Σαν σήμερα… η αυτοκρατορία Χίλτον!

Η αρχή ενός κολοσσού

Must Read

Ένα όνομα, μία ιστορία, μία αυτοκρατορία… Πώς δημιουργήθηκε ο σύγχρονος ξενοδοχειακός κολοσσός Χίλτον!

Σαν σήμερα 3 Ιανουαρίου του 1979 πεθαίνει, σε ηλικία 91 ετών, ο Conrad Nicholson Hilton. Ο επιχειρηματίας με λίγα λόγια που ξεκίνησε με μόλις 5.000 δολάρια και κατάφερε να χτίσει μια παγκόσμια αυτοκρατορία ξενοδοχείων, χρησιμοποιώντας πάντα το μότο «σκάψε για χρυσό…». Μία ατάκα για να δείξει πώς μπορείς να αξιοποιήσεις το οτιδήποτε προς όφελός σου.

Σύμφωνα με τα διεθνή αφιερώματα και τις αναφορές τους, τα καταγεγγραμμένα στοιχεία από το όλο στόρι παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον… Ο Hilton γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1887 στο Σαν Αντόνιο του Νιου Μέξικο. Ο πατέρας του, ένας μετανάστης από την Νορβηγία, υπήρξε μεγάλος έμπορος της πόλης, που λειτουργούσε ένα κατάστημα κι έναν στάβλο με ζώα. Η οικογένεια νοίκιαζε επίσης τα άδεια δωμάτια του σπιτιού σε επισκέπτες. Από τότε έμπαιναν οι ιδέες και οι (επιχειρηματικές) βάσεις! Ο Conrad πήγαινε στον σταθμό του τρένου και προσέφερε στους πλανόδιους πωλητές ένα μέρος για να μείνουν μαζί και φαγητό μόλις για 1 δολάριο την ημέρα. «Αυτό ήταν το πρώτο ξενοδοχείο Hilton», έλεγε. Και η ιστορία απλώς μετά έγραψε!

Ο Hilton βέβαια δεν θέλησε να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Ήθελε να γίνει τραπεζίτης. Στα 31 βρέθηκε στο Τέξας, με 5.000 δολάρια από τις οικονομίες του. Θέλησε να αγοράσει μια τράπεζα, όμως καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονταν, ο Hilton νοίκιασε ένα δωμάτιο σε κοντινό μοτέλ. Βλέποντας πόσο γεμάτο ήταν, αποφάσισε να το αγοράσει, αντί για την τράπεζα… Αυτό ήταν. Το νερό μπήκε στο αυλάκι. Αναγκάστηκε να μετατρέψει μέχρι και την τραπεζαρία σε δωμάτια, για να καλύψει την τεράστια ζήτηση. Σταδιακά, έχτισε αλυσίδα ξενοδοχείων στο Τέξας και τρεις φορές αν και κατά την διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης κινδύνεψε να χάσει τα πάντα.

Έβαλε στο μάτι τα πιο ένδοξα ξενοδοχεία του Σικάγο και της Νέας Υόρκης, καταφέρνοντας να δημιουργήσει την πρώτη μεγάλη παγκόσμια αλυσίδα ξενοδοχείων. Ο ίδιος έλεγε ότι ήταν «ο ξενοδόχος του κόσμου», καθώς την στιγμή του θανάτου του, η Hilton Hotel Group λειτουργούσε 185 ξενοδοχεία στις ΗΠΑ με συνολική αξία 500.000.000 δολαρίων. Από τα χέρια του και την διαχείρισή του πέρασαν μερικά από τα πιο φημισμένα ξενοδοχεία, όπως το Waldorf-Astoria, το New York Hilton και το Savoy της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος ζούσε σε μία έπαυλη 61 δωματίων στο Μπελ Αιρ της Καλιφόρνια. Αγαπούσε το κολύμπι, την ιππασία και τον χορό. Πήγαινε στο γραφείο του έξι ημέρες την εβδομάδα ακόμα και αφότου είχε περάσει τα 80. Λάτρης της καλοζωίας αλλά και της δουλειάς.

Η αφοσίωσή του στην δουλειά του λέγεται ότι επηρέασε προς την αποτυχία των δύο πρώτων γάμων του. Ο επιχειρηματίας παντρεύτηκε τρεις φορές και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Με την πρώτη σύζυγό του, την Mary Adelaide Barron, έκανε τρεις γιους. Και με την δεύτερη γυναίκα του, την Zsa Zsa Gabor, απέκτησε μία κόρη. Τον καιρό του θανάτου του ήταν παντρεμένος με την Mary Frances Kelly. Το «σκάψε για χρυσό» ήταν το μότο του, καθώς κεντρικό κομμάτι της στρατηγικής του ήταν να μετατρέπει τους ανεκμετάλλευτους χώρους ενός ξενοδοχείου –όπως το λόμπι πχ- σε σημεία παραγωγής εσόδων, δηλαδή καταστήματα κτλ! Εμπορικό δαιμόνιο.

Βαθιά θρησκευόμενος άφησε κατά τον θάνατό του 500.000 δολάρια σε κάθε έναν από τους γιους του και μόλις 10.000 δολάρια στην κόρη του. Το υπόλοιπο μέρος της περιουσίας του ζήτησε να διατεθεί στο ίδρυμα με το όνομά του, το Conrad N. Hilton Foundation! Ο γιος του Barron, που είχε γίνει πρόεδρος της οικογενειακής επιχείρησης, αμφισβήτησε την διαθήκη και κέρδισε δικαστικά σημαντικό μερίδιο στις μετοχές της εταιρείας.Όταν και ο ίδιος πέθανε, το 2007, άφησε το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του στο ίδρυμα, τιμώντας τελικά την τελευταία επιθυμία του πατέρα του. Σήμερα, η Hilton διαθέτει πάνω από 7.000 ξενοδοχεία παγκοσμίως και σχεδόν 160.000 υπαλλήλουςΌσο για την Πάρις Χίλτον, μία εκ των κληρονόμων των επόμενων γενεών, είναι ως γνωστόν δισέγγονή του.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This