William Basil: Πού είναι εξαφανισμένος ο ελληνοαμερικανός «κοριός»

Οι εντολές από την CIA να χαθεί στη σκιά και ο ρόλος του στην σκοτεινή υπόθεση «Πυθία»

Must Read

Ο «Bill από την Κάρπαθο», ο 68χρονος σήμερα ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA που έστησε το σκάνδαλο των υποκλοπών όταν υπηρετούσε στην Ελλάδα, εξακολουθεί σύμφωνα με πληροφορίες να παραμένει «ενεργός» παρά την συνταξιοδότηση του.

Τακτική που συνηθίζεται από επιχειρησιακούς πράκτορες με πετυχημένη θητεία δεκαετιών σε χώρες των ΗΠΑ, Ευρώπη, την Ασία και Μέση Ανατολή.

Ο άνθρωπος με τα πολλά ονόματα που έδρασε στην χώρα μας με την ιδιότητα του Β’ Γραμματέα Περιφερειακών Υποθέσεων της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα, καλυμμένος πίσω από την διπλωματική του ιδιότητα, άφησε πίσω την Αθήνα μετά την αποκάλυψη της δράσης του και της περίφημης φωτογραφίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema, επέστρεψε στην Αμερική μαζί με την σύζυγό του Ειρήνη-η οποία εργαζόταν και αυτή στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα- αφήνοντας πίσω μια κόρη παντρεμένη που κατοικεί μόνιμα στην Αθήνα και ένα εξοχικό στο Διαφάνι της Καρπάθου.

Ο ίδιος λατρεύει το νησί αλλά δεν μπορεί πλέον να το επισκέπτεται μετά τις κατηγορίες για κατασκοπεία και το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια, δηλαδή δεκαπέντε χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών που έστησε αριστοτεχνικά.

Οι λιγοστές πληροφορίες γύρω από το άτομό του τα τελευταία χρόνια τον θέλουν εκπαιδευτή νέων πρακτόρων στο Camp Peary-την περίφημη «Φάρμα» της CIA απ΄ όπου περνάνε όλοι οι νέοι επιχειρησιακοί κατάσκοποι-αλλά και στρατολόγο πληροφοριοδοτών της Υπηρεσίας σε διάφορες χώρες.

Κανείς πλην ελαχίστων δεν ξέρει αν μένει ακόμη στο σπίτι με τα κόκκινα τούβλα σε ένα προάστειο της Βαλτιμόρης ή αν έχει αλλάξει κατοικία, ο άνθρωπος που «έγραψε», πολλά κεφάλαια μυστικής δράσης στην Ελλάδα και αλλού.

Η ζωή στη Γλυφάδα

Την δεκαετία του ’90 ο William Basil έμενε μαζί με την οικογένειά του σε ένα σπίτι στην Γλυφάδα με θέα στην θάλασσα που αγαπάει πολύ.

Κάποιοι γείτονες του γνώριζαν ότι ήταν υψηλόβαθμο διπλωματικό στέλεχος της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα αλλά όχι φυσικά την αλήθεια για την πραγματική του ιδιότητα.

Δεν μπορούσαν καν να φανταστούν ότι κάθε πρωί έφευγε από το σπίτι του οπλισμένος με αλεξίσφαιρο γιλέκο και δύο περίστροφα ενώ οδηγούσε ενίοτε ένα θωρακισμένο τζιπ με διπλωματικές πινακίδες. Μάλιστα αρκετές φορές επέλεγε μια μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, με την οποία μπορούσε να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα.

Ο γοητευτικός άνδρας με τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια, διέθετε ένα μοναδικό επικοινωνιακό χάρισμα, όπως αναφέρει και συνάδελφός του : «γνώριζες τον Bill και σε μισή ώρα του είχες πει τα πάντα για την ζωή σου, χωρίς να σε ρωτήσει τίποτε. Ήταν από τους καλύτερους στρατολόγους που έδρασαν στην Αθήνα και όπου τον έστειλαν».

Η αποκάλυψη

Κάτι που διαπίστωσαν πολλά χρόνια αργότερα οι ελληνικές αρχές, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών που αποκαλύφθηκαν τον Μάρτιο του 2005 από την Vodafone.

Στις 4 Μαρτίου μετά από έναν έλεγχο ρουτίνας που διεξήγαγε η εταιρία στο λογισμικό της, εντοπίστηκε το κακόβουλο λογισμικό και η κυβέρνηση Καραμανλή ενημερώθηκε έξι ημέρες μετά.

