάνονται την ανάγκη να πουν ότι πρέπει να ανακαλύψουμε τα αυτονόητα της Δημοκρατίας, δηλαδή να ξαναανακαλύψουμε έναν τρόπο να συνυπάρχουμε με αυτούς που διαφωνούμε. Είναι κάτι που φαίνεται ότι και στην Αμερική έχει γίνει πολύ δύσκολο, όπως και εδώ το βιώσαμε τα τελευταία χρόνια…»

«Προσωπικά μεγάλωσα σε μια παρέα μέσα στα χρόνια της Χούντας. Για μας τότε το ρόκ ήταν το παράθυρο στον ελεύθερο κόσμο. Ήταν για μας κάτι πολύ περισσότερο από απλή μουσική…»

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου θυμήθηκε την πρώτη συναυλία του Μπρους Σπρίνγκστιν που πήγε στην Αθήνα, ενώ χαρακτήρισε ως πολύ ωραίο συναίσθημα την απόδοση των στίχων του Μπρους στην Ελληνική γλώσσα που κάνει στο βιβλίο, ενώ διάβασε ένα από τα τραγούδια που τον συγκίνησε περισσότερο, το «Σπίτι του Πατέρα μου» και αφορά τον πατέρα του Σπρίνγκστιν.

Η κυρία Αθηναϊς Νέγκα στάθηκε στις λεγόμενες «ανδρικές συζητήσεις» ανάμεσα στον Μπρους Σπρίνγκστιν και τον Μπαράκ Ομπάμα, μίλησε για την «τοξική αρρενωπότητα», ενώ προέβλεψε ότι στην Ελλάδα σε λίγα χρόνια πιστεύει ότι θα υπάρχουν άνδρες φίλοι όπως ο Σπρίνγκστιν και ο Ομπάμα, όπου ο ένας θα είναι λευκός, ο άλλος αφρικανικής ή ασιατικής καταγωγής και θα είναι και οι δύο επιτυχημένοι… «Η Αμερικανική κοινωνία παρά τον πουριτανισμό της εξελίσσεται διαρκώς, σε αντίθεση με την Ευρώπη που μας παίρνει περισσότερο χρόνο. Παρόλα αυτά, πριν 25 χρόνια όταν σπούδαζα στην Αμερική..», ανέφερε η κα Νέγκα, «φαινόταν αδιανόητο ότι θα μπορούσαμε να έχουμε έναν Αφροαμερικανό για Πρόεδρο. Κι όμως η Ιστορία κάνει κύκλους αφού μετά τον Ομπάμα, είχανε Πρόεδρο τον Τραμπ, όπου είναι η τοξικότητα προσωποποιημένη και βασισμένη στην τοξική αρρενωπότητα…»

«Ο Ομπάμα…», ανέφερε η κα Νέγκα, «…αποτελεί τον απόλυτο “renegade”, μια λέξη που δεν μεταδίδεται απολύτως στα Ελληνικά, κάτι μεταξύ αποστάτη και επαναστάτη. Ο Σπρίνγκστιν είναι ακριβώς το ίδιο: Ένα αφεντικό της αμερικάνικης μουσικής που είχε πάντα πολιτικές ανησυχίες… O Σπρίνγκστιν σε αυτό το βιβλίο εκπροσωπεί τον συνειδητοποιημένο λευκό, γεννημένο στο Νιου Τζέρσει ο οποίος θα μπορούσε να μείνει εκεί και όμως εξελίχθηκε. Για μένα αυτό είναι το νέο Αμερικανικό όνειρο, όπου πρόσωπα όπως ο Σπρίνγκστιν ή ο Τομ Χανκς (που μας είναι και πιο προσφιλής), όχι μόνο τα καταφέρνουν και γίνονται διάσημοι και πλούσιοι, αλλά καταλήγουν και σοφοί… Αυτές είναι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ανδρών οι οποίοι δημιουργούν και αναζητούν ένα ενοποιημένο αφήγημα της αμερικανικής πραγματικότητας…» Η κα Νέγκα κατέληξε την εισήγησή της λέγοντας ότι αυτό το βιβλίο είναι «οι συζητήσεις δύο ωραίων, συναρπαστικών, έξυπνων τύπων, είναι ένα βιβλίο το οποίο θα κρατήσετε στη βιβλιοθήκη σας και πολύ συχνά θα ανατρέχετε σε αυτό»

Ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του παρουσίασε και φόρεσε ένα συλλεκτικό καπέλο που είχε φέρει μαζί του από το Σικάγο από την πρώτη προεδρική εκστρατεία του Προέδρου Ομπάμα. Ο κ. Θεοδωράκης διαπίστωσε ως το κύριο χαρακτηριστικό που ενώνει τους δύο συγγραφείς, τον «δρόμο», δηλαδή το ότι και οι δύο ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά. «Είναι ευλογία το γεγονός ότι ο Μπρους, ήταν φτωχός, διότι αν ήταν πλούσιος θα είχε αγοράσει πιάνο ή ντραμς, αλλά ήταν πολύ φτωχός και ξεκίνησε με 18 δολάρια, αγοράζοντας κιθάρα. Σκεφτείτε αν θα μπορούσε να κάνει την ίδια καριέρα ως πιανίστας…», ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης. Αντίστοιχα ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι επισκέφτηκε μια γειτονιά όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα εργαζόταν για δύο χρόνια με πολύ μικρό μισθό τον μήνα προσπαθώντας να πείσει τους κατοίκους να βγάλουν τον αμίαντο από τα σπίτια τους, και να τον αντικαταστήσουν με λιγότερο βλαπτικά υλικά. «Η μία συγγένεια που εγώ βλέπω στους δύο αυτούς ανθρώπους είναι η σχέση τους με το δρόμο. Και αυτό είναι φανερό στο βιβλίο, όταν καλούνται να απαντήσουν σε προβλήματα του κόσμου και του πλανήτη, και δίνουν σταράτες απαντήσεις στα προβλήματα που έχουμε από τις προσωπικές σχέσεις μέχρι τα μεγάλα πολιτικά θέματα».

Ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι στο βιβλίο «Υπάρχει μια συμβουλή να πορευόμαστε», σχολιάζοντας παράλληλα δύο αναφορές του προέδρου Ομπάμα: «να βλέπεις το λάθος στους ανθρώπους χωρίς να απορρίπτεις την κάθε τους πλευρά», αναφέρει το πρώτο απόσπασμα, με τον κ. Θεοδωράκη να το χαρακτηρίζει ως «την πιο επίκαιρη συμβουλή την εποχή επικράτησης της πολιτικής ορθότητας», ενώ το δεύτερο αναφέρει ότι: «οι άνθρωποι είναι άνθρωποι της εποχής τους και πολύ συχνά ενσαρκώνουν τις αμαρτίες της εποχής τους», με τον κ. Θεοδωράκη να διαπιστώνει ότι «Αυτό θα πρέπει να σκεφτόμαστε κοιτώντας στο παρελθόν και συναντώντας νέους φίλους να μην ψάχνουμε την καθολική σχέση μαζί τους αλλά να δεχόμαστε την κάθε τους πλευρά ακόμα και αυτά που εμείς πιστεύουμε ότι είναι λάθη…»

nb vivlio obama springsteen paliospyrou
Νίκος Πορτοκάλογλου, Ιωάννα Παλιοσπύρου, Σταύρος Θεοδωράκης

«Σε αυτό το βιβλίο λέγονται πολύ μεγάλες αλήθειες, είναι ένα βιβλίο τολμηρό», ανέφερε ο ιδρυτής του ραδιοφωνικού σταθμού Pepper Γιώργος Μουχταρίδης, αναφέροντας ότι: «Εμένα ο Μπρους και ο Μπαράκ Ομπάμα με έχουν ξαφνιάσει θετικά, μιλούν με μεγάλη ευκολία για το εαυτό τους, για ό,τι και αν νιώθουν για ό,τι και αν τους συμβαίνει ακόμα και γι αυτά που θα μπορούσαν να γρατζουνίσουν την εικόνα τους. Μου έχει κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η παραδοχή του Σπρίνγκστιν ότι όλα αυτά τα χρόνια η βάση της τραγουδοποιίας τους είναι ο πατέρας του και όχι ο ίδιος, γεγονός σοκαριστικό να το ακούς από έναν άνθρωπο με τον οποίο ταυτίστηκα για τον αγνό ιδεαλισμό που είχαν τα τραγούδια του, τον ρομαντισμό του και με την πλοκή των στίχων του και τις ωραίες ιστορίες… Αυτό που επίσης βλέπουμε σε αυτό το βιβλίο είναι ότι από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα έχει στήσει ένα βιβλίο με εξαιρετική μαεστρία και ευφυία» κατέληξε ο κ. Μουχταρίδης.

