Σαν σήμερα! Η γέννηση του Ωνάση και η αρχή… του μπάσκετ!

Ό,τι συνέβη στον κόσμο

Must Read

Με μια ματιά ας δούμε τι συνέβη στον κόσμο μία μέρα σαν σήμερα πριν χρόνια!

Τα γεγονότα που σημάδεψαν αλλοτινές εποχές μία μέρα σαν σήμερα.

Αναλυτικά:

1622: Γεννήθηκε ο Μολιέρος, Ζαν Μπατίστ Ποκλέν το πραγματικό του όνομα, Γάλλος συγγραφέας («Δον Ζουάν», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», «Ταρτούφος», «Αρχοντοχωριάτης»).

1809: Γεννήθηκε ο Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν, Γάλλος συγγραφέας και πολιτικός, που από πολλούς θεωρείται ο «πατέρας» του αναρχισμού.

1820: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, εκτιμώντας ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στον Αγώνα από την θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας και αμφιβάλλοντας για τις δυνατότητες της Φιλικής Εταιρείας, δεν αποδέχεται την πρόταση του Εμμανουήλ Ξάνθου να αναλάβει την ηγεσία της.

1822: Η Αϊτή αναγνωρίζει την Επαναστατική Κυβέρνηση της Ελλάδας.

1884: Πέθανε ο Αντώνιος Γεωργαντάς, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και πολιτικός.

1906Γεννήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας μεγιστάνας, εφοπλιστής, επιχειρηματίας και ευεργέτης, ένας από τους διασημότερους κροίσους του 20ού αιώνα. Το όνομα του Ωνάση έγινε συνώνυμο του πλούτου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανέπτυξε πλούσια επιχειρηματική, ναυτιλιακή δραστηριότητα και το 1956 ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία, την οποία λόγω χρεών μεταβίβασε το 1975 στο ελληνικό κράτος.

1912: Η πρώτη εναέρια προπαγάνδα διεξάγεται κατά την διάρκεια του ιταλοτουρκικού πολέμου στην Λιβύη. Ιταλικά αεροπλάνα ρίχνουν προκηρύξεις, που απευθύνονται στους Άραβες της περιοχής. Προσφέρουν ένα χρυσό νόμισμα και ένα σακί αλεύρι σε όποιον παραδοθεί!

1919: Πέθανε η Ρόζα Λούξεμπουργκ, Πολωνοεβραία κομμουνίστρια, ηγετική μορφή του κινήματος «Σπάρτακος».

1950: Δημοψήφισμα διεξάγεται από την Εκκλησία στην Κύπρο για την ένωση με την Ελλάδα. Υπέρ της ένωσης ψηφίζει το 95,7%.

1971: Ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Τζορτζ Χάρισον, πρώην μέλος του συγκροτήματος των Beatles, κυκλοφορεί στην Μεγάλη Βρετανία την μεγάλη επιτυχία «My sweet Lord».

2017: Πέθανε σε ηλικία 46 ετών η σπουδαία Ιρλανδή τραγουδίστρια Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν του συγκροτήματος των Cranberries, το οποίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία την δεκαετία του ’90. Η διάσημη τραγουδίστρια βρέθηκε βυθισμένη μέσα στην μπανιέρα του δωματίου της σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, έχοντας καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ, όπως κατέθεσαν σε δικαστήριο εμπειρογνώμονες.

Και αν για τον Ωνάση τα περισσότερα είναι γνωστά, ας παραθέσουμε λίγα λόγια για την εκκίνηση στο Μπάσκετ. Σύμφωνα με τα στοιχεία:

Στις 15 Ιανουαρίου 1892 ο Τζέιμς Νέισμιθ δημοσίευσε τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε άρθρο του στην εφημερίδα «Triangle» της Μασαχουσέτης. Ο άνθρωπος που ανακάλυψε το άθλημα της καλαθοσφαίρισης πήρε στοιχεία από το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το χόκεϊ και άλλα σπορ ανοιχτού χώρου, αλλά φρόντισε, στην αρχή τουλάχιστον, να απαγορεύεται η επαφή των αθλητών σώμα με σώμα. Γι’ αυτό και μετέπειτα… σφυρίζονται τα φάουλ στο κατ’ εξοχήν άθλημα επαφής. Την 1η Δεκεμβρίου 1891 ο Νέισμιθ παρουσίασε την νέα αθλοπαιδιά, την οποία ονόμασε basketball. Σε αντίθεση με το σύγχρονο μπάσκετ, οι αρχικοί κανόνες δεν περιλάμβαναν αυτό που είναι σήμερα γνωστό ως ντρίμπλα. Δεδομένου ότι η μπάλα μπορούσε να μετακινηθεί στο γήπεδο μόνο μέσω πάσας, οι παίκτες πετούσαν την μπάλα, πάνω από τα κεφάλια τους, καθώς έτρεχαν. Επίσης, μετά από κάθε καλάθι ακολουθούσε τζάμπολ.

Το νέο σπορ άρχισε σταδιακά να γίνεται δημοφιλές ανάμεσα σε φοιτητές και μαθητές. Η εξάπλωσή του ήταν ραγδαία και έτσι το 1893 το μπάσκετμπολ άρχισε να παρουσιάζεται επίσημα από τα σχολεία της Χριστιανικής Αδελφότητας σε όλο τον κόσμο. Το 1904, το άθλημα παρουσιάστηκε ως επίδειξη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σεντ Λούις, αλλά τελικώς χρειάστηκε να περάσουν 32 ακόμα χρόνια για να αναγνωριστεί ως ολυμπιακό άθλημα το 1936 στους Αγώνες του Βερολίνου. Εκεί, πλέον, ο Νέισμιθ αναγορεύθηκε επίτιμος πρόεδρος από την Διεθνή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2010 το αυθεντικό χειρόγραφο του Τζέιμς Νέισμιθ με τους 13 κανονισμούς του μπάσκετ που κατείχε ο εγγονός του, Ίαν, εκπλειστηριάστηκε από τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s της Νέας Υόρκης. Πλειοδότησαν ζάμπλουτοι επιχειρηματίες από το Κάνσας των ΗΠΑ, οι Ντέιβιντ και Σούζαν Μπουθ, με κίνητρο να δωρίσουν το «Ευαγγέλιο του Μπάσκετ», στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας. Ο Ίαν Νέισμιθ έλαβε 4.300.000 δολάρια, ποσό ρεκόρ για αθλητικό αναμνηστικό. Ο Τζέιμς Νέισμιθ γεννήθηκε στο Όλμοντ της επαρχίας Οντάριο του Καναδά, στις 6 Νοεμβρίου 1861. Χαμηλών τόνων και χωρίς να επιθυμεί την προβολή, ο Νέισμιθ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1937 σε ηλικία 76 ετών. Δύο χρόνια αργότερα, στις 28 Νοεμβρίου του 1939, απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This