Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

Μυστικοί κώδικες επικοινωνίας στην αρχαιότητα

Για χιλιάδες χρόνια, βασιλείς, ηγεμόνες και στρατηγοί στηρίζονταν στην αποτελεσματική μετάδοση μηνυμάτων, προκειμένου να κυβερνούν χώρες και στρατούς και ταυτόχρονα να προφυλάσσουν μυστικά υψίστης σημασίας για την προστασία των συνόρων τους.

  • Γράφει ο Τάκης Κάμπρας

Σκοπός της κρυπτογραφίας είναι να αποκρύψει όχι την καθαυτή ύπαρξη ενός μηνύματος, αλλά τη σημασία του. Το τελευταίο επιτυγχάνεται μέσα από τη διαδικασία της κρυπτογράφησης, δηλαδή της τεχνικής συγκάλυψης ενός μηνύματος, ώστε να διαβαστεί μόνο από τον παραλήπτη του.

Η ανάγκη για μυστικότητα -επομένως και ασφάλεια- οδήγησε τα έθνη στην οργάνωση υπηρεσιών κωδικοποίησης και τα αντίπαλα μέρη στην ανάπτυξη της αποκωδικοποίησης: οι κωδικοπλάστες επινοούν τους κώδικες, ενώ οι κωδικοθραύστες είναι οι «γλωσσικοί αλχημιστές» που επιχειρούν την αποκάλυψη των κωδίκων.

Η ανάπτυξη της αποκρυπτογράφησης γίνεται εμφανής και στην πολύχρονη προσπάθεια αποκάλυψης της Γραμμικής Β και των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Αν και η κρυπτογραφία αφορά τις επικοινωνίες που σχεδιάζονται σκόπιμα και όχι τα κείμενα των αρχαίων πολιτισμών, που δεν είχαν σκοπό να παραμείνουν ανεξιχνίαστα, οι γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται για την αποκάλυψη του νοήματος των αρχαιολογικών κειμένων, σχετίζονται στενά με την «τέχνη» του σπασίματος των κωδίκων.

Για να καταστεί ένα μήνυμα μη κατανοητό, μετασχηματίζεται σύμφωνα με ένα ειδικό πρωτόκολλο, το οποίο έχει συμφωνηθεί μεταξύ του αποστολέα και του παραλήπτη.

Ακόμα κι αν ο «εχθρός» κλέψει το κρυπτογραφημένο μήνυμα, δεν μπορεί να το διαβάσει εφόσον δεν γνωρίζει το πρωτόκολλο μετασχηματισμού.

Σχετικά με τα πρωτόκολλα μετασχηματισμού, η κρυπτογραφία χωρίζεται σε δύο κλάδους, τη μετάθεση και την υποκατάσταση:

α) στη μετάθεση τα γράμματα του μηνύματος αλλάζουν θέσεις και έτσι δημιουργείται ένας αναγραμματισμός. Όταν πρόκειται για μια μικρή λέξη, η μέθοδος αυτή δεν είναι τόσο ασφαλής επειδή η εύρεση των πιθανών συνδυασμών είναι σχετικά εύκολη. Όμως, όσο αυξάνει ο αριθμός των γραμμάτων, ο αριθμός των πιθανών συνδυασμών γίνεται αστρονομικός καθιστώντας αδύνατη την εύρεση του πραγματικού μηνύματος, εκτός κι αν είναι γνωστή η μέθοδος αναδιάταξης.

β) στην υποκατάσταση κάθε γράμμα στο αλφάβητο αντικαθίσταται από ένα άλλο. Μία από τις συνιστώμενες τεχνικές είναι να ζευγαρώνονται τυχαία τα γράμματα του αλφαβήτου και στη συνέχεια να αντικαθίσταται κάθε γράμμα του αρχικού μηνύματος με το ταίρι του. Π.χ. στο ελληνικό αλφάβητο: Α με Ω, Δ με Χ, Η με Β, κ.ο.κ.

Έτσι αντί για «συνάντηση τα μεσάνυχτα», ο αποστολέας μπορεί να γράψει ΕΠΡΩΡΖΕΒ ΖΩ ΨΣΕΩΡΠΔΖΩ.
Συνοπτικά, στη μετάθεση κάθε γράμμα διατηρεί την ταυτότητά του αλλά αλλάζει θέση, ενώ στην υποκατάσταση κάθε γράμμα αλλάζει ταυτότητα, αλλά διατηρεί τη θέση του.

Κάποιες από τις αρχαιότερες καταγραφές μυστικής γραφής ανάγονται στον Ηρόδοτο. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ήταν η τέχνη της μυστικής γραφής που έσωσε την Ελλάδα από τον Ξέρξη.

