Μουντιαλ: Το εισιτήριο του Κατάρ για συμμετοχή στις αποφάσεις για το μέλλον του κόσμου!

Must Read

Υπάρχει σοβαρός άνθρωπος που να πιστεύει ότι ένα κράτος, έστω και πάμπλουτο, πετά 220 δις δολάρια για μια αθλητική διοργάνωση; Στο Κατάρ αυτό τον καιρό δεν παίζεται μόνο ποδόσφαιρο, αλλά και ένα μεγάλο γεωπολιτικό πόκερ.

Η μικροσκοπική χώρα του κόσμου με το τέταρτο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα θέλει να έχει λόγο για τις παγκόσμιες εξελίξεις. Και τα χρήματα που ξόδεψε για το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι το εισιτήριο για την είσοδο στον κοσμο των αποφάσεων.

Δεν είναι τυχαίες οι παρουσίες ανθρώπων που ορίζουν τις τύχες του Πλανήτη στη γιορτή του ποδοσφαίρου και φυσικά δεν είναι μόνο εθιμοτυπικές.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίκεν την περασμένη Τρίτη βρισκόταν στη χώρα μαζί με δεκάδες μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας με αφορμή τον αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας τους. Συζήτησαν με τον Εμίρη του Κατάρ. Το τι συμφώνησαν θα το μάθοιυμε προσεχώς.

Στην Τελετή Έναρξης παραβρέθηκε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ήταν μια παρουσία σημαντική αφού μέχρι πέρσι η χώρα του πρωτοστατούσε στον αποκλεισμό του Κατάρ που άρχισε το 2017 με αφορμή ενδομουσουλμανικές έριδες. Τώρα ο πρίγκιπας εμφανίσηκε φορώντας κασκόλ του Κατάρ!

Σε αντίθεση με τις άλλες χώρες του κόλπου το Κατάρ δεν έχει υπογράψει συμφωνία με το Ισραήλ. Με αφορμή το Μουντιάλ όμως αεροπλάνα μετέφεραν στην Ντόχα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους που θέλησαν να παρακολουθήσουν τους αγώνες.

Το μεγαλύτερο κέρδος όμως ήταν η παρουσία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίκεν ο οποίος που αφού προσπέρασε στα… γρήγορα κάποιες αναφορές στα ανθρώπινα δικαιώματα πέρασε στην ουσία:

«Οι δεσμοί ασφαλείας μεταξύ μας δεν ήταν ποτέ ισχυρότεροι».

Πραγματικά το Κατάρ αυτή τη στιγμή είναι ο πιο πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή καθώς οι αποστάσεις με το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία μεγαλώνουν.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε το Κατάρ στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής. Αναπληρώνει σε μεγάλο βαθμό τις ελλείψεις σε πετρέλαιο και κυριως σε φυσικό αέριο καλύπτοντας το 67% των κενό που άφησαν οι κυρώσεις στη Ρωσία. Ουσιαστικά, έστω και άθελά του, ο Πούτιν γίνεται μέγας χορηγός της χώρας.

Το Κατάρ έχει στενές σχέσεις με τους Ταλιμπάν. Βοήθησε στην ασφαλή αποχώρηση των τελευταίων Αμεροικανών από το Αφγανιστάν σώζοντας τους Αμερικανούς από μια ακόμα ταπείνωση.

Οι συμφωνίες που γίνονται αυτή τη στιγμή στο Κατάρ αφορούν και την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα είναι ο σωτήρας της τουρκής οικονομίας. Το έκανε το 2018, το κάνει και τώρα δίνοντας 10 δις δολάρια στους γείτονές μας για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ζεστό χρήμα.

Όσο η μπάλα κυλά στο χορτάρι των πολυτελών σταδίων, πίσω από κλειστές πόρτες σε πανάκριβα και απρόσιτα για τους κοινούς θνητούς ξενοδοχεία θα καθορίζεται το μέλλον του κόσμου. Όσο για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτα μπορούν να περιμένουν…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This