Το βιβλίο είναι μιας πολυτελής, έγχρωμη, μεγάλη έκδοση (coffee table book) η οποία παρουσιάζει μια σειρά προσωπικών συζητήσεων του Μπρους Σπρίνγκστιν και Μπαράν Ομπάμα, τις οποίες μοιράζονται μαζί με δεκάδες σπάνιες φωτογραφίες, πρωτότυπα κείμενα ομιλιών, ανέκδοτους στίχους, συλλεκτικές αφίσες κ.α.

«Οι καλύτερες συζητήσεις έχουν μια διαχρονική ποιότητα, σε πηγαίνουν πίσω στο βασίλειο της μνήμης, οδηγώντας σε προς τις ελπίδες και τα όνειρά σου. Το να μοιράζεται ιστορίες σού υπενθυμίζει πως δεν είσαι μόνος – και ίσως σε βοηθάει να καταλάβεις τον εαυτό σου λίγο καλύτερα», εκτιμά ο Μπαράκ Ομπάμα εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολύς κόσμος ταυτίστηκε μαζί τους μέσα από τις συζητήσεις τους: «Πολλοί μάς είπαν πως ακούγοντάς μας να συζητάμε σκέφτηκαν τα δικά τους παιδικά χρόνια. Τους δικούς τους μπαμπάδες. Τις πόλεις που μεγάλωσαν». Και πράγματι οι ιστορίες τους είναι τόσο ανθρώπινες και αληθινές και ο τρόπος που τις μοιράζονται μεταξύ τους τόσο ειλικρινής που σίγουρα ο καθένας θα ανακαλύψει ένα κομμάτι του εαυτού σε κάποιο σημείο τους. Πιθανόν μάλιστα να πάρει και κάποιες χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με ουσιώδη ζητήματα της ζωής.

Γιατί, όπως πολύ εύστοχα υπογραμμίζει ο Μπρους Σπρίνγκστιν, «είναι από αυτό το είδος των συζητήσεων που μιλάς μέσα από την καρδιά σου και από τις οποίες φεύγεις έχοντας πλήρη κατανόηση σχετικά με το πώς σκέφτεται και νιώθει ο φίλος σου. Έχεις μια εικόνα του τρόπου με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του και τον κόσμο». Παραδέχεται δε πως οι δυο τους αντιλήφθηκαν πως έχουν πολλά κοινά: «Στο τέλος της ημέρας ανακαλύψαμε τις ομοιότητες στο ηθικό σχήμα της ζωής μας. Ήταν η παρουσία μιας υπόσχεσης, ένας κώδικας μέσω του οποίου αγωνιζόμαστε να επιβιώσουμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Eνα ταξίδι στην τέχνη μέσα από τα χρώματα και τα υλικά της Άννας Αμπαριώτου

Με έμπνευση από την αρχιτεκτoνική η έκθεση «The Unknown Soul Of An Architectural Mind...

Η Θεσσαλονίκη τιμά τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη

Τη μνήμη του Βασίλη Τσιτσάνη τιμά η Θεσσαλονίκη με δύο αναμνηστικές πλάκες που τοποθετήθηκαν...

Αλέκος Φασιανός: «Ταξίδεψε» την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!

Πλήθος κόσμου, πολιτικοί, άνθρωποι των γραμμάτων και τεχνών, επώνυμοι συλλέκτες, επιχειρηματίες και απλοί λάτρεις...

Πέθανε ο Γιώργος Τσαούσης

Θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο προκάλεσε η είδηση θανάτου του ηθοποιού Γιώργου Τσαούση σε ηλικία...

Πέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Έχοντας τη σύζυγό του Μαρίζα στο πλευρό του, αλλά και τα δύο τους παιδιά,...

