Τιμή στους Εύζωνες με σειρά εκδηλώσεων

Must Read

Με πρωτοβουλία της εικαστικού Λίζας Πενθερουδάκη ιδρύθηκε το 2019 η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Φέρμελη», η ονομασία της οποίας παραπέμπει στη «φέρμελη», το γιλέκο της στολής των Ευζώνων. Σκοπός της είναι να αναδείξει και να διαδώσει την πολιτιστικήκαλλιτεχνικήεθνική κληρονομιά, να διατηρήσει τις μνήμες και με όλα τα μέσα που διαθέτει να αποδώσει τιμές στους Ευζώνους που αγωνίστηκαν για να είναι οι Έλληνες σήμερα ελεύθεροι πολίτες του κόσμου.

Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, η «Φέρμελη» στοχεύει σε διάφορες δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Κορυφαίες δράσεις είναι η καθιέρωση υποτροφίας για έναν Εύζωνα, στη μνήμη του 24χρονου Ευζώνου Σπύρου Θωμά, ο οποίος απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2019 εν ώρα υπηρεσίας, καθώς και η εξεύρεση υποτροφίας για τη συγγραφή επιστημονικού βιβλίου ή μεταπτυχιακής εργασίας για την ιστορία των Ευζώνων.

Επίσης, η οργάνωση εκδηλώσεων, οι απαραίτητες συνεργασίες για την επίτευξη των στόχων και η δημιουργία αρχείου που θα περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, αλλά και άρθρα, βιβλία, ανακοινώσεις και γενικά υλικό χρήσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο να εντρυφήσει στους Ευζώνους και στην πορεία τους στον χρόνο.

Τέλος, στα μελλοντικά πλάνα ανήκει και η μεσολάβηση, μέσω διαφόρων ενεργειών, για τη δικτύωση των Ευζώνων με άλλες αντίστοιχες φρουρές του εξωτερικού.

Σύμβολο γενναιότητας στη νεότερη ελληνική Ιστορία, οι Εύζωνοι (από το «ευ»+«ζώννυμι», δηλαδή «καλά ζωσμένος») έγραψαν τις δικές τους λαμπρές σελίδες. Τα ευζωνικά τάγματα δημιουργήθηκαν το 1867 και διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους στις δραματικές ένοπλες συγκρούσεις από τις αρχές του 20ού αιώνα. Το 1914 ως ιδιαίτερη μονάδα συγκροτήθηκε η Ανακτορική Φρουρά με την τωρινή ονομασία «Προεδρική Φρουρά».

Σήμερα, οι Εύζωνοι εμφανίζονται μόνο τελετουργικά, ωστόσο εξακολουθούν να εκπροσωπούν τα ελληνικά ιδανικά ανδρείας και τιμής. Η δε στολή τους, η οποία συνδέθηκε με την Εθνεγερσία, καθιερώθηκε ως επίσημη εθνική ενδυμασία.

Πυρήνας της «Φέρμελης» είναι οι εταίροι της Ελισάβετ Πενθερουδάκη, Αικατερίνη Σαράφη, Διονυσία Καραγεωργοπούλου, Μελίνα Κούρση, Αλέξανδρος Καρράς, Ελένη Πενθερουδάκη, Αφροδίτη – Ναταλία Κεφαλίδου και Εμμανουήλ Πενθερουδάκης.

Δείτε επίσης: Στο πλευρό των οικείων του Θάνου Μικρούτσικου η οικογένεια Τόκα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This