Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023

Κέλλυ Σταμούλη: «Ισχυρή εντολή σημαίνει ανατροπή των αδιεξόδων»

Η υποψήφια βουλευτής στην Α' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ, μιλά στην «Espresso» για τη σημασία που θα έχει το αποτέλεσμα της κάλπης

Συντάκτης: Newsroom

Έχει μπαμπά τον Τζόνι Ντεπ της δικηγορίας, εμπιστεύεται τον Νίκο Ανδρουλάκη, τη δελεάζει καλλιτεχνικά ο Κώστας Λαλιώτης, αλλά καταλήγει να ζωγραφίζει τον Γιάννη Στάνκογλου!

  • Από την Βίβιαν Μπενέκου

Αυτή η πολυσχιδής και, εν πολλοίς, ελεύθερη προσωπικότητα ανήκει στη δικηγόρο, εικαστικό και υποψήφια βουλευτή στην Α’ Αθηνών Κέλλυ Σταμούλη, κόρη του ιδρυτικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Σταμούλη.

Ο αείμνηστος πατέρας της Κέλλυς, δικηγόρος και ευρωβουλευτής, ήταν εκείνος που έβαλε στην πολιτική ατζέντα του 20ού αιώνα την έννοια γερμανικές αποζημιώσεις, κι όταν έφυγε από τη ζωή, τη σκυτάλη πήραν οι δικηγόροι Χριστίνα και Κέλλυ Σταμούλη, οι κόρες του δηλαδή, που συνεχίζουν αυτόν τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Η Κέλλυ, που λάτρευε και θαύμαζε τον πατέρα της, «τον πρώτο του χορού» στις δικαστικές αίθουσες, όπως χαρακτηριστικά λέει σήμερα στην «Espresso», πήρε από εκείνον το πάθος του για την πολιτική, αλλά και το πείσμα της διεκδίκησής του για ό,τι… ερωτευόταν!

Η Κέλλυ Σταμούλη, πλάι στην οικογενειακή τους φίλη Μίνα Βαλυράκη, αγάπησε και τη ζωγραφική, στη οποία απεδείχθη μεγάλο ταλέντο. «Μεθυσμένη από νιρβάνα που μόνο το θέατρο προσφέρει, παίρνω τα πινέλα μου και τους απεικονίζω στον καμβά» λέει η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εξηγώντας μας τη λατρεία που έχει για τα πορτρέτα των ηθοποιών που με μανία ζωγραφίζει. Η ίδια αυτοπροσδιορίζεται ως «πολύχρωμη πεταλούδα με φτερά αετού»! Πιστεύει ότι στην πολιτική πρέπει να συρρικνώσεις το εγώ σου για να προσφέρεις, ενώ αναφερόμενη στις μετεκλογικές συνεργασίες είναι βέβαιη πως το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει τον δρόμο στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Ισχύει τελικά το «κατά μάνα, κατά κύρη» στην περίπτωσή σας; Ο πατέρας ήταν η αιτία για την είσοδό σας στην πολιτική;

Ο μπαμπάς ήταν ο Τζόνι Ντεπ της δικηγορίας. Γοητευτικός, με νομικό εκτόπισμα και βαθιά γνώση του δικαιικού συστήματος. Ενας γνήσιος νομικός γκουρού. Στις δικαστικές αίθουσες ήταν ο κορυφαίος του χορού και ο πρωταγωνιστής των ενστάσεων. Είναι φυσικό επόμενο να με έχει κατακλύσει η λάμψη του.

