Η οδύνη και ο διασυρμός της μητέρας του εθνικού μας ποιητή

Η ζωή της μητέρας του Διονύσιου Σολωμού διά χειρός Περικλή Μοσχολιδάκη, που υπογράφει κείμενο και σκηνοθεσία, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

Must Read

Η ζωή γράφει τα πλέον απρόβλεπτα σενάρια και το πώς η μητέρα του εθνικού μας ποιητή πωλήθηκε ως παλλακίδα σε ηλικία 13 ετών, στον κόντε Νικόλαο Σαλαμών, για να φτάσει μέσω του γάμου στον πλουτισμό και κατόπιν πάλι στον εξευτελισμό, στη φτώχεια και την εγκατάλειψη, έγινε θεατρική παράσταση διά χειρός Περικλή Μοσχολιδάκη, που υπογράφει κείμενο και σκηνοθεσία στην «Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού η Διάφανη» .

Η παράσταση, μετά την επιτυχημένη πρότερη παρουσίασή της στο θέατρο «Vault» από το 2017 και για τρεις περιόδους, επιστρέφει για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, αφού ταξίδεψε και παρουσιάστηκε με την ίδια επιτυχία στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα, στο Φεστιβάλ Ρεματιάς στο Χαλάνδρι, στη Ζάκυνθο κ.α.

Η μητέρα του εθνικού μας ποιητή ως «μαντενούτα», μετρέσα του κόντε Σαλαμών, έκανε μαζί του δύο νόθα αγόρια, τον Διονύσιο Σολωμό και τον Δημήτριο Σολωμό, που αναδείχτηκε εθνικός ποιητής των Ελλήνων, και τον Δημήτριο, που έγινε γερουσιαστής των Ιονίων Νήσων.

Οπως αναφέρει το σχετικό σημείωμα των συντελεστών της παράστασης, «λίγο πριν πεθάνει ο γερο-κόντες Σαλαμών παντρεύεται τη μαντενούτα του και νομιμοποιεί τα νόθα παιδιά του, που γίνονται και βασικοί κληρονόμοι της τεράστιας περιουσίας του. Η σχέση λατρείας του Διονυσίου με τη μητέρα του, Αγγέλικα Νίκλη Σολωμού, γκρεμίζεται οριστικά όταν ο ετεροθαλής αδελφός του Διονυσίου, Ιωάννης Λεονταράκης, γιος της μητέρας του από επόμενο γάμο, διεκδικεί μέρος της περιουσίας του κόντε Σαλαμών και η μητέρα του παίρνει το μέρος του».

Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, «την ώρα που η Ελλάδα καίγεται απ’ άκρη σ’ άκρη με την Επανάσταση του 1821, η δίκη Σαλαμών συγκλονίζει την Ελλάδα και η Αγγέλικα, θύμα τελικά της αντιδικίας, διασύρεται σε ολόκληρο τον Ελληνισμό, καθώς η προσωπική της ζωή συζητιέται παντού, και η ίδια Διάφανη από παντού βιώνει τον φοβερό εξευτελισμό, τη φτώχεια και την εγκατάλειψη».

Το έργο, με αφορμή το πόσο επηρέασαν τη ζωή και το έργο του Διονυσίου Σολωμού η τραγική μοίρα και τα σφάλματα της μητέρας του, καταλήγει στη διαπίστωση του πόσο επίκαιρα είναι πάντα η κακοποίηση και ο εξευτελισμός μιας γυναίκας, μέσω του θεατρικού διαλόγου ανάμεσα στην Αγγέλικα και στον Διονύσιο, σε μια παράσταση για μια φωνή και ένα βιολοντσέλο, που παρεμβαίνει και σχολιάζει με τον εξαίσιο ήχο του τα δρώμενα.

Η μουσική είναι της Αλμπας Λυμτσιούλη-Monasterio, που παίζει και το βιολοντσέλο, το σκηνικό και το κοστούμι του Μάριου Βουτσινά, και επί σκηνής εκτός από τη Μάγδα Κατσιπάνου ακούγεται ως φωνή του Διονυσίου Σολωμού αυτή του Περικλή Μοσχολιδάκη.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την παράσταση και τις κρατήσεις στο 213-0356472.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This