Φεμινίστρια Μπουμπουλίνα

Η ηθοποιός Αναστασία Ρεβή μιλά για τον... επαναστατικό μονόλογο στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός

Must Read

Πέρασαν διακόσια χρόνια από τη δολοφονία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας και στιγμές από την πολυτάραχη ζωή τής καπετάνισσας ηρωίδας του 1821 ξεπηδούν μέσα από τον μονόλογο «Καπετάνισσα Λασκαρίνα», που ανεβαίνει στο θέατρο Μικρός Κεραμεικός από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου 2025, με την ηθοποιό Αναστασία Ρεβή να φωτίζει στο σανίδι τις άγνωστες πτυχές της ζωής μια γυναίκας που πολλοί ξέρουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν, μακριά από ιστορικές καταγραφές!

  • Της Μαρίας Ανδρέου – εφημερίδα Espresso

Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα υπήρξε φεμινίστρια πριν από τον φεμινισμό, έζησε τη ζωή της ενάντια στην πατριαρχία, δάμασε τα κύματα της θάλασσας, ερωτεύτηκε, μεγάλωσε μόνη της τα παιδιά της, οδήγησε στρατιώτες στη μάχη, ονειρεύτηκε την ελευθερία, πολέμησε για την ανεξαρτησία της Ελλάδας ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και παρέμεινε καπετάνισσα μέχρι τη δολοφονία της. Η «Espresso» συνομίλησε λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης με τη χαρισματική ηθοποιό Αναστασία Ρεβή, η οποία εξηγεί πώς «σμίλεψε» τον ρόλο που θα ενσαρκώσει, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η δολοφονία της Λασκαρίνας ήταν γυναικοκτονία και όχι μια απλή δολοφονία – και μάλιστα από ελληνικό χέρι!

Τι παρακίνησε εσάς και τη σκηνοθετική ομάδα των Μιχάλη Δαρνάκη και Μαρίας Λαφτσίδου για να ανεβάσετε έναν μονόλογο για την καπετάνισσα Λασκαρίνα στο Λονδίνο και στην Αθήνα;

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στην Υδρα, στο διεθνές Φεστιβάλ Hydrama τον Αύγουστο του 2024, στον τόπο καταγωγής της Λασκαρίνας. Ο Μιχάλης Δαρνάκης και η Μαρία Λαφτσίδου είναι το συγγραφικό δίδυμο που έκανε την έρευνα στο ιστορικό πρόσωπο και στη συνέχεια προχώρησε στη μυθοπλασία του κειμένου. Η σκηνοθεσία, ο σχεδιασμός και η ερμηνεία ανήκουν σε εμένα. Η παράσταση στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής πρεσβείας και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία. Ανεβαίνει στην Αθήνα σε λίγες μέρες, κάτι που αναμένουμε με χαρά και ανυπομονησία. Η κινητήριος δύναμη της παράστασης αυτής είναι το να πούμε την ιστορία μιας γυναίκας που αποτέλεσε σύμβολο ελευθερίας, ενώ φέρνει στο φως τις γυναίκες ως πρωταγωνίστριες της Ιστορίας και της κοινωνίας.

Πόσο δύσκολο ήταν για την Μπουμπουλίνα να είναι η πρώτη γυναίκα ναύαρχος της παγκόσμιας ιστορίας και μια μάχιμη φεμινίστρια; Να πάει κόντρα στην πατριαρχία;

Η Λασκαρίνα δεν ήταν απλώς μια αγωνίστρια του 1821. Ηταν μια γυναίκα μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο που ανέθρεψε έξι παιδιά, ήταν πλοιοκτήτρια, ναύαρχος-σύμβολο κάτι σχεδόν ακατόρθωτο για μια γυναίκα, όμως εκείνη τα κατάφερε! Ισως γιατί η ελεύθερη ψυχή δεν έχει φύλο, αλλά φλόγα!

