Η πρώτη μεγάλη φωτιά σε Πεντέλη και Υμηττό, η κρατική ολιγωρία και το επιτόπιο ρεπορτάζ

Must Read

Είναι να απορεί κανείς. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ των εφημερίδων για την πρώτη μεγάλη φωτιά της Ανατολικής Αττικής το 1928 νομίζει ότι (ξαναζεί) τις πυρκαγιές που και σήμερα καίνε σε όλη τη χώρα. Με μια διαφορά: Τότε δεν υπήρχαν πυροσβεστικά αεροπλάνα να τα αναζητούν πυροσβέστες και εθελοντές. Όλα τα άλλα παραμένουν ίδια.

Στην εφημερίδα «Πατρίς» διαβάζουμε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ για την πρώτη μεγάλη πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής. Αποτεφρώθηκαν 200.000 στρέμματα, κάηκαν ένα εκατομμύριο πεύκα. Λίγο έλειψε να καούν η Βραυρώνα και το Λαύριο.

Γράφει ο συντάκτης που υπογράφει ως ΚΑΠ-Σ

«Αληθινή τραγωδία! Πραγματική κόλασις. Όλα καίγονται… Καίγεται η ανατολική κλιτύς της Πεντέλης. Τεράστιες γλώσσες ανεβαίνουν στην κορυφή της και δεν αφήνουν ούτε μια γωνίτσα, δίχως να της δώσουν το παραμικρό κόκκινο χρώμα

Το ρεπορτάζ γράφεται στις 5 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε την επόμενη μέρα. Μόνο που η φωτιά είχε πιάσει δύο μέρες νωρίτερα. Με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων, αλλά και την απουσία ανθρώπινης επέμβασης επεκτάθηκε. Οι αρχές ειδοποιήθηκαν σχεδόν αμέσως, αλλά μόλις στις 5 το απόγευμα εμφανίστηκαν 130 άνδρες του Συντάγματος Μηχανικού που με κλαδιά στα χέρια ανέλαβαν την κατάσβεσή της!

Φωτογραφία του 1928 με την μικρή σε έκταση, τότε Αθήνα και τον Υμηττό

Κάντε εικόνα αυτό που γράφει ο ρεπόρτερ: «Ένας γέρος τσοπάνος κραδαίνοντας στο χέρι του χλωρά κλωνάρια κτυπά στα χαμόκλαδα τα δέντρα που πυρπολούνται και σβύνει τις φωτιές. Το σπίτι του έχει κυκλωθή από τις πύρινες γλώσσες και αυτός με απόγνωσι, προσπαθεί να το διασώση».

Πόσες φορές δεν είδαμε παρόμοιες εικόνες στις ζωντανές τηλεοπτικές συνδέσεις και φέτος και τα προηγούμενα χρόνια;

Στον Άγιο Ανδρέα απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά επικρατεί πανικός:

Διαβάζουμε: «Σαράντα άνθρωποι, μ’ επί κεφαλής τον ιδιοκτήτη της περιοχής κ. Ευαγγελάτο ευρίσκονται επί ποδός. Οι παραθερίζοντες, οι χωρικοί, οι ρητινοσυλλέκται, οι βλάχοι που έχουν τις καλύβες τους εκεί κοντά και τα γκαρσόνια του εστιατορίου με τσεκούρια, ξύλα και κουβάδες νερό, έχουν διασπαρή σε όλη την περιοχή..

Ο ιδιοκτήτης της περιοχής Ευαγγελάτος κάνει δηλώσεις και αποκαλύπτει ότι ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά:

«Στις 9 το πρωί της Τρίτης είδαμε καπνούς προς βορράν του Αγίου Ανδρέου, εκεί που είνε οι καλύβες των βλάχων. Οι καπνοί έβγαιναν από τρία διαφορετικά σημεία που απείχαν μεταξύ τους και αυτό ακριβώς αποδεικνύει ότι η φωτιά ήταν βαλτή. Τους καπνούς επηκολούθησε μια τεράστια λάμψη».

Και εξηγεί τα αίτια του εμπρησμού: «Ίσως οι βοσκοί ήθελαν να μεταβάλουν το δάσος σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ίσως για να διευκολύνονυ την υλοτομία. Ασφαλώς όμως δεν περίμεναν να πάρη η καταστροφή αυτή την τεράστια έκταση».

Ο Διευθυντής Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ότι, όπως διαπίστωσε η φωτιά εκδηλώθηκε σε τέσσερα σημεία ταυτόχρονα: στο δάσος του Αγίου Ανδρέα, στην τοποθεσία Μαντέλου, στη Βρύση του Κίτσου και στον λόφο.

Η απάντηση για τα κίνητρα του εμπρησμού δόθηκε τα επόμενα χρόνια. Από το 1929 έως το 1932 οι περιοχές που κάηκαν δόθηκαν προς αξιοποίηση! Όσο για τις έρευνες για την ανακάλυψη των δραστών ουδέν απέδωσαν!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This