Η νύχτα που η δραχμή κόπηκε στη μέση και η «συνωμοσία» του αριθμού «9»

Must Read

Ήταν 9 το βράδυ της 9ης Απριλίου του 1953. Το συνεργείο εξωτερικών μεταδόσεων του ΕΙΡ έστηνε τα μηχανήματά του στο σπίτι του Σπύρου Μαρκεζίνη του «τσάρου» της οικονομίας στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπάγου. Ήταν φανερό ότι κάτι σημαντικό είχε να ανακοινώσει.

Πριν αρχίσει η ομιλία με 15.000 δρχ αγόραζες ένα δολάριο. Με το τέλος της θα χρειαζόσουν ακριβώς τα διπλά, 30.000 δρχ για το ίδιο νόμισμα!

Ουσιαστικά εκείνο το βράδυ όσοι είχαν δραχμές έχασαν τη μισή περιουσία τους, κι όσοι είχαν ξένα νομίσματα που ακολουθούσαν τιν τιμή του δολαρίου θα μπορούσαν να τα διπλασιάσουν μετατρέποντάς τα σε δραχμές!

Ο Μαρκεζίνης έδωσε πανηγυρικό τόνο στην ομιλία του. Δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Κι ας χτυπούσε καίρια τους απλούς πολίτες.

Θεωρητικά, το μυστικό ήταν… επτασφράγιστο. Το γνώριζαν ο πρωθυπουργός, Αλέξανδρος Παπάγος, ο  Υπουργός Εμπορίου, Θάνος Καψάλης (στενός συνεργάτης του Μαρκεζίνη), ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γεώργιος Μαντζαβίνος, οι διπλωματικοί υπάλληλοι της Αμερικανικής πρεσβείας Τσαρλς Γιοστ και Αλ Κοστάντζο, καθώς και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακόμη και ο Βασιλιάς Παύλος έμαθε από το ραδιόφωνο την υποτίμηση και ζήτησε εξηγήσεις από τον Μαρκεζίνη που τον παρέπεμψε στον ίδιο τον πρωθυπουργό ο οποίος είχε την υποχρέωση να τον ενημερώσει.

Οι εφημερίδες αιφνιδιάστηκαν. Ακόμα και οι συμπολιτευόμενες παρουσίασαν «ουδέτερα» το θέμα με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως αυτή του «Εθνικού Κήρυκα» που στήριζε τον Μαρκεζίνη και είχε προετοιμάσει από το πρωί εκείνης της μέρας την κοινή γνώμη.

Την επόμενη μέρα τα νέα μέτρα κυριαρχούσαν στις πρώτες σελίδες

Τις επόμενες μέρες άρχισαν να αποκαλύπτονται και διάφορες περίεργες συναλλαγές ισχυρών οικονομικών παραγόντων που προφανώς ή ήξεραν ή μάντευαν.

Η υποτίμηση άλλωστε ήταν κοινό μυστικό. Ακόμη και η προηγούμενη κυβέρνηση τη συζητούσε. Λέγεται ότι ο Γεώργιος Καρτάλης είχε εισηγηθεί υποτίμηση στον Μαρκεζίνη, όχι σε τέτοιο εύρος.

Οι Αμερικανοί που μέσω της οικονομικής βοήθειας είχαν λόγο στις εξελίξεις έδειξαν ικανοποιημένοι. Ο πρεσβευτής τους,  το ίδιο βράδυ επισκέφθηκε τον Μαρκεζίνη στο σπίτι για να τον συγχαρεί, αλλά και να συζητήσουν τις λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστούν τα μέτρα.

Ο Μαρκεζίνης μετά την εξαγγελία έφυγε για τις ΗΠΑ κι επέστρεψε με επενδύσεις 75 εκ. δολαρίων. Για τους ξένους η Ελλάδα έμοιαζε επενδυτική ευκαιρία.

Αξίζει τον κόπο να διαβάσουμε αποσπάσματα από τα σχόλια και των 15 καθημερινών εφημερίδων που κυκλοφορούσαν εείνη την εποχή (1953) στην πρωτεύουσα.

 

Οι γελοιογράφοι βρήκαν θέμα…

Αρχέλαος, από την Αθηναϊκή
χωρί;ς υπογραφή, από την «Μακεδονία»
χωρίς υπογραφή, «Μακεδονία»
Βασίλης Χριδστοδούλου, από την «Αθηναΐκή»

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρξαν μόνο ξένες επενδύσεις. Πολλοί Έλληνες είχαν χρήματα στο εξωτερικό ή σε ξένα νομίσματα. Η γενναία αυτή υποτίμηση τους έκανε σε στραφούν προς τη δραχμή.

Τον πρώτο χρόνο ο πληθωρισμός ήταν 15,1%, έπεσε στο 5,8 τον δεύτερο και στο 3,6% τον τρίτο.

Στην ιστορία μπαίνει και ο αριθμός «9» ο αγαπημένος του Μαρκεζίνη. Η 9η Απριλίου ήταν η μέρα των γενεθλίων του ενώ ο συγκεκριμένος αριθμός κυριαρχούσε και στη χρονολογία ττης γέννησής του (1909). Με το νέο ημερολόγιο που ίσχυσε αργότερα στην Ελλάδα η ημερομηνία γέννησής του. 22-4-1909 έδινε το άθροισμα «9» σύμφωνα με τους Πυθαγόριους απλούς αριθμούς. Ακόμα και η χρονολογία έδινε άθροισμα το «9» (1+9+5+3=18. 1+8=9)!

Όλα αυτά δεν τα λέμε εμείς. Τα έγραψαν οι δύο εφημερίδες του συγκροτήματος Παπαγεωργίου (Αθηναϊκή, Ελεύθερος Λόγος) που ζήτησε από τον αστρολόγο να φτιάξει τον αστρολογικό χάρτη του «τσάρου» των οικονομικών.

Ο αστρολόγος, μέντιουμ καά την εφημερίδα, μας ενημερώνει ότι στα «Ταρό» το «9» συμβολίζει τον «ερημίτη», αλλά διαψεύστηκε σε δύο βασικές προβλέψεις του: Υποστήριξε ότι, έστω και άθελά του θα συμμετάσχει σε ένα έγκλημα τον Απρίλιο του 1958 και θα πεθάνει σε θάλασσα. Αντίθετα ο αμφιλεγόμενος για τις επιλογές του πολιτικός, ούτε συμμετοχή σε κάποιο έγκλημα είχε και πέθανε σπίτι του στη προχωρημένη ηλικία στις 4 Ιανουαρίου 2000.

 

 

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This