Η γαλανόλευκη φανέλα της Αργεντινής και η σχέση της με το Βυζάντιο!

Must Read

Το γαλάζιο και το άσπρο κυριαρχούν στη φανέλα της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Αργεντινής. Λογικό θα πείτε. Από τα χρώματα της σημαίας της. Και αυτή με σύμβολο τον ήλιο μπορεί να προέρχεται από τον ουρανό και τη θάλασσα.

Λάθος!

Η ιστορία του γαλανόλευκου δεν έχει σχέση με τη φύση, αλλά την Ιστορία.

Πάει πολύ πίσω. Στα χρόνια του Βυζαντίου.

Οι Βυζαντινοί στα ψηφιδωτά τους, για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή, συνήθιζαν να αναπαριστούν την Παρθένο Μαρία με μπλε χρώμα που ήταν το χρώμα των ευγενών.

Ένα από τα ελάχιστα ψηφιδωτά που σώζονται στο ταζμί πλέον (μην το ξεχνάμε…) της Αγίας Σοφίας

Από εκεί επηρεάστηκαν και οι ζωγράφοι της Αναγέννησης που σχεδόν πάντα έντυναν την Παναγία στα μπλε. Δεν ήταν μόνο αντιγραφή και τίτλος τιμής. Το μπλε χρώμα που χρησιμοποιούσαν ήταν πανάκριβο. Ερχόταν από φυτείες του Αφγανιστάν και στη μητέρα του Χριστού ήθελαν να βάζουν ότι ακριβότερο υπήρχε.

Με τον καιρό οι πλούσιοι και ευγενείς είχαν το μπλε, το ακριβό μπλε, ως έμβλημα. Έτσι πέρασε και στην Ισπανική Αυλή όπου ο βασιλιάς Κάρολος το υιοθέτησε. Τον ακολούθησε και ο γιος του Κάρολος που έγινε Βασιλιάς στην Αργεντινή που ήταν αποικία.

Αυτός ο «Αργεντίνος» Κάρολος μάλιστα ταλαιπωρήθηκε για να αποκτήσει απόγονο. Το… πάλευε πέντε χρόνια κι όταν, επιτέλους, γεννήθηκε ο γιός του ίδρυσε το «Τάγμα των Ιπποτών του Καρόλου Γ’» με το μπλε να κυριαρχεί.

Αιτία οι προσευχές του στην Παναγία. Μόνο που συνδύασε το μπλε, λίγο πιο ανοιχτό, προς το γαλάζιο για να δένει και με το άσπρο της αγνότητας.

Έπειτα στις αρχές του 19ου αιώνα ήρθε ο Ναπολέων να τα φέρει όλα…, τούμπα στην Ευρώπη. Καθαίρεσε τον Βασιλιά της Ισπανίας και έβαλε στη θέση του τον αδελφό του Ιωσήφ Βοναπάρτη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την εξέγερση των αποικιών στη Νότια Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Αργεντινής. Οι επαναστατικές δυνάμεις υιοθέτησαν το ανοιχτό μπλε και άσπρο του Ισπανού βασιλιά τους για να ξεχωρίζουν από τους Γάλλους βασιλικούς.

Πήραν ουσιαστικά τα χρώματα του Τάγματος που είχε δημιουργήσει ο Κάρολος.

Στις 25 Μαΐου 1810 οι κάτοικοι του Μπουένος Άιρες ίδρυσαν την πρώτη τοπική κυβέρνηση, γνωστή ως «χούντα» που στην πραγματικότητα σημαίνει «επιτροπή», άσχετα πως εξελίχτηκε στην πορεία η λέξη. Ο Μανουέλ Μπελγκράνο, μέλος της επιτροπής σχεδίασε το 1816 τη σημαία της χώρας, γαλανόλευκη, ενώ δύο χρόνια αργότερα έβαλε σε αυτή τον «ήλιο του Μαΐου» που αντιπροσωπεύει τον Μάιο του 1810.

Χρειάστηκαν σκληροί αγώνες για να διώξουν τους Ισπανούς αποικιοκράτες και να διαμορφωθούν τα σύνορα της χώρας.

Λογικό η εθνική Αργεντινής στο ποδόσφαιρο να έχει από τις πρώτες κιόλας εμφανίσεις της τα γαλανόλευκα.

Για τους λαούς της Νότιας Αμερικής το ποδόσφαιρο που το έφεραν στην περιοχή οι Αγγλικές εταιρείες (ναυτιλιακές, σιδηρόδρομοι κτλ) έγινε μέσο εθνικού προσδιορισμού. Με ιστορία που δεν τους ανήκε, αφού οι κάτοικοι ήταν κυρίως Ευρωπαίοι μετανάστες, με σοβαρές διαφορές από τους γείτονες, ειδικά τους Βραζιλιάνους κάθε ποδοσφαιρικό ματς το αντιμετώπιζαν ως αγώνα επιβεβαίωσης της παρουσίας τους στην περιοχή, προέκταση των σκληρών πολέμων μεταξύ των γειτονικών χωρών που είχαν προηγηθεί.

Ακόμα και το όνομα της χώρας έχει σχέση με την Ελλάδα. Προέρχεται από το λατινικό argentum (ασήμι), το οποίο με τη σειρά του, προέρχεται από το Αρχαίο Ελληνικό «ἀργήεις» που θα πει λευκός, λαμπερός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This