Ζωή Ράπτη: «Αλλάξαμε τον Χάρτη της Ψυχικής Υγείας»

106 Δομές Υγείας παρακαταθήκη για την πατρίδα μας και τους συμπολίτες μας 

Must Read

Η Ζωή Ράπτη, έχοντας αφήσει το αποτύπωμα στον χώρο της ψυχική υγείας ως υφυπουργός Υγείας, κατέρχεται στις εκλογές της 21ης Μαϊού του 2023 διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών του Βόρειου Τομέα της Αθήνας. Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία», εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο κόσμος πρέπει να εμπιστευτεί ξανά τη Ν.Δ., μιλάει για τα σενάρια συνεργασιών την επομένη των εκλογών, ενώ παίρνει και σαφή θέση για τα ελληνοτουρκικά ζητήματα, ξεκαθαρίζοντας πως μόνο θέμα συζήτησης με την Αγκυρα είναι αυτό των θαλάσσιων ζωνών.

  • Στον Κυριάκο Δημάγγελο 

Εδώ και περίπου τρία χρόνια έχετε αναλάβει τη δύσκολη θέση της υφυπουργού με θέμα την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις. Είστε ικανοποιημένη από το έργο που αφήνετε πίσω και κυρίως θεωρείτε πως αυτή η τριετία αφήνει μια καλή παρακαταθήκη ώστε επιτέλους η ψυχική υγεία να γίνει ένα ζήτημα πρώτης γραμμής στη χώρα;

«Πριν από τρία χρόνια παρέλαβα το χαρτοφυλάκιο για έναν τομέα που για χρόνια υπήρξε παραμελημένος και μαστιζόταν από υποχρηματοδότηση. Στο διάστημα αυτό υλοποιήσαμε 106 δομές στην επικράτεια με χρηματοδότηση που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Αυτό το έργο αφήνουμε παρακαταθήκη στην πατρίδα μας και στους συμπολίτες μας και νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανη για αυτό. Οι 106 Δομές Ψυχικής υγείας παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, λαμβάνοντας ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Από το σύνολο των δομών που περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό μας, για τις 66 έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης και έχουν εγκαινιαστεί ήδη οι 22 δομές, ενώ προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για άλλες 30.

Οι περισσότερες είναι καινοτόμες και παρέχουν υπηρεσίες που για πρώτη φορά γίνονται διαθέσιμες στην πατρίδα μας. Ενδεικτικά να αναφέρω τις Μονάδες Εγκαιρης Παρέμβασης στη Ψύχωση και τα Κέντρα Ημέρας για την υποστήριξη των εργαζομένων, για τα παιδιά και τους εφήβους, και για την προαγωγή της ψυχικής υγείας μέσω της τέχνης. Οπως είπε ο πρωθυπουργός μας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ν.Δ. 2023-2027, για την Υγεία, στην επόμενη τετραετία πρόκειται να λειτουργήσουν επιπλέον Δομές Ψυχικής Υγείας, δράσεις και προγράμματα, ενώ παράλληλα θα ενισχυθούν τα υφιστάμενα με τη διάθεση περισσότερων πόρων στην Υγεία και στόχο την περαιτέρω ενσωμάτωση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». 

Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου και για ποιον λόγο καλείτε τον κόσμο να σας εμπιστευτεί ξανά ως Νέα Δημοκρατία;

«Το ζήτημα είναι αν θα δώσουμε μια επιπλέον ευκαιρία στη χώρα να προχωρήσει στον δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης με κυβέρνηση της Ν.Δ. και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα γυρίσουμε πίσω στις κλειστές τράπεζες και στα capital controls. Γνωρίζουμε τι κατάφερε η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία του συλλογικού βίου, παρά τις εισαγόμενες παγκόσμιες κρίσεις (πανδημία, εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, εκτόξευση πληθωρισμού και ακρίβειας). Γνωρίζουμε επίσης και την πανωλεθρία που υπέστη η χώρα την τετραετία Τσίπρα – Καμμένου. Νομίζω ότι η μνήμη και η κρίση θα μας βοηθήσουν πολύ να αποφασίσουμε και να επιλέξουμε τη Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συγκρίσεις των επιδόσεων εκάστου πρέπει να γίνουν από τους πολίτες – και θα γίνουν. Εμείς αυτό επιδιώκουμε: τη σύγκριση, όχι τη σύγκρουση». 

Περιθώρια συνεργασίας με άλλα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για τη Νέα Δημοκρατία την επαύριο των εκλογών ή ο δρόμος που θα κινήσετε θα είναι μοναχικός με μοναδικό στόχο την αυτοδυναμία;

«Η αυτοδυναμία είναι και εφικτός και αναγκαίος στόχος για τη Ν.Δ. Επιπλέον πρέπει να γνωρίζουμε ότι το να σχηματιστεί κυβέρνηση δεν είναι μόνο θέμα αριθμών, αλλά προγραμματικών συγκλίσεων. Είναι άραγε δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Ανδρουλάκης δεν έχει καν δεχτεί να συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη και όταν απορρίπτει τον Κυρ. Μητσοτάκη για πρωθυπουργό; Υπάρχει περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων όταν ο κ. Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν αδιάκοπα και την πολιτική της κυβέρνησης και τον Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά; Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι το ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον επί ημερών του κ. Ανδρουλάκη, έχει διολισθήσει σε μια σειρά από θέσεις που το φέρνουν πολύ πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ απ’ ό,τι σε εμάς».

Ολοι συνομολογούν πως η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να πάρει σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά θέματα; Θεωρείτε πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών και, αν ναι, πάνω σε ποια βάση;

«Την απάντηση την έχει ήδη δώσει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του: «Η Τουρκία πρέπει να δεχτεί ότι λύνουμε τις διαφορές με το Δίκαιο της Θάλασσας και ότι έχουμε μία μόνο διαφορά, το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών. Δεν θα συζητήσω άλλα θέματα με την Τουρκία, ούτε ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία των νησιών ούτε αποστρατικοποίηση, όταν απέναντι υπάρχει η μεγαλύτερη αποβατική δύναμη».

Ο πολιτικός στίβος πόσο εύκολος είναι για μια νέα γυναίκα που έχει παιδιά και εργάζεται; Θεωρείτε πως γίνονται βήματα από την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα στη βάση της άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ ανδρών και γυναικών;

«Σαφώς και έχουν γίνει πολλά βήματα προς την κατεύθυνση που αναφέρατε. Ο πολιτικός στίβος, γενικά, δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε για άνδρες ούτε για γυναίκες, καθώς είναι πολύ απαιτητικός και αφήνει ελάχιστα περιθώρια για προσωπικό και ελεύθερο χρόνο. Η εργαζόμενη μητέρα σίγουρα ξεκινά την πολιτική σταδιοδρομία της σε συνθήκες κάπως πιο δύσκολες από τους άνδρες. Είναι επίσης γεγονός πως στην πολιτική οι άνδρες υπερέχουν αριθμητικά. Η πολιτική χρειάζεται περισσότερες γυναίκες». 

Οι δικοί σας πολιτικοί προσωπικοί στόχοι για την επόμενη τετραετία ποιοι είναι;

«Να κάνω το σωστό, να εργαστώ για τον λαό και την πατρίδα, να αφήσω θετικό έργο πίσω μου». 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This