Πυρκαγιές δασών: Τα απίστευτα επίκαιρα ρεπορτάζ του 1966 και τα σκίτσα του 1981!

Must Read

Το μόνο σταθερό στην καλοκαιρινή Ελλάδα είναι ο ήλιος και η φωτιά! Και τα δύο, κάθε χρόνο, καίνε όλο και περισσότερο. Κι αν για το πρώτο, τον ήλιο, φταίει η κλιματική αλλαγή που τρελαίνει τα θερμόμετρα, για το δεύτερο βοηθά… αποτελεσματικά η ελληνική ανευθυνότητα. Από το 1981 που κάηκε η μισή Ελλάδα μέχρι σήμερα αυξάνονται σταθερά τα καμένα στρέμματα κι αφανίζονται τα όσα δάση έχουν απομείνει.

Εδώ και 42 χρόνια παρακολουθούμε το κυνήγι μαγισσών. Μας αρκεί να φταίνε οι… εμπρηστές και παραβλέπουμε όλα τα άλλα. Η απουσία σχεδίου, η αναποτελεσματικότητα των αρμόδιων φορέων και όλα τα άλλα.

Διαβάστε αυτό τον πρόλογο σε ρεπορτάζ…

Mοιάζει να γράφτηκε σήμερα. Κι όμως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθερία το 1966 στην 3η σελίδα με αναφορά στις φωτιές εκείνου του καλοκαιριού, Είχαν καεί 115.440 στρέμματα. Ελάχιστα σε σχέση με τα 2.6 εκ. στρέμματα του 2020, ή του 1,3 εκ. του 2021. Φέτος μόνο σε Αττική, Κορινθία, Βοιωτία και Ρόδο τα καμένα στρέμματα ξεπερνούν τις 200.000!

Το 1981, λοιπόν, ήταν η χρονιά που σημαδεύτηκε από μεγάλες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Τότε είχαν αναζητηθεί ακόμα και πολιτικά κίνητρα πίσω από αυτές, Ο αριθμός των 814.170 στρεμμάτων που κάηκαν τότε φάνταζε τεράστιος για τα μέτρα της εποχής. Ποιος να το ‘λεγε ότι στις μέρες μας θα μιλούσαμε για εκατομμύρια κι όχι για εκατοντάδες χιλιάδες!

Με αφορμή αυτές τις φωτιές, του 1981 εντοπίσαμε στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σκίτσα των ΚΥΡ και Διογένη Καμένου που είναι… απελπιστικά επίκαιρα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This