Θλίψη για τον δάσκαλο του θεάτρου! Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Θόδωρος Κάλβος

Οι σπουδές στη Βοστόνη, οι ξεχωριστές συνεργασίες του και η αφοσίωσή του στην εκπαίδευση νέων συναδέλφων του

Must Read

Ένας από τους τελευταίους σπουδαίους θεατρανθρώπους που έβγαλαν πλήθος νέων ηθοποιών στο επάγγελμα δεν βρίσκεται, από τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη ζωή. Πρόκειται για τον Θόδωρο Κάλβο, ο οποίος ήταν ο δημιουργός της Αθηναϊκής Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης.

  • Από τον
    Νίκο Νικόλιζα

Ο πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, με ανάρτησή του στα social media, έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στον θάνατο του φίλου και συνεργάτη του, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Ο Θόδωρος έβγαλε γενιές ηθοποιών στο σανίδι». Μάλιστα, με τον νυν πρόεδρο του ΣΕΗ ο Θόδωρος Κάλβος είχε συνεργαστεί στη δραματική σχολή για περισσότερα από 10 ολόκληρα χρόνια. «Ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος, πράος, χαμηλών τόνων και γεμάτος αγάπη για τους νέους ηθοποιούς. Ήταν ό,τι καλύτερο έχω ζήσει σε διευθυντική θέση όταν ήταν εκεί ο Θόδωρος» ήταν τα γεμάτα γλυκύτητα λόγια του Σπύρου Μπιμπίλα για τον μεγάλο δάσκαλο του θεάτρου.

Ομόφωνη αριστεία

Γεννημένος στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, ο Θόδωρος Κάλβος σπούδασε, σε δύσκολα για την Ελλάδα χρόνια, Υποκριτική και Σκηνοθεσία στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου με ομόφωνη αριστεία, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στο Boston University στην Αμερική. Επί σειρά ετών υπήρξε προϊστάμενος του καλλιτεχνικού τομέα του Δήμου Αθηναίων, του Οργανισμού Νεολαίας και Αθλησης, αφήνοντας το στίγμα του με σημαντικό έργο και καινοτομίες. Ως ηθοποιός συνεργάστηκε με μεγάλες μορφές του ελληνικού θεάτρου, και έπαιξε με τους Χορν, Αλεξανδράκη, Γεωργούλη, Σταυρίδη, Καζή, Κατράκη, Λαμπέτη, Ξανθόπουλο, Θάνο Τράγκα, Τσαλδάρη, Μοσχονά και άλλους. Η ιδιαίτερη αγάπη του και η αφοσίωσή του στο ποιητικό ρεπερτόριο και το αρχαίο δράμα τον οδήγησε σε σημαντικές σκηνοθεσίες. Επί πολλές δεκαετίες υπήρξε καθηγητής Αρχαίου Δράματος σε πολλές δραματικές σχολές της Ελλάδας και σε σχολές και πανεπιστήμια της Αμερικής. Ο ίδιος εμφανίστηκε σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού. Εδρασε, επιπλέον, και ως σκηνοθέτης και θιασάρχης. Στην Αμερική κινηματογραφικά συνεργάστηκε με τον Ελία Καζάν, τον Κερκ Ντάγκλας, την Ντέμπορα Κερ και άλλους. Στην Ελλάδα ξεχώρισαν οι συνεργασίες του με τον Τσιφόρο και την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ενώ δίδαξε Θέατρο στο Boston University, και συντόνισε μαθήματα και παραστάσεις προώθησης του ελληνικού πολιτισμού στο Harvard University και Boston College.

Με τον γιο του Μιχάλη Καλαμπόκη και τη Λυδία Κονιόρδου

Πέρα από όλα αυτά, είχε εργαστεί στην ΕΡΤ και την ΕΡΑ ως παρουσιαστής, όπως και στο Θέατρο της Δευτέρας, ενώ είχε υπάρξει παρουσιαστής και στον σταθμό WBC της Αμερικής. Ο Θόδωρος Κάλβος, όμως, χάρισε τη φωνή του σε εκφωνήσεις, σπικάζ και μεταγλωττίσεις, και, με άξονα την αγάπη του για τις τέχνες, είχε συνεργαστεί με τις επιτροπές των Ολυμπιακών Αγώνων ως καλλιτεχνικός οργανωτής και εκφωνητής. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν η προσφορά και το καλλιτεχνικό του έργο, και συνεργάστηκε πολλές φορές σε προεδρεία επιτροπών του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, είχε διακριθεί και για το μεγάλο του φιλανθρωπικό έργο, και είχε τιμηθεί με δεκάδες διακρίσεις στη Βοστόνη αλλά και την Ελλάδα.

Εκφραστής και εμπνευστής της θεατρικής παιδείας, είχε εκπαιδεύσει τις τελευταίες δεκαετίες εκατοντάδες επαγγελματιών ηθοποιών. Η αγάπη που έδειχνε στους ανθρώπους με τους οποίους συνυπήρχε τον οδήγησε σε σημαντικές παρεμβάσεις στη θεατρική παιδεία, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έως και στην αγαπημένη του γειτονιά, το Παλαιό Φάληρο, ως πρόεδρος του Συλλόγου εν Αθήναις Μελιγαλαίων.

Όπως έκανε γνωστό ο γιος του Μιχάλης Καλαμπόκης, η κηδεία του Θόδωρου Κάλβου θα, γίνει αύριο, Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022 στις 15.00 από το Κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This