Εχετε πει ότι ο πατέρας σας ήταν «ολοκληρωτικά δοσμένος στην πολιτική, στα όρια του τυφλού έρωτα». Την οικογένειά σας την επηρέασε θετικά αυτός ο έρωτας;

Αυτός ο τυφλός έρωτας ίσως τον κράτησε μακριά από άλλες, όμορφες απολαύσεις, καθώς έδινε ιδιαίτερη αξία στη μοναδικότητά του και στα επαγγελματικά προτάγματα. Τολμώ να πω ότι τα πάντα όλα έρχονταν σε δεύτερη μοίρα, με την επιστήμη του να πρωτοστατεί αποκλειστικά στο θυμικό και το μυαλό του. Αυτό μου έδινε δύναμη, τον θαύμαζα, ήθελα να είμαι δίπλα του για να παίρνω τη δύναμη και το φως του. Από την άλλη, η διάδραση μαζί του με έχει κάνει, ενίοτε, ακραία επιλεκτική, με διογκωμένο οιδιπόδειο και συχνά ένα υπερφίαλο «εγώ» που δεν είναι πάντα εύκολα διαχειρίσιμο.

Είστε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ στην πιο δύσκολη στιγμή του. Τι είναι εκείνο που σας σπρώχνει σε ένα κόμμα που δείχνει να φθίνει;

Στην ενεστώσα συγκυρία το ΠΑΣΟΚ ενδυναμώνεται και πάει με καλά υπολογισμένα και σταθερά βήματα να κατοχυρώσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Δεν είναι θέμα ποσότητας αλλά ποιότητας.

Το ΠΑΣΟΚ, ενώ ξεκίνησε δυνατά με τον Ανδρουλάκη, τελευταία αρχίζει να παραπαίει. Πολλά στελέχη το εγκαταλείπουν και μάλιστα με αιχμές κατά του αρχηγού. Τι συμβαίνει μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

Προφανώς δεν ικανοποιήθηκαν κάποια «εγώ» και έλαβε χώρα η μεταπήδηση. Αυτό όμως συναντάται ανέκαθεν στην πολιτική, καθότι η παράταξη, κάθε παράταξη, δεν δύναται να ικανοποιεί τους πάντες. Ενα πολιτικό κόμμα είναι κάτι σαν έργο τέχνης. Σ’ άλλους αρέσει, σ’ άλλους δεν αρέσει. Το έργο τέχνης όμως εξακολουθεί να έχει τη δυναμική του, ανεξαρτήτως άπιστων θιασωτών. Πρέπει να συρρικνώσω το «εγώ» μου ώστε να κάνω χώρο στο «εμείς», καθώς εξ ορισμού ένας πολιτικός σχηματισμός συνιστά ένα κινούμενο «εμείς», όπου κατ’ ανάγκη εξοβελίζονται τα στατικά «εγώ».

Πάντως, και ο πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης δεν φαίνεται να φέρνει στο τραπέζι μια «συγκεκριμένη πρόταση» για το τι θα κάνει μετεκλογικά και σε ποιες συνεργασίες θα προβεί. Τι λέτε εσείς;

Διαφωνώ! Οι λέξεις, οι προτάσεις, οι πρωτοβουλίες, οι προγραμματικές δηλώσεις, οι συνεντεύξεις, ακόμη και η γλώσσα σώματος του προέδρου αποκλείουν οποιαδήποτε ασάφεια ή παρερμηνεία. Περαιτέρω, ο πρόεδρος Ανδρουλάκης εμπιστεύεται την κάλπη. Αυτή θα τον καθοδηγήσει, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα του ανοίξει την πόρτα την ενδεδειγμένη. Ισχυρή εντολή για το ΠΑΣΟΚ σημαίνει εντολή ανατροπής των αδιεξόδων. Τώρα είναι η στιγμή για τη σωστή ψήφο, την καθαρή, την ψήφο που θα καταλύσει τον συστημικό αναχρονιστικό δικομματισμό. Ψηφίζω ΠΑΣΟΚ, ψηφίζω Ελλάδα!

