Κυριακή 20/6/2021

Ελπίδες για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ελέω Brexit!

«Παράθυρο» για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Αθήνα, μέσω νέων διαπραγματεύσεων, φαίνεται να ανοίγει στη μετά-Brexit εποχή.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυκλοφόρησε προσχέδιο των διαπραγματευόσουν ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Λονδίνο, στην άρθρο 32 του οποίου, και πιο συγκεκριμένα στην παράγραφο «α», αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη οφείλουν, σύμφωνα με τους κανόνες της Ενώσεως, να απευθύνουν διευκρινίσεις σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από τις χώρες καταγωγής τους».

Με βάση πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η εν λόγω παράγραφος εντάχθηκε στο προσχέδιο των διαπραγματεύσεων μετά από πιέσεις της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Κύπρου, χωρίς, όμως, να ξεκαθαρίζεται εάν αφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα ή σε άλλες αρχαιότητες και πολιτιστικά αγαθά που ενδέχεται να εντοπιστούν σε μεγάλους βρετανικούς οίκους δημοπρασιών.

Διαβάστε επίσης: Επισκέψιμη η Αμφίπολη το 2021

Παρόλο που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η εν λόγω παράγραφος προστέθηκε για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία το βρετανικό μουσείο υποστηρίζει ότι κατέχει νομίμως, οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, δεν περνούν μόνο από τις Βρυξέλλες, αλλά από 27 άλλα κράτη-μέλη, τα οποίοι μπορούν να θέσουν τους δικούς τους όρους.

Όπως, για παράδειγμα, η Ισπανία, η οποία ετοιμάζεται να θέσει νέες προϋποθέσεις για το Γιβραλτάρ, τη στιγμή που η Γαλλία ζητεί περισσότερες εγγυήσεις για την πολιτική αλιείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