Ο κορωνοϊός «χτύπησε» τα θέατρα – Ποιες παραστάσεις αναβάλλονται

Η μετάλλαξη Ομικρον έπληξε και τα καλλιτεχνικά δρώμενα, καθώς πολλές παραστάσεις και εκδηλώσεις αναβάλλουν...

Η Φανί Αρντάν διαβάζει ελληνικά ποιήματα του 19ου αι. στη Σορβόνη

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός Φανί Αρντάν θα διαβάσει ποιήματα Ελλήνων και Γάλλων ποιητών του...

Γυναίκες στη φυλακή – Μαρτυρίες: Το βιβλίο της Μαρίας Φαφαλιού από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Μια πρώτη γνωριμία με τις ποινικές κρατούμενες στις ελληνικές φυλακές. Μέσα από δικές τους...

«Σοφία Βέμπο σε θυμάμαι…» στο θέατρο Χυτήριο

Η παράσταση «Σοφία Βέμπο... σε θυμάμαι», που γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία πριν...

Πέθανε ξαφνικά ο ηθοποιός Πάνος Ηλιόπουλος

Θρήνο προκάλεσε στον καλλιτεχνικό χώρο η είδηση θανάτου του ηθοποιού Πάνου Ηλιόπουλου, ο οποίος...

Κινητοποίηση στο Σύνταγμα από τους εργαζομένους στον πολιτισμό

Για επαναλαμβανόμενη στοχοποίηση του πολιτισμού και των χώρων ψυχαγωγίας ως εστίες υπερμετάδοσης της πανδημίας...

Σάκης Παπανικολάου: «Σίγησε» η φωνή του Γουέμπλεϊ και του τραγουδιού «Πάνω απ’ όλα έχω τον Παναθηναϊκό»

Σε ηλικία 92 ετών έφυγε από τη ζωή ο Πατρινός τραγουδιστής Σάκης Παπανικολάου, η...

Πρωτοχρονιάτικο γκαλά με την ΚΟΑ στο Μέγαρο

Πιστή στο εορταστικό ραντεβού με το κοινό, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται το 2022...

Αναζητούνται ηθοποιοί για ταινία και μια σειρά 12 ωριαίων επεισοδίων

Η Εταιρεία Οπτικοακουστικών Παραγωγών Crisis Cinema στο πλαίσιο του εταιρικού της σκοπού πρόκειται να...

«Μουσικό Θεατρικό Αναλόγιο ΙΙ» – Η Μάνια Βλαχογιάννη επιστρέφει με 4 βραβευμένα διηγήματα

Το επιτυχημένο άλμπουμ «Μουσικό Θεατρικό Αναλόγιο Ι» της crossover ερμηνεύτριας και ηθοποιού Μάνιας Βλαχογιάννη...

Πέθανε ο Ορφέας Ζάχος

Γαλήνια, στο σπίτι του, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ο...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» ο Γιάννης Σερβετάς – Το πρόβλημα υγείας του

Εκτός «Ράδιο Αρβύλα» θα βρίσκεται σήμερα ο Γιάννης Σερβετάς,...

«Άξιος» ο μισθός του Γιάννη Πρετεντέρη

Όταν λέει κανείς ότι κάποιος αξίζει τα λεφτά που...

Επικό «δικό σας το υπόλοιπο» στον αέρα του ΣΚΑΪ!

«Όμορφα είναι έξω εδώ, ρίχνει πολύ χιονάκι, άντε όμως...

Εικόνες χάους: Ισχυρή έκρηξη σε κτίριο στη Συγγρού – Ακούστηκε μέχρι το Καλαμάκι!

Με εγκαύματα στο νοσοκομείο 78χρονος - Κλειστή η Λεωφόρος Συγγρού και στα δύο ρεύματα

Τελειωμένη η Κυβέρνηση!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεφτιλίζει τους Έλληνες και έπειτα τους χαρτζιλικώνει 

Απίστευτη δήλωση βουλευτού της ΝΔ: Πρόστιμο σε οδηγούς στην Αττική Οδό!

Δια στόματος της βουλευτού Τρικάλων της Νέας Δημοκρατίας, Κατερίνας...

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