Σαν σήμερα: Η παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα! Δείτε τι άλλο συνέβη

Στις 29 Μαρτίου του 1864 το Ιόνιο πήρε οριστικά το γαλάζιο του χρώμα

Must Read

Πέρασαν 160 χρόνια… Στις 29 Μαρτίου του 1864, σαν σήμερα, υπογράφεται επίσημα η Συνθήκη του Λονδίνου σύμφωνα με την οποία η Μεγάλη Βρετανία δέχτηκε να παραχωρήσει τα Επτάνησα στην Ελλάδα!

Τα Επτάνησα ως τότε αποτελούσαν κομμάτι της Βρετανικής Μοναρχίας, υπό την ονομασία «Ηνωμένον Κράτος των Ιονίων Νήσων». Ουσιαστικά και όπως εξιστορούν οι αναφορές της εποχής, αυτό συνέβαινε από το 1815, όταν και της παραχωρήθηκαν από την Γαλλία, βάσει της συνθήκης της Βιέννης που όριζε «την προστασία της ανεξάρτητης πολιτείας των Επτανήσων». Η οποία Γαλλία άλλωστε, με την σειρά της τα είχε κληρονομήσει από την Ρωσία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τα αρχεία που διασώθηκαν, ο λόγος που οδήγησε στην παραχώρηση των Επτανήσων στην Ελλάδα ήταν αφενός οι έντονες πιέσεις των κατοίκων των νησιών, από την ίδρυση του ελληνικού κράτους και αφετέρου η σύναψη συνθήκης με τον νέο βασιλιά, Γεώργιο Α’. Σύμφωνα με την συνθήκη, ο νέος μoνάρχης δεν θα επιβουλευόταν τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η απόφαση πάρθηκε από τον τότε υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας, Πάλμερστον και με την στήριξη της Βασίλισσας Βικτωρίας, υπό την αιτιολόγηση ότι η διατήρησή τους ήταν εξαιρετικά δαπανηρή, ενώ συνάμα (όπως είπαν οι Βρετανοί, τα Επτάνησα) δεν κατείχαν και ιδιαίτερη στρατηγική σημασία…

Η συνθήκη του Λονδίνου λοιπον υπογράφηκε από την ελληνική πλευρά από τον τότε πρωθυπουργό, Χαρίλαο Τρικούπη, στις 29 Μαρτίου του 1864 και το Ιόνιο πήρε οριστικά το γαλάζιο του χρώμα. Στις 2 Μαΐου οι Βρετανοί αποχώρησαν από τα Επτάνησα. Στις 21 Μαΐου του ίδιου έτους ολοκληρώθηκε η πλήρης ένωση, με τα νησιά να γίνονται επαρχίες του Βασιλείου της Ελλάδος. «Οι Άγγλοι εκάθησαν εις την Επτάνησον χρόνους 54, μήνας 8 και ημέραν μίαν», έγραψε ένας ανώνυμος χρονικογράφος. Ήταν η πρώτη εθελούσια αποαποικιοποίηση από την πλευρά της Μεγάλης Βρετανίας.

Τι άλλο συνέβη μία μέρα σαν σήμερα, με μια ματιά!

1430: Οι Οθωμανοί υπό τον Μουράτ Β΄ καταλαμβάνουν τη Θεσσαλονίκη.

1461: Ο βασιλιάς Εδουάρδος Δ΄ της Αγγλίας νικά τη Μαργαρίτα του Ανζού στη μάχη του Τάουτον.

1549: Ιδρύεται η πόλη Σαλβαδόρ, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.

1632: Υπογράφεται η Συνθήκη του Σεν-Ζερμέν, με την οποία το Κεμπέκ τίθεται ξανά υπό γαλλικό έλεγχο μετά την κατάληψή του από τους Άγγλους το 1629.

1792: Ο βασιλιάς Γουσταύος Γ΄ της Σουηδίας πεθαίνει αφού πυροβολήθηκε στη Βασιλική Όπερα της Στοκχόλμης 13 ημέρες νωρίτερα. Τον διαδέχεται ο Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος της Σουηδίας.

1809: Ο βασιλιάς Γουσταύος Δ΄ Αδόλφος της Σουηδίας παραιτείται μετά από πραξικόπημα.

1831: Οι Βόσνιοι επαναστατούν εναντίον της Τουρκίας.

1847: Οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Γουίνφιλντ Σκοτ καταλαμβάνουν τη Βερακρούς μετά από πολιορκία.

1871: Εγκαινιάζεται από τη Βασίλισσα Βικτώρια το Royal Albert Hall.

1936: Στη Ναζιστική Γερμανία, ο Αδόλφος Χίτλερ λαμβάνει το 98,80% των ψήφων στο δημοψήφισμα για την επικύρωση της παράνομης επαναστρατιωτικοποίησης της Γερμανίας και της ανακατάληψης της Ρηνανίας.

1962: Ο Αρτούρο Φροντίσι, πρόεδρος της Αργεντινής, ανατρέπεται με στρατιωτικό πραξικόπημα από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

1967: Η προσωρινή κυβέρνηση Ιωάννη Παρασκευόπουλου παραιτείται ύστερα από την απόρριψη από την Ε.Ρ.Ε. αιτήματος της Ένωσης Κέντρου να διατηρηθεί το προνόμιο της βουλευτικής ασυλίας και μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου για τους εκ νέου υποψηφίους βουλευτές, με σκοπό να μην διωχθούν για την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ οι Ανδρέας Παπανδρέου και Παύλος Βαρδινογιάννης.

1974: Ο Mariner 10 της NASA γίνεται το πρώτο ρομποτικό διαστημόπλοιο που προσεγγίζει τον Ερμή.

2002: Το Ισραήλ πραγματοποιεί επιχείρηση εναντίον Παλαιστινίων μαχητών, στη μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

2006: Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This