Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι βλέπουν για πρώτη φορά τη Σμύρνη οκτώ χρόνια μετά την Καταστροφή – Φωτογραφίες και σκίτσα!

Must Read

Η Σμύρνη ήταν για χρόνια «απαγορευμένη πόλη» για τους Έλληνες. Οι Τούρκοι ήθελαν να την αποχαρακτηρίσουν από «Γκιαούρ Σμύρνη», όπως την αποκαλούσαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Έλληνες της Πόλης δεν μπορούσαν να περάσουν στη Μικρά Ασία. Απαγορευόταν αυστηρά!

Το 1930 όμως με το σύμφωνο Κεμάλ – Βενιζέλου μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό μια ομάδα δημοσιογράφων ταξίδεψε στην Άγκυρα κι αργότερα στην Κωνσταντινούπολη για επίσκεψη στο Πατριαρχείο.

Δύο από τα μέλη της αποστολής, ο φωτορεπόρτερ Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμου, Σμυρνιός που έζησε και την, πρόσκαιρη, απελευθέρωση του 1919 και την Καταστροφή του 1922 κι ο Κωνσταντινουπολίτης σκιτσογράφος Φωκίων Δημητριάδης, αποφάσισαν να ταξιδέψουν κρυφά στην πρωτεύουσα της Ιωνίας και να τη δουν οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία.

Ταξίδεψαν με τρένο από την Κωνσταντινούπολη, διέσχισαν τη… μισή Μικρά Ασία για να φθάσουν στον προορισμό τους. Ήταν μια παράτολμη αποστολή. Μπορεί οι Τούρκοι να έκαναν… επίθεση φιλίας, αλλά παρέμεναν ίδιοι, άγριοι και σκληροί.

‘Εμειναν λίγες ώρες στην πολύπαθη Σμύρνη. Κι ο καθένας από τον τομέα του έδωσε την εικόνα που αντίκρυσε. Ο Μεγαλοοικονόμου με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν στην «Ακρόπολη» και ο Δημητριάδης με τα σκίτσα του στο «Ελεύθερον Βήμα».

Τα όσα έγραψαν αποτελούν ντοκουμέντο. Έχουν γραφεί πολλά για τη Σμύρνη μέχρι την Καταστροφή, αλλά ελάχιστα για τα πρώτα χρόνια μετά από αυτήν.

Αυτά τα ντοκουμέντα ανασύραμε από τις κιτρινισμένες και ταλαιπωρημένες εφημερίδες της εποχής. Έναν αιώνα μετά τα όσα έγιναν στη Μικρά Ασία παραμένουν ζωντανά για ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων που έχουν τις ρίζες τους σε μια περιοχή όπου για 2.000 χρόνια ο Ελληνισμός όχι μόνο άνθισε, αλλά μεγαλούργησε.

Άποψη του κόλπου της Μεραντίαςς ή Καρατάσι. Αριστοκρατική γειτονιά με Εβραίους στην πλειοψηφία τους, αλλά και έναξν διάσημο Έλληνα: Τον Αριστοτέλη Ωνάση.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This