Κατά το χτίσιμο της Περσέπολης, ο Ξέρξης λάμβανε δώρα από όλη την αυτοκρατορία του και τα γειτονικά κράτη εκτός από την Αθήνα και τη Σπάρτη.

Αποφασισμένος να πάρει εκδίκηση γι’ αυτό, ξεκινά τη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και έτσι, πέντε χρόνια μετά, καθίσταται έτοιμος για αιφνιδιαστική επίθεση κατά των ελληνικών πόλεων.

Εν τω μεταξύ, η συγκρότηση αυτής της πολεμικής δύναμης γίνεται αντιληπτή από το Δημάρατο, Έλληνα εξόριστο και κάτοικο στα Σούσα της Περσίας. Αν και εξόριστος, ο Δημάρατος αποφασίζει να στείλει μήνυμα ώστε να προειδοποιήσει τους Σπαρτιάτες για το σχέδιο επίθεσης. Το ζήτημα ήταν πώς να σταλεί το μήνυμα, ώστε να μην υποκλαπεί από τους Πέρσες.

Αναφέρει σχετικά ο Ηρόδοτος πως υπήρχε ένας μόνο τρόπος να ξύσει το κερί από δύο πτυσσόμενες πινακίδες, να γράψει στο ξύλο που υπήρχε από κάτω και μετά να επικαλύψει το μήνυμα με κερί. Έτσι οι πινακίδες, φαινομενικά κενές, δεν θα προκαλούσαν την περιέργεια των φρουρών καθ’ οδόν.

Όταν το μήνυμα έφτασε στη Σπάρτη κανείς δεν κατάλαβε εκτός της Γοργούς, κόρης του Κλεομένη και συζύγου του Λεωνίδα, η οποία και είπε στους άλλους ότι αν έξυναν το κερί θα έβρισκαν κάτι γραμμένο στο ξύλο από κάτω. Οπότε, το μήνυμα αποκαλύφθηκε και στη συνέχεια μεταδόθηκε στους υπόλοιπους Έλληνες. Αυτή η μορφή μυστικής επικοινωνίας ανήκει στη μέθοδο της στεγανογραφίας.

Στην αρχαία Ελλάδα, πλέον της στεγανογραφίας, αναπτύχθηκε ιδιαίτερα η μέθοδος της κρυπτογραφίας και συγκεκριμένα της μετάθεσης (που εξηγήθηκε παραπάνω).

Μια μορφή μετάθεσης εφαρμόστηκε στην πρώτη στην Ιστορία κρυπτογραφική συσκευή, τη σπαρτιατική σκυτάλη, που ανάγεται στον 5ο αιώνα π.Χ. Η σκυτάλη είναι ένα ξύλινο ραβδί γύρω από το οποίο τυλίγεται μια λωρίδα από δέρμα ή περγαμηνή. Ο αποστολέας γράφει το μήνυμα κατά μήκος της σκυτάλης και μετά ξετυλίγει τη λωρίδα. Τώρα η λωρίδα φαίνεται να περιέχει μια σειρά γράμματα χωρίς νόημα.

Το μήνυμα έχει αναδιαταχτεί. Ο αγγελιαφόρος παίρνει τη δερμάτινη λωρίδα και ενίοτε, σαν επιπρόσθετο στεγανογραφικό μέτρο, τη φοράει σαν ζώνη, με τα γράμματα κρυμμένα στη μέσα μεριά. Για να ανασύρει το μήνυμα ο παραλήπτης, απλώς τυλίγει τη δερμάτινη λωρίδα γύρω από μια σκυτάλη ίδιας διαμέτρου με αυτήν που χρησιμοποίησε ο αποστολέας.

Το 404 π.Χ., ένας αγγελιαφόρος καταματωμένος -ο ένας από τους πέντε επιζήσαντες ενός εξοντωτικού ταξιδιού στην Περσία- παρουσιάζεται στο Σπαρτιάτη Λύσανδρο. Ο αγγελιαφόρος παραδίδει τη ζώνη του στο Λύσανδρο, που την τυλίγει γύρω από τη σκυτάλη του και έτσι μαθαίνει πως ο σατράπης Φαρνάβαζος σχεδιάζει να του επιτεθεί.

Ο Βαλέριος Πρόβος έγραψε μια ολόκληρη πραγματεία για τα κρυπτογράμματα του Καίσαρα (δυστυχώς, η πραγματεία αυτή δεν διασώθηκε). Κρυπτόγραμμα λέγεται οποιαδήποτε μορφή κρυπτογραφικής υποκατάστασης, στην οποία κάθε γράμμα αντικαθίσταται με ένα άλλο γράμμα ή σύμβολο.

Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση μεθόδου υποκατάστασης, για στρατιωτικούς σκοπούς, εμφανίζεται στους γαλατικούς πολέμους του Ιουλίου Καίσαρα. Ο Καίσαρ περιγράφει πώς έστειλε ένα μήνυμα στον Κικέρωνα, που ήταν πολιορκημένος και στα πρόθυρα παράδοσης.

Με βάση τη μέθοδο της υποκατάστασης, αντικατέστησε τα λατινικά γράμματα με ελληνικά, καθιστώντας το μήνυμα ακατανόητο στον εχθρό.

Πολύ χαρακτηριστικά περιγράφεται: Ο αγγελιαφόρος είχε λάβει εντολή, αν δεν μπορούσε να πλησιάσει, να ρίξει μέσα στο στρατόπεδο μια λόγχη με το γράμμα δεμένο στον ιμάντα…έτυχε όμως η λόγχη να καρφωθεί και να σφηνώσει στον πύργο και επί δύο ημέρες οι στρατιώτες μας δεν την έβλεπαν. Την τρίτη ημέρα την είδε ένας στρατιώτης, την κατέβασε και την παρέδωσε στον Κικέρωνα. Εκείνος διάβασε το μήνυμα και μετά το διάβασε δυνατά σε μια παρέλαση των στρατευμάτων, προς μεγάλη χαρά όλων.

Στους Βίους των δώδεκα καισάρων του Σουητώνιου, (2ος αιώνας μ.Χ.), περιγράφεται λεπτομερώς ένας από τους τύπους κρυπτογραφικής υποκατάστασης που χρησιμοποιούσε ο Ιούλιος Καίσαρας. Σύμφωνα με τον τύπο αυτό, αντικαθιστούσε κάθε γράμμα του μηνύματος με το κατά τρεις θέσεις επόμενό του στο αλφάβητο.

Αυτός ο τύπος υποκατάστασης αποκαλείται μεταθετικό κρυπτόγραμμα του Καίσαρα ή απλώς κρυπτόγραμμα του Καίσαρα. Αν και ο Σουητώνιος αναφέρει μόνο έναν τύπο μετάθεσης κατά τρεις θέσεις, αν χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε μετάθεση μεταξύ 1 και 23 θέσεων, μπορούν να δημιουργηθούν 23 ξεχωριστά κρυπτογράμματα.

Οι κρυπτογράφοι χρησιμοποιούν τον όρο κανονικό αλφάβητο για αυτό στο οποίο γράφεται το αρχικό μήνυμα και κρυπτογραφικό αλφάβητο για αυτό το οποίο αποτελείται από τα γράμματα τα οποία αντικαθιστούν τα κανονικά.

Η κρυπτογραφία δεν είναι διανοητικό άθλημα, αλλά μια αναγκαιότητα που διασφαλίζει -και επιδιώκεται να συνεχίζει να διασφαλίζει- την ιδιωτική ζωή του ατόμου, των κυβερνήσεων και των δραστηριοτήτων κάθε είδους. Η κρυπτογραφία έχει πλέον, χάρη στις αλματώδεις μαθηματικές και τεχνολογικές εξελίξεις, μια καθημερινή, παγκόσμια «παρουσία».

Καθώς η πληροφορία αποτελεί πλέον πολυτιμότατο αγαθό, υπηρεσία και τομέας τεχνολογίας, με αδιαμφισβήτητα υψηλότατη συμβολή στην εξέλιξη του κόσμου μας, είναι προφανές ότι η «μάχη» ανάμεσα σε κωδικοπλάστες και κωδικοθραύστες θα συνεχίζεται αέναα…

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα ζώδια σήμερα Παρασκευή 27 Νοεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Οπου χρειάζεται, ξεκαθαρίστε τη θέση σας, γιατί η διπλωματική μέθοδος δεν μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση. Η σωστή στρατηγική ελαχιστοποιεί τις απώλειες....

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 27 Νοεμβρίου 2020

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (27/11/2020) εορτάζουν οι:Ο ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ο Πέρσης, ο ΜεγαλομάρτυραςΟ ΟΣΙΟΣ ΠΙΝΟΥΦΡΙΟΣΟ ΟΣΙΟΣ ΝΑΘΑΝΑΗΛΟ ΟΣΙΟΣ...

Πατέρας παρακαλεί να μην του κόψουν το ρεύμα «γιατί κάνει μάθημα το παιδί μου»

Ιδιωτικός υπάλληλος στη Ροδόπη βρέθηκε αντιμέτωπος με γονιό που τον παρακάλεσε να μην διακόψει την ηλεκτροδότηση στο σπίτι του, επειδή είχε μάθημα ο γιος...

