Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023

24 ώρες με τον ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη στο Στρασβούργο

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος και να μπορώ να προσφέρω στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα μου»

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Βαλίτσα μονίμως ανά χείρας, ατελείωτα τηλεφωνήματα και e-mails, κοστούμια και άπειρες γραβάτες, ζεστά μπουφάν, γάντια και καπελάκια για το κρύο, κι ύστερα τα βράδια, όταν όλα σιγούν, ένα καλομαγειρεμένο πιάτο γαλλικής ή αλσατικής κουζίνας και βόλτα για αποσυμπίεση στο τσουχτερό κρύο.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Ετσι ζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μεταξύ Βρυξελλών και Στρασβούργο, κι η «Espresso» είχε την ευκαιρία να πάρει… μια γεύση από το 24ωρό του, παρακολουθώντας μαζί του την πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το 2023, που έγινε στη δεύτερη έδρα του, στο Στρασβούργο.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ταξιδεύει συνεχώς από Αθήνα σε Βρυξέλλες κι από εκεί στο Στρασβούργο. Μοιράζει τα εικοσιτετράωρά του μεταξύ των υποχρεώσεών του στις επιτροπές, των συζητήσεων στην πολιτική του ομάδα και των συναντήσεων και των ψηφοφοριών στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Στρασβούργο. Τα γραφεία που διατηρεί εντός των Ευρωκοινοβουλίων και στις δύο πόλεις είναι έτσι οργανωμένα ώστε να είναι το «δεύτερο σπίτι του».

«Με βάση τη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια εβδομάδα τον μήνα έχουμε Ολομέλεια στο Στρασβούργο. Αρα δώδεκα εβδομάδες τον χρόνο βρισκόμαστε εδώ, στο Στρασβούργο. Η Ολομέλεια θεωρείται κάτι πολύ σημαντικό, γι’ αυτό και η παρουσία μας εδώ, όπου γίνονται και όλες οι ψηφοφορίες, έχει ιδιαίτερη σημασία. Εχουμε συνέχεια από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ Ολομέλεια και ψηφοφορίες» λέει για τη ζωή του στο Ευρωκοινοβούλιο!

Τα ταξίδια

«Ξεκινάμε είτε από Αθήνα, εάν ερχόμαστε πολύ νωρίς το πρωί της Δευτέρας, είτε από τις Βρυξέλλες, από όπου ερχόμαστε οδικώς, φτάνουμε πριν από τις 2 το μεσημέρι, και μετά αρχίζει ο μαραθώνιος της Ολομέλειας. Συνεδριάζει καταρχάς το προεδρείο για να ολοκληρώσουμε τα θέματα της ατζέντας, μετά συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και αμέσως μετά αρχίζει η Ολομέλεια στις 5 το απόγευμα. Σκοπός μας είναι να εγκρίνουμε την ατζέντα των τεσσάρων ημερών της Ολομέλειας και μετά να συνεχίσουμε, με τα διάφορα debates, τα ψηφίσματα και τις συζητήσεις, που καταλήγουν στις ψηφοφορίες. Ψηφίζουμε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, στις 12 η ώρα, και όσο πάει, ανάλογα με την ατζέντα. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μας μένουν λίγες ώρες για τον εαυτό μας, διότι το Κοινοβούλιο είναι μακριά από το κέντρο της πόλης του Στρασβούργου, και δεν είναι εύκολο και εξυπηρετικό να επιστρέφουμε στο ξενοδοχείο και να γυρίζουμε ξανά.

Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ευρωβουλευτές έχουμε στα γραφεία μας κάποιες ανέσεις για ξεκούραση και ανανέωση γκαρνταρόμπας, και έτσι μπορούμε και μένουμε όλη μέρα μέσα στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» συμπληρώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, περιγράφοντας στη συνέχεια «τις νύχτες του στο Στρασβούργο»:

«Το βράδυ, ό,τι ώρα τελειώσουμε, συνήθως κατά τις 9, ήδη έχουμε κλείσει τραπέζι είτε σε κάποια ρεστοράν είτε σε ταβερνούλες, οι οποίες μας περιμένουν και κρατάνε μέχρι αργά, διότι στο Στρασβούργο, ιδιαίτερα τον χειμώνα, τα ρεστοράν και τα καφέ κλείνουν πολύ νωρίς. Για μας το δείπνο είναι ξεκούραση και ταυτόχρονα συνέχεια της εργασίας. Ετσι κυλούν οι μέρες στο Στρασβούργο μέχρι την Τετάρτη το βράδυ. Η Πέμπτη, όμως, είναι η πιο χαλαρή ημέρα, και γι’ αυτό κάποιοι παραμένουν για μια βόλτα, και κάποιοι άλλοι επιστρέφουν, είτε στη χώρα τους είτε στις Βρυξέλλες. Το Στρασβούργο είναι μια πολύ ωραία πόλη, ρομαντική, με τα ποτάμια της, τις γέφυρες και τα αρχιτεκτονικά της κτίσματα, στην οποία, βεβαίως, όσοι μας συνοδεύουν ή όσοι έρχονται έχουν τη δυνατότητα να περάσουν όμορφα και να ευχαριστηθούν τη γαλλική φιλοξενία, και να τους μείνουν ωραίες αναμνήσεις».

