Κατερίνα Μάρκου: Η ανεπάρκεια των Αρχών να προστατέψουν περιουσίες πολιτών στον πύρινο όλεθρο

Η Κατερίνα Μάρκου ανοίγει την καρδιά της και μιλά για την υιοθεσία που άλλαξε τη ζωή της, το κεφάλαιο μητρότητα και τις στιγμές ευτυχίας.

Must Read

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση κάνει η πρώην βουλευτής Κατερίνα Μάρκου, η οποία μάλιστα ήταν υποψήφια με τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές. Αυτό δεν την εμποδίζει, όμως, να υποστηρίζει ότι δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη «ο κόσμος βυθίζεται στην ανασφάλεια και την ανέχεια».

Η Κατερίνα Μάρκου, μιλώντας σήμερα στην «Espresso», ξεκαθαρίζει ότι δεν θυσιάζει τις βασικές αρχές και τα πιστεύω της για να γίνει αρεστή στα κομματικά επιτελεία και για να εξασφαλίσει μια μόνιμη θέση στα τηλεοπτικά παράθυρα. Η πρώην βουλευτής (που είναι παντρεμένη με τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Οικονόμου), παρότι δεν κατάφερε να εκλεγεί και αυτό σίγουρα της κόστισε, λέει ότι δεν έχει νιώσει κανένα στερητικό σύνδρομο. Αντιθέτως, δηλώνει απελευθερωμένη και με χρόνο ελεύθερο να διαθέσει στον γιο της τον Δημοσθένη.

«Ήρθε και έφερε τον ήλιο στη ζωή μας έπειτα από μια σειρά αναβολών που βιώσαμε» λέει για τον υιοθετημένο γιο της η Κατερίνα Μάρκου, με τη σχέση της με το παιδί να χτίζεται καθημερινά, σύμφωνα με τα λεγόμενά της. Παραδέχεται μάλιστα γενναία ότι «δεν είναι η τέλεια μητέρα» και ότι «φοβάται την απόρριψη». Δηλώνει επίσης ανήσυχη για το αύριο, ενώ την προβληματίζουν η οικονομική αστάθεια και ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης.

Πώς κρίνεις τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και τη διαχείριση της πανδημίας αυτό το καλοκαίρι;

Θα μιλήσω αρχικά για την Εύβοια, που τη ζω, γιατί έχουμε το εξοχικό μας, και την καταστροφική φωτιά των τελευταίων ημερών. Η εγκληματική αδιαφορία, η διαχειριστική ανικανότητα και η ανεπάρκεια της Περιφέρειας να προστατέψει τις περιουσίες των κατοίκων και το φυσικό περιβάλλον έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δάσους με έλατα, περιουσιών και ζώων. Όλα έχουν γίνει στάχτη. Κόλαση… Όσον αφορά τώρα τη γενικότερη πολιτική εικόνα, οι ανισότητες μεγαλώνουν συνεχώς. Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά είχε μιλήσει για νέες, καλά αμειβόμενες δουλειές και σήμερα ο κανόνας είναι η φθηνή εργασία, ατομικές συμβάσεις, απλήρωτες υπερωρίες, αύξηση ανεργίας. Έχουμε μειωμένο προϋπολογισμό του ΕΣΥ και οι νέες ΜΕΘ ήταν μόνον δωρεές ιδιωτών. Το Webex, που το πληρώσαμε τελικά οι Έλληνες φορολογούμενοι με απευθείας ανάθεση 2.000.000 ευρώ, δεν λειτούργησε επαρκώς, στις δε απομακρυσμένες περιοχές υποτυπωδώς.
Οι γονείς στρέφονται στην ιδιωτική εκπαίδευση και στα κολέγια, αφού και μειώθηκαν οι εισακτέοι στα ΑΕΙ, και εξισώθηκαν τα πτυχία τους με τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων. Τα ποσά για τις απευθείας αναθέσεις αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα αυτός να είναι ο κανόνας και, φυσικά, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε τους «άριστους» και θυμάται μόνο τα κομματικά στελέχη με στρατιές μετακλητών. Όσο για την πανδημία, οι Έλληνες βιώνουν στο πετσί τους τις συνέπειές της, με οικονομική και επαγγελματική ανασφάλεια, παλινωδίες και συνεχείς πειραματισμούς, με αποτέλεσμα χιλιάδες θύματα και ανεργία. Η κατάσταση δυστυχώς θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες. Είναι λυπηρό, δύο χρόνια μετά τις εκλογές ο κόσμος βυθίζεται στην ανασφάλεια και την ανέχεια.