Το lockdown στέλνει τις κατατακτήριες εξετάσεις των πανεπιστημίων μέσα Δεκέμβρη (και βλέπουμε)

Στο «πάγο» μπαίνουν οι κατατακτήριες εξετάσεις που παραδοσιακά διεξάγονται στα πανεπιστήμια τον Νοέμβριο, καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα πραγματοποιηθούν μετά την άρση...

Europa League: Ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε 2-0 νωρίς, αλλά η Αϊντχόφεν το «γύρισε» σε 2-3 (video)

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να προηγηθεί μέσα στο Phillips Stadion με 2-0, χάρη στα τέρματα των Βαρέλα και Τζόλη στα 14 πρώτα λεπτά της αναμέτρησης,...

Πρώην Υπουργός υιοθετεί τουρκικά fake news

Θα έπρεπε να ντρέπεται ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό) Αντώνης Διαματάρης, που υιοθέτησε τα τουρκικά fake news και τις αριστερίστικες...

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφάνιση τριών ανηλίκων κοριτσιών στην Αγία Παρασκευή

Με ανακοίνωσή του το Χαμόγελο του Παιδιού κάνει έκκληση για βοήθεια για την εξαφάνιση τριών ανήλικων κοριτσιών στην Αγία Παρασκευή. Τα τρία κορίτσια είχαν...

Διεκόπη το λαϊκό προσκύνημα της σορού του Ντιέγκο Μαραντόνα λόγω επεισοδίων (video)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν έξω από την Casa Rosada του Μπουένος Άιρες, όπου χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Ντιέγκο Μαραντόνα, ο...

Ψυχολογικό αδιέξοδο λόγω κορωνοϊού για τους νέους – Ποια είναι η μεγάλη τους ανησυχία

Οι ψυχικές επιπτώσεις συναντώνται παντού και σε όλες τις ηλικίες

H 51χρονη Τζένιφερ Λόπεζ ολόγυμνη και στα καλύτερά της! (video)

Η γυμνή αλήθεια της Τζένιφερ Λόπεζ στα 51 της είναι... πιο εντυπωσιακή από ποτέ!Η διάσημη τραγουδίστρια ανέβασε βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ολόγυμνη, με την...

EuroLeague: Ήττα με… μισή ομάδα για τον Ολυμπιακό, 76-90 από την Μπασκόνια (video)

Κατεβαίνοντας στο παιχνίδι με 5 σημαντικές απουσίες ο Ολυμπιακός δεν άντεξε την πίεση του να «κυνηγάει» επί 40 λεπτά την Μπασκόνια και ηττήθηκε φυσιολογικά...

Η Επιστρεπτέα προκαταβολή 4 «καλωσορίζει» τους αγρότες: Μέχρι πότε υποβάλλονται οι αιτήσεις

Δυνατότητα ένταξης στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχουν πλέον και οι αγρότες, με τη σχετική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων να παραμένει ανοιχτή έως...

Europa League: Μόλις έμεινε με δέκα παίκτες «έφαγε» τριάρα η ΑΕΚ από τη Ζόρια (0-3)

Η ΑΕΚ ηττήθηκε με 3-0 από την ουκρανική Ζόρια Λουχάνσκ στο Ολυμπιακό Στάδιο, σε αγώνα της τέταρτης αγωνιστικής της φάσης των ομίλων του UEFA...

Δημοσκόπηση: «Ναι» στην παράταση του lockdown, «ναι» και στο εμβόλιο (video)

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της εταιρείας PULSE (πανελλαδική σε δείγμα 1.312 ενηλίκων) για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, έδειξαν ότι η μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη...

Το ξακουστό «Κνωσός Παλάς» ρίχνει άγκυρα στην Ιταλία, αποχαιρετώντας οριστικά την ελληνική ακτοπλοΐα

«Πλώρη» για την Ιταλία έβαλε το καράβι «Κνωσός Παλάς», το οποίο έπειτα από 20 χρόνια συνεχούς παρουσίας στο Ηράκλειο Κρήτης, αποχαιρετά την ελληνική ακτοπλοΐα.Το...

Με δάκρυα στα μάτια η Δανή πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για τα βιζόν που θανατώθηκαν λόγω κορωνοϊού! (video)

Όχι μόνο ζήτησε για πρώτη φορά προσωπικά συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης των βιζόν, αλλά η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν, δεν μπορούσε,...

Ανάκαμψη με ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο που κατατέθηκε στην ΕΕ

Από την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δηλαδή του σχεδίου που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ταμείο Ανάκαμψης, προκύπτει πως τα...