Με την ευκαιρία, ρωτήσαμε τον αντιπρόεδρο και ιστορικό στέλεχος της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη τι σκέφτεται για το 2024, αφού τότε τελειώνει η θητεία του στην Ευρωβουλή: Είναι πολύ νωρίς για μια τέτοια συζήτηση. Οπως, άλλωστε, έχω ξαναπεί, αν και έφτασα στρατηγός, παραμένω στρατιώτης της παράταξης, με θέληση και διάθεση να είμαι παρών και να προσφέρω από οποιοδήποτε θέση μού ζητηθεί. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να είμαι χρήσιμος και να μπορώ να προσφέρω στην ελληνική κοινωνία και στη χώρα μου».

ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙ & ΓΡΑΒΑΤΑ ΣΕ ΠΟΛΥΩΡΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ

1 Ατέλειωτες ώρες περνούν για τον αντιπρόεδρο πίσω από την κλειστή πόρτα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Οι συνεδριάσεις, πολύωρες και κουραστικές, αλλά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ως αρχηγός της ομάδας των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. δεν μπορεί και δεν θέλει να λείπει. Κοστούμι, γραβάτα, συζητήσεις, ψηφοφορίες, επαφές με την πρόεδρο Ρομπέρτα Μετσόλα, αλλά και με τους συναδέλφους του είναι στο ημερήσιο πρόγραμμα του Στρασβούργο.

ΣΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

2 «Στην Ολομέλεια του European Parliament, ενώπιον του Ζοζέπ Μπορέλ, τόνισα ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, με πράξεις και όχι με λόγια, πρέπει να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της από ορέξεις και βλέψεις τρίτων χωρών όπως η Τουρκία» μας είπε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. την ώρα που κατέβηκε από το βήμα της Ολομέλειας και την ημέρα που εμείς βρεθήκαμε μαζί του στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΕ ΡΟΛΟ «ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΗ» ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ MEDIA BOX

3 Οταν τα θέματα της επικαιρότητας γίνονται «καυτά», τότε σειρά έχουν οι δηλώσεις και οι συνεντεύξεις. Αυτή είναι η στιγμή που οι ευρωβουλευτές, φυσικά πρώτος και καλύτερος για τη Ν.Δ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, βρίσκονται μπροστά από αυτό ακριβώς το media box, όπου βγαίνουν στον αέρα οι εξελίξεις από το Ευρωκοινοβούλιο. Οι αίθουσες τηλεόρασης, ραδιοφώνου και social media χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα που κάνουν τη ζωή των δημοσιογράφων και των ευρωβουλευτών ευκολότερη. Η επαφή με τα media «κλέβει» σημαντικό μέρος χρόνου από τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

HAPPY ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΦΙΛΕΤΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ ΜΕ ΤΑΛΙΑΤΕΛΕΣ

4 Μια μικρή ανάπαυλα για φαγητό ή καφέ στο εστιατόριο του κτιρίου «Louise Weiss» είναι απαραίτητη, ύστερα από τις πολύωρες εργασίες στην Ολομέλεια και στις ψηφοφορίες. Ευγενικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μάς κάλεσε να δοκιμάσουμε την αγαπημένη του γεύση, που είναι φιλέτο μπακαλιάρου με ταλιατέλες. Η θέα από αυτό το καφέ-ρεστοράν είναι στο ποτάμι, και η ώρα αυτή είναι για εκείνον μια στιγμή ξεκούρασης και απόλαυσης.

ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

5 Ο νυχτερινός περίπατος, έπειτα από μια ημέρα έντονων πολιτικών διεργασιών, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι η καλύτερη ξεκούραση σώματος και μυαλού για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Αγαπημένη του διαδρομή, ο πεζόδρομος μπροστά από τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Στρασβούργου, που θεωρείται ένα από τα χαρακτηριστικότερα έργα της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Ούτε το τσουχτερό κρύο ούτε η βροχή μπορούν να γίνουν εμπόδιο σε αυτή τη νυχτερινή βόλτα για εκείνον.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος: Ο πιλότος που πατάει πολύ γερά στη γη

Η οδός Τόλη Βοσκόπουλου είναι προσωπική απόφαση του πιο φανατικού θαυμαστή του! Ο ανιψιός...

Συνέντευξη-ποταμός του Κώστα Τζαβάρα: «Αυτοί δεν δικαιούνται να ισχυρίζονται ότι δεν γνώριζαν για τα...