Ο τότε πρωθυπουργός έμαθε ότι για ένα ολόκληρο χρόνο μέσω ειδκού κακόβουλου λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία, 14-16 καρτοκινητά τηλέφωνα «σκιές» παρακολουθούσαν και κατέγραφαν πάνω από εκατό τηλέφωνα ελλήνων αξιωματούχων, με πρώτο και καλύτερο το δικό του.

Η υπόθεση γνωστοποιήθηκε στην κοινή γνώμη τον Φεβρουάριο του 2006, όταν σε συνέντευξη τύπου αποκαλύφθηκε ότι όλα τα τηλέφωνα βρίσκονταν στο τρίγωνο που περικλείει την Αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα.

Ευαίσθητες συνομιλίες του πρωθυπουργού, αρκετών υπουργών, του διοικητή της ΕΥΠ και των επιτελών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καταγράφονταν από τον Basil και ένα κλιμάκιο πρακτόρων ακριβώς στο κτήριο που στεγάζεται η πρεσβεία.

Όλες οι συνομιλίες κατέληγαν στα κεντρικά της CIA και της NSA και από εκεί στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Λευκό Οίκο, την ίδια στιγμή που εδώ η ΕΥΠ δεν είχε καν διανοηθεί για τα όσα συνέβαιναν.

Τον πρόδωσε το Facebook

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου, ο Bill έφυγε από την Αθήνα προσωρινά και όταν καταλάγιασε ο θόρυβος , επέστρεψε. Μετά από τέσσερα χρόνια, αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τις ανακριτικές αρχές η πρώτη φωτογραφία του (υπήρχε μόνο μια μικρή και θολή ασπρόμαυρη, φωτοτυπημένη από το διπλωματικό του διαβατήριο έως τότε.)

Η έγχρωμη τον απεικόνιζε τον Μάιο του 2009 στον Λυκαβηττό μαζί με την οικογένειά του με το look του Basil να παραπέμπει σε γεννειοφόρο μητροπολίτη ή Ταλιμπάν.

Ο… απρόσεχτος Ελληναοαμερικανός πράκτορας της CIA διατηρούσε ένα προφίλ στο Facebook όπου είχε ανεβάσει την συγκεκριμένη φωτό, το οποίο διέγραψε μερικούς μήνες μετά, αν και η ζημιά είχε πλέον γίνει.

Η «σκιά» του Bill τριγυρνάει ακόμη στο χωριό Όλυμπος της Καρπάθου απ’όπου κατάγεται η σύζυγός του.

Ο κατά κόσμο Βασίλης Βασιλειάδης ήταν πολύ αγαπητός στο μικρό χωριό ενώ ήταν πάντα πρόθυμος να βοήθησει όλους όσους ήθελαν να ταξιδέψουν στην Αμερική.

Στο καφενείο του ξαδέρφου του με τον οποίο ήταν πολύ δεμένοι, τον έβρισκε πολύ συχνά κάποιος να πίνει τον καφέ του, ο ίδιος όμως αρνείται να μιλήσει για τον Basil σε δημοσιογράφους.

Στο νησί έχουν να τον δουν από τον Φεβρουάριο του 2014, όταν παρέστη σε ένα μνημόσυνο συγγενή της γυναίκας του, αν και κάποιοι λένε ότι επέστρεψε μετά από ένα χρόνο πιθανότατα με πλαστό διαβατήριο και μεταμφιεσμένος.

Παρόλο που κάποια στιγμή την άνοιξη του 2014 εξέφρασε μέσω Έλληνα δικηγόρου την πρόθεσή του να καταθέσει λέγοντας «αν υπάρχουν ερωτήσεις έχω τις απαντήσεις», ήξερε ότι αυτό δεν ήταν δυνατόν.

Η δημοσιοποίηση της επιθυμίας του μετά από διαρροή δικαστικών κύκλων ήταν αρκετή για να μην επικοινωνήσει ξανά με τον δικηγόρο στην Ελλάδα και να εξαφανιστεί.

Η δίκη για την υπόθεση «Πυθία»

Στις 19 Απριλίου 2019 ξεκίνησε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών η μεγάλη δίκη για την σκοτεινή υπόθεση «Πυθία» η οποία έχει τρία σκέλη: Τις υποκλοπές της Vodafone κατά κυβερνητικών στελεχών της κυβέρνησης Καραμανλή, την σχεδίαση της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή και την δολοφονία του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, υπαλλήλου της Vodafone.

Η εντολή που έλαβε ο William B.B. σύμφωνα off the record πληροφορίες από εν ενεργεία αμερικανούς αξιωματούχους από τον χώρο των μυστικών υπηρεσιών, ήταν «Go underground».

Και κάπως έτσι σαν «σκιά» o Bill από την Κάρπαθο συνεχίζει να κινείται στα σκοτεινά μονοπάτια της κατασκοπείας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This