Πώς σμιλέψατε την Μπουμπουλίνα, πώς τη ζωντανέψατε στη σκηνή, τι διαβάσατε για αυτήν; Επισκεφτήκατε το σπίτι της στις Σπέτσες;

Ναι, έχω πάει στο σπίτι της στις Σπέτσες, που εδώ και κάποια χρόνια είναι ένα εξαιρετικό μουσείο. Σαφώς έκανα έρευνα σε σχέση με τη σπουδαία αυτή γυναίκα, και οι πληροφορίες είναι πολλές! Διαφορετικές μεταξύ τους, άλλες αληθινές και άλλες βασισμένες στις παραδόσεις. Τη Λασκαρίνα τη σμίλεψα με την ψυχή μου, τη μνήμη της θάλασσας, την ανατροφή μου από γυναίκες και την προσωπική μου ευαισθησία και στήριξη στα κινήματα ενδυνάμωσης των γυναικών.

Το βρετανικό κοινό πώς υποδέχτηκε την παράσταση που ανέβηκε στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στο θέατρο-πλοίο Theatre Ship; Βάλτε μας λίγο στο κλίμα…

Ηταν μια βραδιά μαγική, μια και χώρος όπου παρουσιάστηκε η παράσταση δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Το πλοίο μέσα στον Τάμεση, με την αρχιτεκτονική του θεάτρου να είναι προσαρμοσμένη σε αυτό, με το κοινό προσηλωμένο και σε απόλυτη σύνδεση με την Ιστορία, με την τιμητική παρουσία του κυρίου πρέσβη Ι. Τσαούση και του διευθυντή του μουσείου των Σπετσών κυρίου Π. Μπούμπουλη δημιουργήθηκε μία ατμόσφαιρα μοναδική, συγκινησιακή, που θα κρατώ για πάντα στην καρδιά μου σαν μια ξεχωριστή εμπειρία στηνθεατρική μου διαδρομή. Ηταν τεράστια ευθύνη και τιμή για μένα και την ομάδα μου.

Πώς είναι να εργάζεται κανείς ως σκηνοθέτης στο Λονδίνο; Είστε  καλλιτεχνική διευθύντρια της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company και από το 2015 συνεργάζεστε ταυτόχρονα και με την ομάδα PRAXIS of Oxford. Πώς βρεθήκατε από την Ελλάδα στο Λονδίνο;

Ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο εδώ και πολλά χρόνια και είναι κάτι που δεν θα το άλλαζα, γιατί το αγαπώ πάρα πολύ! Είναι η πόλη μου! Εφυγα σε νεαρή ηλικία, μόλις είχα τελειώσει Αγγλική Φιλολογία και τη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ και συνέχισα τις σπουδές μου! Εξερευνούσα πάντα, είχα και έχω  πάθος με την τέχνη και τη δημιουργία, με τη διαρκή ανανέωση και ανακάλυψη του κόσμου.

Εχετε τιμηθεί με αρκετά βραβεία στον χώρο της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής. Εχετε μεταφράσει και συνεργαστεί με τον αγγλικό εκδοτικό οίκο Arcadia για την έκδοση σύγχρονου ελληνικού θεάτρου στα αγγλικά, ενώ έχετε διοργανώσει πέντε φεστιβάλ στο Λονδίνο και δύο στην Οξφόρδη αφιερωμένα στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Τι σας ωθεί να θέλετε να ανοίξετε ένα παράθυρο στο ελληνικό θέατρο στη μητρόπολη του κόσμου, το Λονδίνο;

Το ελληνικό θέατρο έχει δυναμική. Εχει ωραία γραφή και θεματολογία και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει γνωστό εκτός συνόρων. Υπηρετώ την τέχνη και τον πολιτισμό χρόνια ως Ελληνίδα του Λονδίνου και θεωρώ ότι το ελληνικό θέατρο αξίζει να ανήκει ισότιμα στο παγκόσμιο ρεπερτόριο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This