Ο βουλευτής Ηλείας μιλάει έξω από τα δόντια για τις ευθύνες για την τραγωδία, το ζήτημα δημοκρατίας που αντιμετωπίζει η χώρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και για τους λόγους για τους οποίους δεν θα είναι υποψήφιος με τη Ν∆

Νέλλη Παππά: Η «Φιφικάρα» του «Ζήκου» έχει πολλά κρυμμένα μυστικά

Μπορεί να έπαιξε σε 40 ταινίες με μεγάλη επιτυχία, καθώς και σε πλήθος θεατρικών...

Ζωή Ράπτη: Νικάμε την κατάθλιψη με συνταγή την Τέχνη!

Η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, μιλά για το πώς πρόκειται να αλλάξει το πρόσωπο...

Θανάσης Παπαδάς: Ο «mr θέατρο» που πάει για δημαρχιακό άθλο στη Νεμέα

Ενας άνθρωπος του πολιτισμού, που έφτιαξε το Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών στη Νεμέα, έδωσε «σάρκα...

Έλενα Κουντουρά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να φέρει την Ελλάδα ξανά στο φως»

«Να μοιράζεσαι κοινούς στόχους και να αγαπάς χωρίς το εγώ, αλλά με το εμείς»....

Θανάσης Τσαλταμπάσης: «Πρέπει και ο θεατής να είναι καλός, όχι μόνο ο ηθοποιός»

Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης μας συστήθηκε μέσα από ένα τηλεοπτικό σποτ που γνώρισε μεγάλη επιτυχία...

Δημήτρης Οικονόμου: «Τελευταία ευκαιρία να σπάσουμε το σπιράλ της παρακμής»

«Μεγάλωσε» μέσα στη Χαριλάου Τρικούπη, έζησε εκλογές παρέα με τη Μελίνα Μερκούρη και δεν...

Κώστας Αρβανίτης: «Δεν θα ήθελα να… παντρευτώ την πολιτική»

«Είμαι σε “σχέση”με την πολιτική και περνάω καλά, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα...

«Πράσινος» με check in στον έρωτα ο Πέτρος Κόκκαλης

Είναι συνειδητοποιημένος αγωνιστής της Πράσινης Μετάβασης, πολύ χαμηλών τόνων άνθρωπος και κλειστός σαν στρείδι...

Χρύσα Παπά: «Η εξουσία φοβάται το θέατρο και τους καλλιτέχνες γιατί αφυπνίζουν τους λαούς»

Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Σέρρα, η ψυχή του Πόντου» ζωντανεύει ξανά στη...

Ζωή Ράπτη: Η ψυχική υγεία της χώρας στα χέρια της

«Το κράτος πρέπει να είναι έτοιμο για το απροσδόκητο» είναι η πολιτική πεποίθηση με...

Ευριπίδης Στυλιανίδης: «Προτιμώ τον τσαμπουκά της νέας γενιάς μας από τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων»!

Δεν «γουστάρει» τους δήθεν, ούτε τη μαλθακότητα των συμβιβασμένων, και πιστεύει ότι τα φώτα...

Νικόλας Φαραντούρης: «Ε, λοιπόν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι»

Ο Νικόλας Φαραντούρης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη μονοεδρική Κεφαλλονιάς και Ιθάκης παίρνει θέση...

Γιούλη Ηλιοπούλου: «Το να δημιουργείς θέατρο για τα παιδιά είναι μεγάλη ευθύνη»

Έχοντας αφήσει πίσω της εδώ και πολλά χρόνια τα λαμπερά φώτα της τηλεόρασης, η...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εξωφρενικό παραλήρημα Άδωνι! Παρομοίασε τον εαυτό του με τον Ιησού 

Παροξυσμό έπαθε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική εκπομπή, στην...

Αντιγόνη Αυτιά: Τι δουλειά κάνει η κόρη του Γιώργου Αυτιά;

Ο Γιώργος Αυτιάς είναι δημοσιογράφος και παρουσιαστής και κάθε...

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την εμφάνιση Μητσοτάκη στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη;

Η προαναγγελία της εμφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στους «Πρωταγωνιστές»...

Ο μεγαλομανής Μητσοτάκης εξευτέλισε τη Σακελλαροπούλου

Γνωστή είναι, εδώ και καιρό, η πρακτική του πρωθυπουργού...

Τι απάντησε ο Γκλέτσος για το γιαούρτι με τη φωτογραφία του Μητσοτάκη

Την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε το βίντεο που...

Περίεργες αποστρατείες με φόντο τα εξοπλιστικά

Περίεργες, τουλάχιστον, οι αποστρατείες που έγιναν στο Στράτευμα μετά...

Οδηγός: Πώς να προστατέψετε τα σπίτια σας από πλειστηριασμούς

Οι δανειολήπτες αδυνατούν να καταβάλουν το ποσό της «φουσκωμένης» μηνιαίας δόσης μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα 

NEWSROOM