Σαν σήμερα πέθανε ο Αλμπέρ Καμύ – Η άγνωστη σχέση με το ποδόσφαιρο και η φυματίωση

Ο Γάλλος συγγραφέας έχασε την ζωή του στις 4 Ιανουαρίου του 1960 σε δυστύχημα

Must Read

Άγνωστες πτυχές της ιστορίας ενός σημαντικού συγγραφέα!

Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Γάλλος, Αλμπέρ Καμύ, σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα σε ηλικία 46 ετών… Σύμφωνα με τις αναφορές και τα δημοσιεύματα/αφιερώματα η πορεία του είχε αρκετούς σταθμούς και πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία προς ανάγνωση.

Είχε μεταξύ άλλων κερδίσει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αλλά σε αθλητικό πλαίσιο υπήρξε το απόσπασμά του που αναφέρεται στο ποδόσφαιρο: «Ό,τι ξέρω σίγουρα για την ηθική και το καθήκον, το οφείλω στο ποδόσφαιρο…», είχε αναφέρει. Υπηρέτησε άλλωστε το άθλημα στα νιάτα του και υπήρξε φανατικός θαυμαστής του.

Λίγοι γνωρίζουν την στενή σχέση του με την μπάλα. Υπήρξε ενθουσιώδης και ταλαντούχος τερματοφύλακας στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Αλγερία, αγωνιζόμενος στην ομάδα νέων της RUA (Racing Universitaire d’Alger). Αναγκάστηκε πάντως να εγκαταλείψει το άθλημα σε ηλικία 17 ετών, όταν προσβλήθηκε από φυματίωση και ενώ νωρίτερα η ομάδα του είχε εκδώσει το πρώτο του δελτίο! Όταν μετακόμισε στο Παρίσι υποστήριξε την Ρασίνγκ Κλαμπ ντε Φρανς Φουτμπόλ, επειδή είχε στην φανέλα της μπλε και άσπρο, όπως και η παλιά του ομάδα. Ο Καμύ περίμενε με ανυπομονησία τα κυριακάτικα βράδια να δει τα σκορ στην τηλεόραση.

Η αγάπη του για την Ρασίνγκ ήταν τέτοια που τον οδήγησε να γράψει εκτενές άρθρο για το περιοδικό του συλλόγου τον Απρίλιο του 1953… Εργαζόμενος ως δάσκαλος το 1941, προπονούσε ταυτόχρονα την σχολική ομάδα. Το 1949 κατά την διάρκεια περιοδείας διαλέξεών του στην Βραζιλία, οι διοργανωτές εντυπωσιάστηκαν όταν ο Γάλλος διανοούμενος τούς ζήτησε να παρακολουθήσει τοπικό αγώνα.

Τον Οκτώβριο του 1957 και ενώ έτρωγε μεσημεριανό στην καρδιά του Παρισιού, εμφανίστηκε ένας νεαρός από το γραφείο του εκδότη του, ο οποίος τον ενημέρωσε γι’ αυτό που μόλις είχε ανακοινωθεί στο ραδιόφωνο. Ότι δηλαδή πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας! Μια εβδομάδα αργότερα έδωσε συνέντευξη στην γαλλική τηλεόραση. Ο συγγραφέας και ο δημοσιογράφος δεν κάθονταν όμως σε ένα άνετο στούντιο, αλλά βρέθηκαν στο στάδιο «Parc des Princes» ανάμεσα σε 35.000 θεατές, παρακολουθώντας την Ρασίνγκ να υποδέχεται την Μονακό!

Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ένας αποδέκτης βραβείου Νόμπελ έχει δώσει συνέντευξη σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο ίδιος το 1959, έναν χρόνο πριν το τραγικό δυστύχημα που του στέρησε την ζωή, έλεγε ότι μαζί με το θέατρο, το γήπεδο ποδοσφαίρου ήταν ένα από τα δύο πραγματικά πανεπιστήμιά του! Το ποδόσφαιρο φώτιζε την σκέψη του και την ροή της σκέψης του για τα αμέτρητα γραπτά του που άφησαν εποχή!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This