Ως τις 28 Φεβρουαρίου η παράταση για τα δικαιολογητικά της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 1, 2 και 3

Με τριπλή ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις επιχειρήσεις που...

Η κοινωνία θυσιάστηκε στο βωμό των τριών μνημονίων – Τα συμπεράσματα διεθνούς μελέτης

Μελέτη των διεθνών ερευνητικών οργανισμών CEPS και NIESR παρουσίασε το ΟΕΕ

Ο Δήμος Κηφισιάς φόρεσε τα γιορτινά του σε πείσμα της πανδημίας

Σε πείσμα των καιρών και με πρωτοβουλία του Δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, ο Δήμος Κηφισιάς «ντύνεται» γιορτινά και στολίζει την Κηφισιά, τη Νέα Ερυθραία...

Αλλοδαπός επιτέθηκε με αλυσίδα σε γυναίκα εντός καφετέριας στα Καμίνια, με σκοπό να τη βιάσει

Αλλοδαπός πέρασε μια χοντρή αλυσίδα γύρω από το λαιμό 54χρονης γυναίκας, με σκοπό να την ακινητοποιήσει, για να την βιάσει!Το άγριο περιστατικό έλαβε χώρα...

Για την ταραχοποιό Τουρκία μίλησαν Δένδιας-Στόλτενμπεργκ

Με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ συνομίλησε ο Νίκος Δένδιας, ενόψει της Συνόδου των ΥΠΕΞ της Συμμαχίας 1-2 Δεκεμβρίου και τον ενημέρωσε...

Στο δρόμο του Γιώργου Παπανδρέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Άρχισε το «δούλεμα» από τους Γερμανούς για το «καλό παιδί»

«Ψιλό γαζί» δουλεύουν τώρα τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι Γερμανοί.  Τον εμφανίζουν ως «πρότυπο» διότι, δήθεν, η Αθήνα είναι έτοιμη για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης,...

Στον «αέρα» χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες: Το κράτος δεν τους δίνει σύνταξη!

Χωρίς σύνταξη παραμένουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς όπως καταγγέλλει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, οι κρατικές υπηρεσίες αρνούνται να τους τις χορηγήσουν, εφαρμόζοντας αυθαίρετα τον...

Μηχανή του κιμά «άρπαξε» το χέρι 22χρονης σε κρεοπωλείο της Κρήτης

Τον ακρωτηριασμό του χεριού μιας 22χρονης από την παλάμη προκάλεσε μηχανή του κιμά, σε κρεοπωλείο όπου αυτή εργαζόταν.   Το ανατριχιαστικό περιστατικό, σύμφωνα με το...

Σάλος με το σχόλιο του Τάσου Μπουντούρη για την βία κατά των γυναικών 

Το σχόλιο του Τάσου Μπουντούρη κάτω από την ανάρτηση της Ολυμπιονίκη, Βούλας Κοζομπόλη για το κίνημα «Πες όχι στη βία κατά τον γυναικών», προκάλεσε...

Ο δικηγόρος του Μαραντόνα ζήτησε έρευνα για τον θανατό του, καταγγέλοντας εγκληματική ηλιθιότητα

Ο δικηγόρος του παγκόσμιου θρύλου του ποδοσφαίρου ζήτησε έρευνα για τον θάνατο του Μαραντόνα, λίγες ώρες μετά τον θάνατό του. Ο Ματίας Μόρλα, με ανακοίνωσή...

Κόβει την ανάσα η μάνα του 26χρονου Γρηγόρη: «Τον βρήκα βουτηγμένο στα αίματα, έτρεμε, σπάραζε» (video)

Συγκλονίζουν τα λόγια της χαροκαμένης μάνας του 26χρονου Γρηγόρη από τις Σπέτσες ο οποίος έπεσε νεκρός μετά από απανωτές μαχαιριές του 22χρονου γιου γνωστού...

O Dr. Mike αποδείχθηκε… πολύ party animal για να φορέσει μάσκα!

Ο πιο σέξι γιατρός του κόσμου αποδείχθηκε πολύ... party animal για συνθήκες πανδημίας!Ο Μιχαήλ Βαρσάφσκι, που είναι διάσημος ως Dr Mike, ενώ τονίζει με...

Ηλικιωμένος εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε εσπευσμένα με Covid-19 από γηροκομείο

Δεν τα κατάφερε ο ένας από τους τρεις ηλικιωμένους που μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο, κατόπιν εντοπισμού τουλάχιστον 30 κρουσμάτων κορωνοϊού στο «Προκόπειο» Γηροκομείο της...