Πιστεύεις ότι μπορεί να αδικήθηκες στις εκλογές; Υπάρχει μέλλον για σένα στην πολιτική;

Δεν υπάρχει αδικία στις εκλογές, όποιος μαζεύει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων εκλέγεται. Στη ζωή μας υπάρχουν κύκλοι που ανοίγουν και κλείνουν. Για μένα δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ η πολιτική με τη στενή, παλαιοκομματική έννοια ή ως αυτοσκοπός. Υπάρχουν η προσφορά και η συμμετοχή στα κοινά και πάντα θα μ’ ενδιαφέρει η ενασχόληση με αυτά, εντός κι εκτός Βουλής. Αυτοί που ορίζουν την πολιτική ζωή του τόπου μέσα σε στενά κομματικά ή οικογενειακά πλαίσια θεωρώ πως φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Πώς είναι η ζωή εκτός Βουλής; Υπάρχει «στερητικό σύνδρομο»;

Κάθε άλλο! Έχω απελευθερωθεί, αισθάνομαι πως βγήκα από ένα στενό κοστούμι που μου κόστιζε πολύ ακριβά σε επίπεδο οικογένειας και προσωπικού χρόνου. Ο γιος μου βρίσκεται σε μια ηλικία που ανακαλύπτει τα πάντα και έχει πάμπολλες ερωτήσεις, και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπορώ να περνάω πολύ χρόνο μαζί του, από ένα προστατευμένο περιβάλλον. Χωρίς να θέλω να μηδενίζω τα χρόνια που βρισκόμουν στη Βουλή, όλα γίνονται για καλό, αρκεί να έχουμε ανοιχτά μυαλό και μάτια, χωρίς εμμονές.

Κάποιες δημόσιες τοποθετήσεις σου «γέρνουν» προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά. Είναι έτσι; Κι αν ναι, δεν σε απασχολεί το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει ακόμη «να σηκώσει κεφάλι»;

Θέλω να πιστεύω ότι οι δημόσιες τοποθετήσεις μου «γέρνουν» προς τη μεριά της κοινής λογικής, αλλά και της επιθυμίας μου να αφήσω μια χώρα καλύτερη απ’ αυτή που έχουμε σήμερα, στο παιδί μου. Δεν θα σταματήσω ποτέ να κατακεραυνώνω τα κακώς κείμενα ούτε πρόκειται να θυσιάσω τις βασικές μου αρχές και τα πιστεύω μου για να γίνω αρεστή στα κομματικά επιτελεία για μια «καριέρα» στην πολιτική και μια μόνιμη θέση στα παράθυρα. Μ’ αρέσει να λέω τα πράγματα όπως είναι, είτε αρέσω είτε δεν αρέσω! Όσο για την αντιπολίτευση, αυτή κάνει τη δουλειά της, αλλά η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της επηρεάζει τη ζωή μας και ως πολίτες αυτή κρίνουμε. Είναι πολύ εύκολο να βάζουμε ταμπέλες και να λέμε «αυτός γέρνει προς αυτή ή την άλλη πλευρά».

Ο σύζυγός σου Θανάσης Οικονόμου είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κατέβει μαζί του στις επόμενες εκλογές;

Ελπίζω να μην είστε οπαδός της συλλογικής ή οικογενειακής ευθύνης. Με τον Θανάση είχαμε εξαρχής, και αυτό είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, διαφορετικές προσεγγίσεις της ζωής, άλλοτε τέμνονται και άλλοτε παίρνουν διαφορετικές κατευθύνσεις. Τι θα κάνει σε αυτό που ρωτάτε καλύτερα να ρωτήσετε τον ίδιο, όταν έρθει η ώρα.

Έχεις κρατήσει φιλίες από τη Βουλή ή στην πολιτική δεν υπάρχουν φιλίες;

Στην πολιτική δημιουργούνται δυνατές σχέσεις. Κρατώ πολύ ισχυρές φιλίες με ανθρώπους που γνώρισα με αφορμή την πολιτική και με πολλούς έχω κοινωνικές σχέσεις και προσωπικές επαφές.

Επειδή έχεις την εμπειρία της υιοθεσίας, πώς κρίνεις τον καινούργιο νόμο περί υιοθεσιών της Μιχαηλίδου; Επιταχύνει τις διαδικασίες ή είναι μία απ’ τα ίδια;

