Η διαχρονική αξία του αριστουργηματικού «Ιησού από τη Ναζαρέτ»

Must Read

Αν κάτσει να το καλοσκεφτεί κανείς, πρέπει οι περισσότεροι από εμάς να έχουν μεγαλώσει με το κλασικό πλέον θρησκευτικό αριστούργημα «Ο Ιησούς από της Ναζαρέτ», το οποίο φέτος από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο θα προβληθεί στον ΑΝΤ1 στις 21.00.

Το θρησκευτικό δράμα του 1977, σε σκηνοθεσία Φράνκο Τζεφιρέλι, η πιο μεγαλοπρεπής θρησκευτική παραγωγή στην ιστορία της τηλεόρασης, είναι ένα ογκώδες και ολοκληρωμέvo έργο, σκηνoθετημένo με μαεστρία και απλότητα.

Ο Ιταλός σκηνoθέτης απέδωσε με ευλάβεια και θρησκευτική προσήλωση τα Πάθη του Κυρίου, αναπαριστώντας τα γεγονότα με πίστη στις Γραφές και απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα τoυ θέματος.

Ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ένα εξαιρετικό επιτελείο ηθoπoιώv, όπως τον σερ Λόρενς Ολίβιε, την εκφραστική Αν Μπάνκρoφτ, την πανέμορφη Ολίβια Χάσεϊ, τον Αντονι Κoυίv, τον Μάικλ Γιoρκ και, φυσικά, τον Ρόμπερτ Πάουελ, στov ρόλο τoυ Ιησού.

Γιατί θα πρέπει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να δουν τον «Ιησού από την Ναζαρέτ»;
Γιατί αυτή η τηλεοπτική σειρά μοιάζει να υπήρχε από πάντα, λες και δημιουργήθηκε από την ανακάλυψη της τηλεόρασης και μετά για να μεταδίδει τα αληθινά διδάγματα του Χριστού, διδάγματα συγχώρεσης, ταπεινότητας και ουσιαστικής αγάπης, καθώς ο Θεός είναι αγάπη.
Μπορεί, λοιπόν, κάποιοι να το θεωρούν υπερβολικό το να βλέπεις τη σειρά ξανά και ξανά κάθε χρονιά, και άλλοι όμως πολύ φυσιολογικό μέχρι και αναγκαίο, καθώς οι γενιές αλλάζουν.

Οπως και να το δει κανείς, δεν παύει ο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ», όσον αφορά το κομμάτι της παραγωγής, του σεναρίου και του καστ, να είναι ένα μικρό θαύμα της μικρής οθόνης, που δίδαξε πολλά στον κόσμο για το Ευαγγέλιο, την Αγία Γραφή και την Καινή Διαθήκη.

Η σειρά δίδαξε πολλά περισσότερα από όσα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς για τη ζωή και τον λόγο του Χριστού, και αυτό το βλέπεις όταν ακούς τους Μακαρισμούς και το θαύμα των πέντε άρτων και των ιχθύων από τον Ρόμπερτ Πάουελ ως Ιησού από τη Ναζαρέτ.

Ο Τζεφιρέλι επέλεξε ένα εξαιρετικά διαλεγμένο καστ για τη συγκεκριμένη σειρά. Παρόλο που ο σκηνοθέτης δέχτηκε μεγάλη επίθεση γι’ αυτή τη σειρά, δεν τα παράτησε. Ο Φράνκο Τζεφιρέλι δέχθηκε επίθεση από ανθρώπους από τον χώρο της Εκκλησίας, οι οποίοι δεν έβλεπαν με καθόλου καλό μάτι όσα έλεγε για του φανατικούς ζηλωτές και θρησκόληπτους ιερείς και πιστούς Ιουδαίους.

Τελικά, η Ιστορία δικαίωσε τον Τζεφιρέλι, μια και η σειρά προτάθηκε με πέντε βραβεία BAFTA και δύο Emmy.

Ως παιδί δυσκολεύεσαι να δεις το πραγματικό μεγαλείο που βρίσκεται πίσω από τη σειρά, αλλά όταν περάσουν τα χρόνια εκτιμάς το γεγονός ότι αυτή η συγκεκριμένη σειρά είναι η μοναδική που δεν κάνει προπαγάνδα. Που επικεντρώνεται στο να παρουσιάσει τις διδαχές και το μήνυμα που έδωσε πριν από χιλιάδες χρόνια ο Υιός και Λόγος του Θεού.

Η υποκριτική των ηθοποιών δεν είναι ούτε «στημένη» ούτε βαρετή, σαν να παρακολουθείς ένα χιλιοειπωμένο κήρυγμα. Ζουν την κάθε σκηνή. Και το κάνουν με τέτοιο τρόπο, που ακόμη και ένα μικρό παιδί μπορεί να ξεχωρίσει το νόημα πίσω από τις λέξεις.

Αραγε, πόση μεγάλη σημασία έχει να αγαπάς τους εχθρούς σου; Τι μεγαλοψυχία έχει η καρδιά σου όταν συγχωρείς; Πόσο μεγάλη δύναμη έχει η πίστη; Πόσο σημαντική είναι η ψυχή για τον άνθρωπο και πόσο αγνό πράγμα η διαφύλαξή της; Και γιατί δεν μπορείς να λατρεύεις και τον Μαμμωνά και τον Χριστό; Τα λεφτά και τον Θεό;

Η πραγματική αξία της σειράς «Ιησούς από την Ναζαρέτ» είναι τεράστια και αδιαπραγμάτευτη! Eχει ιεραποστολική δράση. Είναι η σειρά που θέλουμε να δουν τα παιδιά μας, τα εγγόνια,τα δισέγγονά μας μέχρι και τη Δευτέρα Παρουσία, τους έσχατους χρόνους. Θέλουμε να μεγαλώσουν με αυτή, όπως και εμείς, και να προβληματίζονται με κάθε σκηνή της. Να ψάχνουν την αλήθεια ανάμεσα στα διδάγματα του Ιησού. Είναι η σειρά που θα τα φέρει πιο κοντά στην Ορθοδοξία και θα τα βοηθήσει να καταλάβουν το μεγαλείο του να είσαι άνθρωπος, να αγαπάς, να πιστεύεις, να μετανοείς, να συγχωρείς, να μεταλαμβάνεις Σώμα και Αίμα Κυρίου και να χαίρεσαι το Α και το Ω, το νόημα και το δώρο της ζωής, που δεν είναι άλλο από τον ίδιο τον Χριστό, που είναι ο ίδιος η ζωή, το φως, η οδός και η αλήθεια! Καλό μας Πάσχα!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This