Το ελληνικό αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι κάτι που μπορεί να γίνει ή μοιάζει και αυτό με το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών στη χώρα μας, που κανείς δεν πιστεύει ότι μπορεί να συμβεί;

Και οι δύο υποθέσεις που αναφέρατε έχουν έντονο τόσο το νομικό όσο και το πολιτικό στίγμα. Αν συντεταγμένα και υπεύθυνα η Πολιτεία χαράξει μία ουσιαστική στρατηγική, και τα Μάρμαρα θα επιστραφούν και οι αποζημιώσεις θα αποδοθούν στους δικαιούχους, οικείους των θυμάτων των θηριωδιών του Γ΄ Ράιχ. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν τήρησαν καμία συνέχεια στην αντιμετώπιση των κορυφαίων αυτών εθνικών ζητημάτων, με συνέπεια να απομακρυνόμαστε από τον στόχο και το αίτημα να μην έχει την αίγλη που του αναλογεί στα μάτια του κόσμου. Στην ουσία του, όμως, το αίτημα τόσο για την επιστροφή των Γλυπτών όσο και για τις γερμανικές αποζημιώσεις συνιστά αίτημα πανανθρώπινο, που η μη ικανοποίησή του πλήττει τον πυρήνα του θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος περί σεβασμού της ιδιοκτησίας και πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.

Μπροστά σε έναν από τους πίνακές της

Θα θέλαμε να σας γνωρίσουμε στην πιο προσωπική σας ζωή. Ποιος είναι ο δικός σας άνθρωπος; Τι οικογένεια δημιουργήσατε;

Είμαι πολύχρωμη πεταλούδα με φτερά αετού. Σε μια όμορφη φωλιά απολαμβάνω μητρότητα και έρωτα.

Η ζωγραφική πώς προέκυψε στη ζωή σας;

Ο Σήφης Βαλυράκης, ο αείμνηστος μαχητής πολιτικός, ήταν πολύ στενός φίλος με τον μπαμπά. Μεγάλωσα μέσα στα χρώματα και στις εκθέσεις της Μίνας Βαλυράκη, της διεθνώς βραβευμένης εικαστικού συζύγου του, η οποία καθόρισε εν πολλοίς και την κοσμοθεωρία μου. Αλλά επηρεάστηκα και από τον παππού μου, που ήταν γιατρός και ζωγράφος. Στο ατμοσφαιρικό ιατρείο του υπήρχαν χειρουργικά εργαλεία και παραδίπλα πινέλα και χρώματα…

Αγαπάτε τα πορτρέτα. Ποιον πολιτικό αρχηγό ή άλλον πολιτικό θα ζωγραφίζατε; Ποιο πρόσωπο θα σας κέντριζε το ενδιαφέρον;

Στην παρούσα φάση θα ήθελα να ζωγραφίσω τον Κώστα Λαλιώτη, γιατί τον θυμάμαι πάντα σε ένα στρογγυλό τραπέζι στη Χαριλάου Τρικούπη να εμβαθύνει με τον μπαμπά στην υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, όταν οι υποστηρικτές του εθνικού αυτού ζητήματος ήταν λιγοστοί. Οι εφηβικές αυτές αναμνήσεις είναι ποτισμένες με πολιτική και σοσιαλδημοκρατία, οπότε είμαι περήφανη που έχω βιώσει τέτοιες στιγμές. Το πορτρέτο αυτό την αξίζει την τέχνη μου.

Μαθαίνω ότι ζωγραφίζετε πορτρέτα ηθοποιών. Ποιοι καλλιτέχνες σας έχουν δελεάσει και γιατί;

Στο σπίτι μου βασιλεύουν «καθήμενοι» αναπαυτικά στα πορτρέτα τους οι μεγάλοι μας σύγχρονοι ηθοποιοί. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος εποπτεύει με την αιχμηρή ματιά του όλες μου τις κινήσεις, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία! Στον καμβά μου έχω επίσης απεικονίσει την τραχιά φυσιογνωμία του Γιάννη Στάνκογλου, την commedia dell’arte υποκριτική δεινότητα του Κώστα Κόκλα, τη βαθιά θεατρικότητα του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη, το ετερόκλητο χάρισμα του Χάρη Φραγκούλη. Με τους ηθοποιούς αυτούς έχω ζήσει την Επίδαυρο να σείεται, το Ηρώδειο να μεθάει, το θεατρικό σανίδι να μετατρέπεται σε τζίνι που σε παίρνει από το χέρι και σε πάει σε παραμυθένια τοπία! Ετσι λοιπόν, μεθυσμένη από νιρβάνα που μόνο το θέατρο προσφέρει, παίρνω τα πινέλα μου και τους απεικονίζω στον καμβά, για να κλειδώσω μέσα μου το ξεχωριστό συναίσθημα που μου προσφέρουν.

