Ελληνικά χώματα με τεράστια ιστορία… Σαν σήμερα η Άλωση της Τριπολιτσάς από τον Θ. Κολοκοτρώνη  (video)

Must Read

Στις 23 Σεπτεμβρίου 1821 η Τριπολιτσά (Τρίπολη) πέφτει στα χέρια των Ελλήνων επαναστατών.

Πάνω από 32.000 Τούρκοι και Εβραίοι πέφτουν νεκροί από ελληνικά χέρια, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη (ανηλεής σφαγή των Τούρκων από τους διψασμένους για εκδίκηση και καταπιεσμένους Έλληνες).

«Το άλογό μου από τα τείχη έως τα σαράγια δεν επάτησε γη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο «Γέρος του Μωριά» στα απομνημονεύματά του.  Οι Αλβανοί έρχονται σε συμφωνία με τον Θ.Κολοκοτρώνη και αποχωρούν χωρίς να υποστούν το παραμικρό.

Η Άλωση της Τριπολιτσάς ήταν μια επική ενέργεια, ενδεικτική του ηρωισμού και τις αποφασιστικότητας των Ελλήνων και φυσικά απόρροια της εμβληματικής παρουσίας του μέγιστου στρατηγικού νου, Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Σύμφωνα με τον Φιλήμονα «τα αποτελέσματα της αλώσεως της Τριπόλεως επήλθον μέγιστα ως προς τους Έλληνας». Η Επανάσταση εφοδιάστηκε με 11.000 όπλα, εμψυχώθηκε και απέκτησε όνομα στο εξωτερικό. Οι ισχυρότεροι πολεμιστές της Πελοποννήσου νικήθηκαν και όλη η χερσόνησος, πλην λίγων φρουρίων, περιήλθε στους Έλληνες.

Η άλωση της Τριπολιτσάς – Από την εκπομπή της ΕΤ3 Χώματα με ιστορία με αφηγητή τον Ηλία Μαμαλάκη:

Η ΑΛΩΣΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ από τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ Διαβάζει ο Θεόδουλος Ιωάννου

Το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από τα ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, υπαγορευθέντα υπό του ιδίου στον Τερτσέτη με θέμα την ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΙΤΣΑΣ.

Το παρόν βίντεο είναι ένα από αυτά που ετοιμάζει το ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, σε συνεργασία με πολλούς ηθοποιούς και μουσικούς, οι οποίοι κάνουν πρωτότυπες αφηγήσεις και γράφουν πρωτότυπη μουσική ειδικά γι’ αυτήν την σειρά, εν όψει 2021

ΚΑΜΕΡΕΣ: Μουσαίος, Παν. Μπανταλάκης

ΗΧΟΣ-ΜΟΝΤΑΖ: Παν. Μπανταλάκης

ΦΩΤΙΣΜΟΣ: Μ. Τσικ.

ΜΟΥΣΙΚΗ: Στο κανονάκι αυτοσχεδιάζει η Ελένη Φίλιππα

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Βακτριανή

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ: Λ. Νίκα

ΑΡΧΕΙΟ: Γ. Λεκάκης

c+p ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 2020

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This