Δευτέρα 21/6/2021

27 Απριλίου 1941: Οι Γερμανοί μπαίνουν στην Αθήνα και λένε ότι… έρχονται σαν φίλοι!

«Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης! Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!» ήταν η τελευταία εκφώνηση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών

Κυριακή του Θωμά, 27 Απριλίου 1941: Οι Μεραρχίες του Χίτλερ μπαίνουν στην Αθήνα. Η εμπροσθοφυλακή των γερμανικών στρατευμάτων κατηφορίζει από την Κηφισιά, ενώ ταυτοχρόνως συντεταγμένα τμήματα εισέρχονται στην ελληνική πρωτεύουσα από την Ιερά Οδό.

Ο ελληνικός στρατός πολέμησε γενναία για έξι μήνες κατά Ιταλίας και Γερμανίας, αλλά δεν μπόρεσε να κρατήσει περισσότερο μπροστά στον σιδηρορόφρακτο και πολυάριθμο στρατό των Ναζί.

Μία Επιτροπή που αποτελείται από τον φρούραρχο Στρατηγό Καβράκο, τον Νομάρχη Αττικοβοιωτίας Αντιναύαρχο Πεντζόπουλο και τους Δημάρχους Αθηναίων Αμβρόσιο Πλυτά και Πειραιωτών Μιχαήλ Μανούσκο, αναμένουν αμίλητοι και συγκινημένοι στην συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Λεωφόρου Αλεξάνδρας να παραδώσουν την Αθήνα στον επικεφαλής των γερμανικών στρατευμάτων.

Ενώ οι κάτοικοι κλείστηκαν στα σπίτια τους και έκλεισαν τα παραθυρόφυλλα. Είναι μια πράξη βουβής διαμαρτυρίας… Γύρω στις 10 το πρωί, ο ήχος των μηχανών «σπάνε» την απόλυτη ησυχία της πόλης… Προπορεύεται ο επικεφαλής του τάγματος των Μοτοσυκλετών της 2ας Τεθωρακισμένης Μεραρχίας αντισυνταγματάρχης Οττο Φόν Σέϊμπεν.

Με τεντωμένο το χέρι χαιρετά την Επιτροπή: «Σας διαβεβαιώ οτι ο γερμανικός στρατός έρχεται ως φίλος φέρων την ειρήνη εις την Ελλάδα» είπε ο Σέϊμπεν στην Επιτροπή. Και μετά τις τυπικές προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις υπογράφουν το πρωτόκολλο παραδόσεως της πόλεως των Αθηνών σ΄ ένα στρογγυλό μεταλλικό τραπεζάκι του καφενείου Παρθενών.

Την ίδια στιγμή ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Αθηνών διακόπτει την Θεία Λειτουργία της Κυριακής του Θωμά, για να ακουστεί ο εκφωνητής Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος:

«Εδώ ραδιοφωνικός σταθμός Αθηνών. Έλληνες, οι Γερμανοί εισβολείς ευρίσκονται εις τα πρόθυρα των Αθηνών. Έλληνες, κρατείστε ψηλά την σημαία του Μετώπου. Σε λίγο ο σταθμός αυτός δεν θα είναι ελληνικός. Θα μεταδίδει ανακοινωθέντα του εχθρού. Ο βασιλεύς και η κυβέρνησις ευρίσκονται εις την Κρήτην όπου συνεχίζουν τον αγώνα! Ζήτω το Έθνος».

Ένα απόσπασμα, με επικεφαλής τον ίλαρχο Γιακόμπι, ανέβηκε στον Ιερό Βράχο, όπου αφού υπέστειλε την ελληνική σημαία, ύψωσε τη γερμανική με τον αγκυλωτό σταυρό.
Επιχειρώντας να δώσει κουράγιο στους Αθηναίους, ο εκφωνητής Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος μετέδιδε τις τελευταίες ελεύθερες φράσεις:

«Προσοχή! Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός και θα μεταδίδει ψέματα! Έλληνες! Μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχισθεί μέχρι της τελικής νίκης! Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