Πώς μπορεί να συνδυαστεί η τέχνη της ζωγραφικής με την κυνική πολιτική;

Η πολιτική είναι η χαρά της ζωής. Συνδιαλέγεσαι με κόσμο, αφουγκράζεσαι τις αγωνίες των πολιτών και επικοινωνείς τα αιτήματά τους, προκειμένου να επιλύσεις ακανθώδη προβλήματα. Μετασχηματίζεις δηλαδή τα ζωτικά προβλήματα σε βατά μονοπάτια. Οπως και στη ζωγραφική! Μετασχηματίζεις τον άψυχο καμβά σε ζωντανό έργο τέχνης!

Ψηλά τακούνια και πολιτική. Ταιριάζουν τελικά;

Η θηλυκότητα όλα τα κατατροπώνει. Είναι η δύναμή μας, η πεμπτουσία της αιθέριας, πανέμορφης υπάρξής μας. Με όπλο τη θηλυκότητα όλα τα προσεγγίζω πιο χαλαρά, πιο ζωντανά. Ηρθε η ώρα να ψηφίσουμε γυναίκες Μόνο όταν η Βουλή κατακλυστεί από γυναικεία αύρα, θα επέλθει νηνεμία στην ταραχώδη, ανούσια πολιτική καθημερινότητα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παύλος Σαράκης: «Ηθελές τα κι έπαθές τα»

«Είμαστε ρεαλιστές. Ο αγώνας μας συνεχίζεται για την κρίσιμη εκλογική μάχη της 25ης Ιουνίου»...

Σταύρος Καλαφάτης: «Δυνατή κυβέρνηση απέναντι στην Άγκυρα»

Την ανάγκη αυτοδυναμίας της Ν.Δ. ώστε να συγκροτηθεί μια ισχυρή κυβέρνηση στο σημερινό περιβάλλον...

Δώρα Αυγέρη: «Λύσεις εδώ και τώρα!»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα κόψει πρώτος το νήμα» λέει η Δώρα Αυγέρη,...

Γιώργος Βλάχος: «Η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση»

Την πολιτική σταθερότητα θέτει ως το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου ο...

Όλγα Γεροβασίλη: «Οι Έλληνες ζουν με δανεικά για να βγει ο μήνας»!

Αισιοδοξεί ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να «κόψει πρώτος το νήμα» της νίκης,...

«Ο κόσμος της Ν.Δ. συσπειρώνεται»!

Το 35% με 36% θέτει ως στόχο της Ν.Δ. στις πρώτες εκλογές, «προκειμένου στις...

Νικήτας Κακλαμάνης: «Και τρίτη εκλογική αναμέτρηση, αν…»

«Εάν ο κ. Ανδρουλάκης εμμείνει στον απαράδεκτο πολιτικά όρο να μην είναι πρωθυπουργός ο...

Ζωή Ράπτη: «Αλλάξαμε τον Χάρτη της Ψυχικής Υγείας»

Η Ζωή Ράπτη, έχοντας αφήσει το αποτύπωμα στον χώρο της ψυχική υγείας ως υφυπουργός...

Στέλιος Πέτσας: 21 Μαΐου επιλέγουμε την Ελλάδα που θέλουμε να ζήσουμε!

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα σε τέσσερα χρόνια έδειξε πραγματικά ποια είναι η...

Βασίλης Κικίλιας: Ο τουρισμός αποτελεί τη λαϊκή οικονομία της χώρας

«Η ανάπτυξη του τουρισμού έφερε έσοδα στη μέση ελληνική οικογένεια και αποτελεί τη λαϊκή...

