Δευτέρα 21/6/2021

Ο μεγάλος πατριώτης Σωτήρης Μουστάκας αγωνίστηκε με την ΕΟΚΑ και φυλακίστηκε από τους Εγγλέζους!

Ήθελε την ελληνική σημαία πάνω από τον τάφο του!

Ο Σωτήρης Μουστάκας «έφυγε» στις 4 Ιουνίου του 2007, σε ηλικία 66 ετών. Άφησε την τελευταία του αναπνοή σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου είχε διακομισθεί μετά από αδιαθεσία στην πρόβα για το έργο «Πλούτος». Ο Σωτήρης Μουστάκας έδινε «μάχη» τα τελευταία χρόνια της ζωής του με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου του 1940, σε χωριό της Λεμεσού, από πολύτεκνη οικογένεια. Μπορεί να σπούδασε μουσική, αλλά ονειρευόταν από μικρός να ασχοληθεί με την υποκριτική. Το ντεμπούτο του στη θεατρική σκηνή πραγματοποιήθηκε έπειτα από παρότρυνση του γνωστού κωμικού, Νίκου Σταυρίδη.

Όμως υπάρχει και μια πτυχή της ζωής του, που αποκαλύπτει το πόσο πατριώτης ήταν: Όταν ξέσπασε ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ, δεν δίστασε ούτε στιγμή, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Εντάχθηκε στα 15 του, έχοντας το ρόλο του αγγελιοφόρου, έγραφε συνθήματα και μετέφερε φυλλάδια. Για την εθνική του δράση οι Εγγλέζοι τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν για επτά μήνες.

Χαρακτηριστική επίσης είναι η συνέντευξη του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή που αποκάλυψε ότι, όταν ενημέρωσε το Σωτήρη Μουστάκα πως θα χρειαστεί να μικρύνουν οι σκηνές που ερμήνευε στην ταινία του «El Greco» και πιο συγκεκριμένα ότι έκοψε το σημείο που έλεγε ο Τισιάνο (ο ζωγράφος που υποδυόταν) ότι ο «πίνακας αυτός είναι ελληνικός», ο αείμνηστος ηθοποιός τον κάλεσε στο τηλέφωνο και του είπε.

«Ό, τι άλλο θέλεις να κόψω, αλλά μην μου πάρεις από το στόμα αυτού του ρόλου τη λέξη ελληνικός! Θέλω να την πω για πολλούς λόγους αυτή τη λέξη»! «Αργότερα έμαθα» συνέχισε ο Σμαραγδής «ότι είχε πει: πάνω από τον τάφο μου θέλω την ελληνική σημαία»!

Και σχολίασε ο Γιάννης Σμαραγδής: «Ήταν μεγάλος πατριώτης, μεγάλος καλλιτέχνης και πολύ σπουδαίος άνθρωπος»!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