Στην Κύπρο για την τρίτη έκδοση του αποκαλυπτικού «Γιαβόλ» ο Γιώργος Χαρβαλιάς

«Ξέρει να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο»- Το βιβλίο για τις ελληνογερμανικές σχέσεις που προκάλεσε και προκαλεί συζητήσεις

Must Read

Ο καταξιωμένος δημοσιογράφος Γιώργος Χαρβαλιάς, παρουσίασε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 την πολυαναμενόμενη τρίτη έκδοση του πρωτοποριακού βιβλίου του “ΓΙΑΒΟΛ“, ένα βιβλίο αναφοράς στο οποίο αναλύεται όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, οι γερμανικές οφειλές, αλλά και ο σύγχρονος ρόλος της Γερμανίας.

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στη Δημοσιογραφική Εστία, στις 19:00 υπό τον συντονισμό του γνωστού δημοσιογράφου, αρχισυντάκτη και πολιτικού σχολιαστή της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», κ. Κώστα Βενιζέλο, ενώ για το βιβλίο μίλησαν ο Ανδρεάς Μαυρογιάννης (πρέσβης ε.τ.), ο Στέλιος Περράκης (ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και πληρεξούσιος στο Διεθνές Δικαστήριο για την υπόθεση «Γερμανία κατά Ιταλίας, Ελλάδα Παρεμβαίνουσα») και ο Γιώργος Χαρβαλιάς.

Στην εκδήλωση παρουσίασης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης, ακαδημαϊκοί, δικαστές, νομικοί, δημοσιογράφοι και εκλεκτά μέλη από το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό της Κύπρου.

Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, χαρακτήρισε το “ΓΙΑΒΟΛ”, ως«μια τεράστια επένδυση δεξιοτεχνίας, χρόνου ενέργειας και σκέψης» επισημαίνοντας ότι η ελληνική περίπτωση που αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο, δίνει απάντηση στο κατά πόσο οι Γερμανοί έχουν δικαίωμα να παραδίδουν μαθήματα ηθικής και πολιτικής ορθότητας στη σύγχρονη Ευρώπη. «Ο Γιώργος Χαρβαλιάς», επεσήμανε ο πρέσβης Μαυρογιάννης, «είναι δημόσιος κατήγορος και εισαγγελέας που έχει κάνει την κατ΄οίκον εργασία του και έχει ενώπιον του όλα τα πορίσματα των ανακριτών. Σχολαστικά παραθέτει τα τεκμήρια και τις αποδείξεις, Δεν ζητά επιείκεια και ξέρει να βάζει το μαχαίρι στο κόκκαλο»…

Από την πλευρά του ο Στέλιος Περράκης ανέλυσε το ζήτημα της γερμανικής οφειλής από την κατοχική περίοδο και τις προσπάθειες που ανέλαβε ο ίδιος ως νομικός παραστάτης των ελληνικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, παρότι αυτές δεν είχαν την διαρκή και αποφασιστική στήριξη εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας.

Τέλος, ο συγγραφέας Γιώργος Χαρβαλιάς, είπε ότι το βιβλίο έχει μια ιδιαίτερη χρησιμότητα και για την Κύπρο που μπορεί να μην πέρασε γερμανική κατοχή, βίωσε όμως την “τευτονική τιμωρία” με την κατάρρευση των δύο μεγάλων τραπεζών και την επιβολή ενός επονείδιστου και πρωτοφανούς bail in στους καταθέτες. Μεθαύριο, είπε ο κ. Χαρβαλιάς, μπορεί να συναντήσουμε τη Γερμανία σε ρόλο επιδιαιτητή για ολόκληρο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από το οποίο δεν εξαιρείται βεβαίως το Κυπριακό, όσο και αν κάποιοι επιδιώκουν να το βάλουν στον πάγο…Για αυτό είναι καλό να ξέρουμε με ποιους έχουμε να κάνουμε, κατέληξε ο συγγραφέας του Γιαβόλ.

Στις σελίδες του «Γιαβόλ» που έχει προκαλέσει και συνεχίζει να προκαλεί πολλές συζητήσεις, οι ελληνικές διεκδικήσεις αναλύονται στο ιστορικό τους βάθος. Το «Γιαβόλ» φρεσκάρει τη μνήμη. Με τρόπο ζωντανό, αλλά και εμπεριστατωμένο. Γιατί όπως εξηγεί ο συγγραφέας του, από τη στιγμή που δεν έχει ρυθμιστεί η μεγαλύτερη συμβατική υποχρέωση της Γερμανίας, δηλαδή το Αναγκαστικό Δάνειο, δε μπορούμε να μιλάμε για «περασμένα-ξεχασμένα».

«Ο τρόπος γραφής του είναι γνωστός. Άμεσος, αιχμηρός, χωρίς αναστολές και καθωσπρεπισμούς. Μπορεί κάποιος να συμφωνεί ή να διαφωνεί μαζί του, μπορεί να αρέσκεται ή να ενοχλείται από τα γραπτά του. Κανείς όμως δε μπορεί να ισχυριστεί ότι κρύβει τις θέσεις του ή ότι τις καλύπτει με επαμφοτερίζουσες (γλυκανάλατες) διατυπώσεις», επισημαίνει ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής που προλογίζει το βιβλίο.

Η τρίτη έκδοση του «ΓΙΑΒΟΛ» του Γιώργου Χαρβαλιά είναι πλέον διαθέσιμη στα βιβλιοπωλεία «ΠΑΡΓΑ» και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Κύπρο, προσφέροντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να εντρυφήσουν στην ιστορία και την εξέλιξη των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This