Μπάμπης Καραθάνος: «Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη πατριωτική παράταξη»

Ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας, Μπάμπης Καραθάνος, μιλά στην...

Όλγα Κεφαλογιάννη: «Συνεχίζουμε σε δρόμο προοπτικής ή μπαίνουμε σε περιπέτειες»

«Ο κόσμος υπάρχει μόνο όταν τον μοιράζεσαι»! Αυτόν τον στίχο του Τάσου Λειβαδίτη χρησιμοποιεί...

Παύλος Γερουλάνος: «Πηγή συμφορών η ανέλεγκτη εξουσία του πρωθυπουργού»

Για τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος είναι υποψήφιος βουλευτής στην Α' Αθηνών, το ΠΑΣΟΚ...

Γιώργος Σταμάτης: Με πολιτική και μουσική ιστορία ο υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ.

Είναι υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γιος του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Σταμάτη και εγγονός...

Ζωή Ράπτη: Η υφυπουργός που άλλαξε τον χάρτη ψυχικής υγείας στην Ελλάδα

«Πιστεύω στην αυτοδυναμία από την πρώτη Κυριακή» λέει με καθαρό λόγο η υποψήφια βουλευτής...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καταγγελία γυναίκας για τα funds: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, μου πατάνε την ψυχή»

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες πολιτών για τα funds, με μία γυναίκα αυτή τη φορά να βλέπει τους κόπους μίας ζωής να χάνονται, καθώς το...

SOS, η Κύπρος «χάνεται»! Έφτασε η «ώρα μηδέν» για το μαρτυρικό νησί

Ισχνή μειοψηφία οι Κύπριοι μαθητές στα δημοτικά της Λευκωσίας! – «Αναπλήρωση» του πληθυσμού από τις μεταναστευτικές ροές

Ανάρτηση – φωτιά μέσα στη νύχτα από το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο!

Φωτιές άναψε μέσα στη νύχτα ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος, δημοσιεύοντας μία φωτογραφία ενός οπλοφόρου, που προκαλεί ενδιαφέροντες συνειρμούς…Όποιος βρει ποιος είναι ο πιστολέρο της φωτογραφίας...

Αλβανός πυγμάχος έστειλε τον 36χρονο Θάνο στην εντατική!

Ένα αδιανόητο περιστατικό συνέβη το βράδυ της Παρασκευής στην Ελευσίνα, όταν ο 36χρονος Θάνος Αδάμ έκανε παρατήρηση σε έναν οδηγό που μπήκε ανάποδα σε...

Κι όμως ο Λευτέρης Αυγενάκης δεν τα πήγε καλά στο Ηράκλειο…

Στον Λευτέρη Αυγενάκη αρέσουν οι αριθμοί. Τους επικαλείται κάθε φορά που θέλει να δείξει το πόσο πετυχημένος είναι ως υπουργός Αθλητισμού ή εάν θέλει...

Ομολογία του πατέρα του Αλβανού μποξέρ που έστειλε τον Θάνο στην εντατική: «Μία του έριξε και έπεσε κάτω»

Διασωληνωμένος στο Νοσοκομείο Αττικόν με πολύ σοβαρά τραύματα στο κεφάλι συνεχίζει να νοσηλεύεται ο Θάνος Αδάμ, ο οποίος δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής...

Survivor spoiler: Οι παίκτες που θα δουν από κοντά τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ο παίκτης που θα αποχωρήσει

Οι παίκτες του Survivor έχουν κάνει αρκετή υπομονή με τον Τάκη καθώς έχει μονίμως νεύρα και κάνει άσχημα ξεσπάσματα, ειδικά όταν χάνει. Τις τελευταίες...

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος – Από τον Οτσαλάν στο «μαζί τα φάγαμε»

Η ζωή και η πολιτική διαδρομή του στελέχους του ΠΑΣΟΚ - Ο Οτσαλάν, τα Ίμια και το «μαζί τα φάγαμε»
spot_img

NEWSROOM

spot_img