Τίνα Λιβανού: Το έπαθλο ανάμεσα σε Ωνάση – Νιάρχο και το τραγικό τέλος

Must Read

Η 45χρονη Τίνα Λιβανού βρέθηκε νεκρή στο ξενοδοχείο «Ντε Σαντελιέ» του Παρισιού στις 10 Οκτωβρίου 1974. Ο θάνατός της προήλθε από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών δίνοντας ένα θλιβερό τέλος σε μια ζωή που φάνταζε ονειρική.

Γεννήθηκε στο Λονδίνο και ήταν μικρότερη κόρη του Σταύρου Λιβανού, εφοπλιστή και πατριάρχη της εφοπλιστικής οικογένειας Λιβανού, και της Αρριέτας Ζαφειράκη. Η ανήλικη Τίνα είναι μια «γυναίκα-έπαθλο» για κάθε άντρα, μεγαλωμένη στην αφρόκρεμα ενός κύκλου που περιελάμβανε μεγιστάνες, πρίγκιπες, βασιλείς, εξέχουσες προσωπικότητες.

Οι αδερφές Ευγενία (αριστερά) και Τίνα Λιβανού

Δύο φιλόδοξα μέλη του ελληνικού εφοπλιστικού λόμπι ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Σταύρος Νιάρχος εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για την όμορφη Τίνα.  Πρώτος πλησιάζει τον πατέρα της για να ζητήσει το χέρι της, ο Νιάρχος, και ο Λιβανός, αρνείται, συστήνοντας του να κάνει υπομονή γιατί η μικρή του κόρη είναι ακόμα παιδί.

Το ίδιο επαναλαμβάνει και στον Ωνάση ο οποίος όμως δεν αρκέστηκε σε αυτή την απάντηση καθώς όταν θέλει κάτι πολύ, τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει.

Ο γάμος του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τίνας Λιβανού γίνεται, στις 28 Δεκεμβρίου του 1946 στο Ελληνικό Ορθόδοξο Καθεδρικό ναό της Νέας Υόρκης με κουμπάρο τον εφοπλιστή Ανδρέα Εμπειρίκο και είναι το κοσμικό γεγονός της χρονιάς. Η Τίνα Λιβανού είναι μόλις 17 ετών και ο Ωνάσης, 40. Ένα χρόνο αργότερα, ο Σταύρος Νιάρχος ζητάει το χέρι της Ευγενίας, της μεγαλύτερης κόρης του Λιβανού. Την παντρεύεται κι αυτή είναι η αρχή μιας ιστορικής κόντρας ανάμεσα στους δύο πλουσιότερους Έλληνες της εποχής, που ανταγωνίζονται λυσσαλέα, στα πάντα: στις γυναίκες, στις μπίζνες, στις θάλασσες, στα γιοτ. Ο Νιάρχος σαλπάρει με την «Κρεολή» – ο Ωνάσης, ναυπηγεί ένα πλωτό ανάκτορο: το «Χριστίνα». Ο Νιάρχος αγοράζει τη Σπετσοπούλα. Ο Ωνάσης στήνει έναν επί γης Παράδεισο, στον Σκορπιό.

Εν τω μεταξύ, η Τίνα και ο Αριστοτέλης αποκτούν δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα και ζουν μια λαμπερή κοσμική ζωή. Σταδιακά όμως, οι δεσμοί τους ατονούν και δεν βρίσκονται πια μαζί παρά μόνο όταν πρόκειται να παραστήσουν τους ευτυχισμένους οικοδεσπότες. Η Τίνα ξέρει πως ο Ωνάσης την απατά και ενίοτε, τον πληρώνει με το ίδιο νόμισμα. Στη συνέχεια, μπαίνει στο προσκήνιο η Μαρία Κάλλας και οργανώνεται η περίφημη κρουαζιέρα στο Αιγαίο, το καλοκαίρι του ’59. Η Τίνα, ανυποψίαστη για το δράμα που παίζεται γύρω της απολαμβάνει την συντροφιά της Μαρίας πάνω στο «Χριστίνα».

Η Μαρία Κάλλας με την Τίνα Λιβανού

Μάλιστα, στα μέσα του ταξιδιού, η παρέα επισκέπτεται το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και οι δύο γυναίκες φωτογραφίζονται παρέα. Ύστερα, όσο περνούν οι μέρες, οι δύο εραστές, ο Ωνάσης και η Κάλλας, δεν μπαίνουν πια στον κόπο να κρατήσουν τα προσχήματα. Συντετριμμένη, η Τίνα εγκαταλείπει βιαστικά το σκάφος. Ο γάμος της, έχει ναυαγήσει.

Η Μαρία Κάλλας με τον Αριστοτέλη Ωνάση

Ο γάμος μυστήριο με τον Νιάρχο

Τον Νοέμβρη του 1959 η Τίνα Λιβανού – Ωνάση υποβάλλει αίτηση διαζυγίου στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης λόγω μοιχείας. Το 1961 παντρεύεται πάλι, με τον Τζων Σπενσερ – Τσώρτσιλ, Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ από τον οποίο όμως θα χωρίσει αργότερα.

Η Τίνα με τον Μαρκήσιο του Μπλάντφορντ

Και τέλος, το 1971 θα κάνει ακόμα έναν γάμο μυστήριο: με τον Σταύρο Νιάρχο, χήρο πια, μετά την απώλεια της αδελφής της Ευγενίας που έχει πεθάνει, ένα χρόνο νωρίτερα, στη Σπετσοπούλα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Για τον Νιάρχο ο γάμος αυτός είναι ένας θρίαμβος, η εκπλήρωση -ίσως- ενός παλιού απωθημένου. Για την Τίνα, είναι μια γλυκιά εκδίκηση, ένα καλά υπολογισμένο χτύπημα στον άντρα που λάτρεψε και μίσησε: τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Το τελευταίο, αβάσταχτο χτύπημα, περιμένει και τους δύο, στην επόμενη στροφή. Στις 22 Ιανουαρίου του ’72, ο γιος τους, ο Αλέξανδρος Ωνάσης χάνει τη ζωή του σε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού με τον γιο τους Αλέξανδρο

Δύο χρόνια αργότερα, η Τίνα θα τον ακολουθήσει αφήνοντας πίσω την ανάμνηση της χρυσής ομορφιάς της, που χώρισε δύο άντρες, έφτιαξε έναν μύθο και τελικά, πληρώθηκε πολύ ακριβά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This