Το νομοσχέδιο για τις υιοθεσίες – αναδοχή ετέθη σε δημόσια διαβούλευση πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2017, για να ψηφιστεί το 2018. Υπήρξαν πολλές αλλαγές, όπως η εφαρμογή του νόμου ψηφιακά. Αυτό εγγυάται διαφάνεια, ισονομία, αδιάβλητες διαδικασίες. Δημιουργία Εθνικών Μητρώων Ανηλίκων και οικογενειακός φάκελος παιδιού. Για πρώτη φορά θα μαθαίναμε πόσα ακριβώς παιδιά είναι στα ιδρύματα (κάτι που ξεκίνησε η κυρία Φωτίου και λόγω πρόωρων εκλογών ολοκλήρωσε η κυρία Μιχαηλίδου). Η καινοτομία της κυρίας Φωτίου, ήταν το «ταίριασμα» των παιδιών με τους υποψήφιους αναδόχους ή θετούς γονείς και η καταγραφή όλων των υποψήφιων αναδόχων ή θετών γονέων σε Εθνικό Μητρώο.
Δύο χρόνια μετά την ψηφιακή εφαρμογή του νόμου πολλές από τις προϋποθέσεις του καταστρατηγούνται. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από υποψήφιους αναδόχους και θετούς γονείς ότι δεν έχουν πληροφόρηση για την πορεία του αιτήματός τους. Το ΕΣΑΝΥ (Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας) δεν συνεκλήθη από το υπουργείο για να συνεδριάσει επί μήνες. Μέχρι σήμερα δεν ανακοινώνει επίσημα στατιστικά στοιχεία για το πόσες αναδοχές ή υιοθεσίες έχουν επιτευχθεί. Οι τροποποιήσεις που έκανε η κυρία Μιχαηλίδου αφορούν τους ανάδοχους γονείς και όχι τους θετούς γονείς. Επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει κάτι.

Πώς είναι η ζωή με το παιδί; Βρήκες τελικά αυτό που ήθελες στον Δημοσθένη; Φοβάσαι καθόλου την απόρριψη στη σχέση αυτή μαζί του;

Ο ερχομός ενός παιδιού αλλάζει τα πράγματα, απερίγραπτα συναισθήματα, πρωτόγνωρα, αγάπη, ευτυχία, ευγνωμοσύνη, ευλογία. Ήρθε και έφερε τον ήλιο στη ζωή μας, έπειτα από μια σειρά αναβολών που βιώσαμε. Ένα παιδί όμως συνεπάγεται και πολλούς συμβιβασμούς.
Η προσπάθεια του πατέρα του και η δική μου είναι καθημερινή για να αισθάνεται ο Δημοσθένης ευτυχισμένος και ασφαλής. Προσπαθούμε να του δώσουμε σωστές κατευθύνσεις. Μεγαλώνει σε ένα ήρεμο περιβάλλον, με γονείς που αγαπάνε και στηρίζουν ο ένας τον άλλον και δείχνουμε την αγάπη μας και σε αυτόν, αλλά και στα αδέρφια του, τους γιους του Θανάση. Σε ένα σπίτι όπου υπάρχουν κανόνες και όρια, π.χ. πόση τηλεόραση θα δει, τι ώρα θα κοιμηθεί κ.ά. Όταν παραβαίνει τους κανόνες, υπάρχει η καρέκλα της συνέπειας. Υπάρχουν επίσης το καθημερινό παιχνίδι, η συζήτηση μαζί του, παρόλο που είναι μικρός, από το πώς πέρασε στον παιδικό σταθμό, τα όνειρα που είδε κ.ά. Διαβάζουμε παραμύθια, παίζουμε παιχνίδια, μαγειρεύουμε, θυμώνουμε. Με όλα τα παραπάνω θέλω να πω πως η σχέση μας χτίζεται καθημερινά. Προσπαθούμε πολύ κι εγώ και ο πατέρας του να περνάμε όμορφες στιγμές μαζί, που θα τον βοηθήσουν αύριο να αντιμετωπίσει τη ζωή και να αποκτήσει κριτική σκέψη. Δεν είμαι τέλεια μητέρα και ξέρω πως δεν θα γίνω ποτέ. Φοβάμαι την απόρριψη και για αυτό «δουλεύω» καθημερινά.

Τι θα άλλαζες εάν γύριζε το ρολόι πίσω;

Δεν θέλω να αλλάξω τίποτα στη ζωή μου. Όχι από εγωισμό, λάθη έχω κάνει πολλά. Πιστεύω πως, αν άλλαζα έστω και το παραμικρό, θα είχε πάρει άλλη τροπή η ζωή μου, αλλά και γιατί ό,τι είμαι σήμερα έχει διαμορφωθεί μέσα από τα λάθη και τα σωστά που επέλεξα, τις χαρές και τις λύπες που βίωσα, την ευτυχία και τη δυστυχία που ένιωσα, μέσα από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες που κατάφερα. Θα ήθελα να ανησυχώ λιγότερο για το αύριο. Η οικονομική αστάθεια και ο καθημερινός αγώνας επιβίωσης στη δουλειά με προβληματίζουν. Πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνάμεις μου, είμαι σίγουρη για μένα και ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω. Δυστυχώς, όλο το εξωτερικό περιβάλλον είναι σαθρό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This