Απόστολος Τζιτζικώστας: Με το βλέμμα στη Μακεδονία τού 2030!

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιος, μιλά για τα επιτεύγματα και τους νέους στόχους

Must Read

«Πάμε, Τζίτζι» τού φώναξε η Ναταλία, όταν παρουσίασε τον συνδυασμό του, λίγες ημέρες νωρίτερα, και αυτό κάνει πολύ δυναμικά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και εκ νέου υποψήφιος Απόστολος Τζιτζικώστας. Ακούει μόνο την προτροπή της πεντάχρονης κορούλας του και φεύγει μπροστά! Ζητά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών του ξανά, για να μπορέσει να συνεχίσει το σημαντικό έργο του, «που δυναμώνει και εκσυγχρονίζει την Κεντρική Μακεδονία», όπως χαρακτηριστικά λέει σήμερα στην «Espresso» ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

  • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Συζητώντας μαζί μας για το πώς καταφέρνει να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών, υποστηρίζει ότι «η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες βασίζεται στην αλήθεια, στη συνέπεια, στο έργο και στις πράξεις». Με τη δυνατή ομάδα του ο Απόστολος Τζιτζικώστας κατεβαίνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχοντας πετύχει να είναι σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μια ισχυρή Περιφέρεια στην Ελλάδα και στην κορυφή της Ευρώπης. Ενα βήμα πίσω του βρίσκεται η σύζυγός του Ελεάνα Βλάχου, «ο άνθρωπός μου και το στήριγμά μου με όλη τη σημασία των λέξεων», όπως μας λέει εκείνος για τη σύντροφο της ζωής του και μητέρα των δύο παιδιών του.

Υποψήφιος περιφερειάρχης ξανά. Για ποιους λόγους;

Οπως έχω πει πολλές φορές και πιστεύω ότι έχω αποδείξει και στην πράξη όλα αυτά τα χρόνια, έχω μάθει το έργο που αναλαμβάνω να μην το αφήνω στη μέση. Γι’ αυτό ζητώ την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τα σημαντικά έργα που κάνουμε σε όλους τους τομείς, με τα οποία δυναμώνουμε και εκσυγχρονίζουμε την Κεντρική Μακεδονία. Υλοποιούμε μεγάλα έργα που αναβαθμίζουν τις υποδομές, όπως η δυτική είσοδος της Θεσσαλονίκης και ο ανισόπεδος κόμβος Κ16, ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος στη Χαλκιδική, η είσοδος του Κιλκίς και η περιφερειακή οδός Κατερίνης. Ενισχύσαμε με δεκάδες δράσεις τις τοπικές επιχειρήσεις, δημιουργήσαμε νέες θέσεις εργασίας και φέραμε 80 κινηματογραφικές παραγωγές. Χρηματοδοτούμε τα επενδυτικά σχέδια 150 τουριστικών επιχειρήσεων και 3.440 νέες γεωργικές επενδύσεις. Χτίσαμε 19 νέα σχολεία και στηρίζουμε 60.000 γονείς με χαμηλά εισοδήματα και 2.000 γονείς παιδιών με αναπηρία, εξασφαλίζοντας θέσεις για τα παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Φέραμε σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα και ενισχύσαμε με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτές 16 νοσοκομεία και 22 κέντρα υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Υλοποιούμε 190 έργα δημιουργίας πάρκων και χώρων πρασίνου στις πόλεις και τις γειτονιές μας. Κάνουμε πιο ασφαλείς 25 περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας με νέα αντιπλημμυρικά έργα. Καταργήσαμε όλα τα ανταποδοτικά τέλη πετυχαίνοντας σημαντική εξοικονόμηση για 150.000 συμπολίτες μας, επαγγελματίες και τοπικές επιχειρήσεις, και πολλά ακόμη έργα που κάνουν τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Με κάθε έργο και δράση που κάνουμε υλοποιούμε το όραμά μας για τη Μακεδονία του 2030, μια Περιφέρεια σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη.

Αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη είναι τα συνθήματά σας. Γιατί τα επιλέξατε; Τι σημαίνουν για εσάς;

Είναι δύο έννοιες που ορίζουν τη διαδρομή μας από την αρχή μέχρι σήμερα. Αλληλεγγύη, γιατί χωρίς κοινωνική συνοχή δεν υπάρχουν ευημερία και πρόοδος. Και η δέσμευσή μας είναι ότι, όπως στα δύσκολα, έτσι και τώρα, στην περίοδο προόδου και ανάπτυξης που έχουμε βάλει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανέναν πίσω. Εμπιστοσύνη, γιατί παρά τις πολλές και μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, σήμερα μπορούμε να κοιτάμε τους συμπολίτες μας στα μάτια και κυρίως γιατί τώρα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα ένα άλμα μπροστά με έργα και δράσεις που ξεκινούν άμεσα. Χρηματοδοτούμε περισσότερες από 2.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για επενδύσεις έρευνας, καινοτομίας και νέων τεχνολογιών. Υποστηρίζουμε με νέες δράσεις κατάρτισης 3.250 άνεργους συμπολίτες μας. Ξεκινάμε την κατασκευή νέων σύγχρονων σχολείων που θα στεγάσουν 115.000 μαθητές. Εξασφαλίζουμε την υποστήριξη 890 μαθητών και 1.390 φοιτητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Αρχίζουμε νέα έργα εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας, διασφαλίζουμε τη λειτουργία για τα επόμενα χρόνια όλων των κοινωνικών δομών της Κεντρικής Μακεδονίας που εξυπηρετούν 300.000 συμπολίτες μας, προχωρούμε σε νέα αντιπλημμυρικά έργα ύψους 60.000.000 ευρώ και ξεκινάμε νέα έργα σε 168 χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης, διασφαλίζοντας την ποιότητα και την ποσότητα νερού για 300.000 συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε τα έργα επέκτασης, αναβάθμισης και βελτίωσης των δικτύων επεξεργασίας λυμάτων που θα φτάσουν σε μήκος τα 137 χιλιόμετρα, δίνοντας λύση σε 41.000 συμπολίτες μας. Ξεκινάμε νέες επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 100.000.000 ευρώ, που θα μειώσουν κατά 56.000 τόνους τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, και συνεχίζουμε τα έργα επέκτασης των ενεργειακών δικτύων στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας.

Είχατε πετυχημένες θητείες. Πώς γίνεται αυτό; Τι προτεραιότητες πρέπει να βάζει ένας περιφερειάρχης για να πετυχαίνει;

Οι δεσμεύσεις να γίνονται πράξη. Να υπάρχει πραγματική σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που να βασίζεται στην αλήθεια, στη συνέπεια, στο έργο και στις πράξεις. Να διεκδικεί και να πετυχαίνει ουσιαστικές λύσεις για τις πραγματικές ανάγκες του τόπου και της κοινωνίας. Με πολλή δουλειά και έργο να μετατρέπει τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για όλους τους πολίτες, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις, πέρα από κόμματα και σκοπιμότητες. Να έχει το όραμα, την ομάδα, την εμπειρία, τις φρέσκες ιδέες και το σχέδιο για να πάει την Κεντρική Μακεδονία μπροστά. Με βάση αυτά μας κρίνουν και αποφασίζουν οι συμπολίτες μας.

Πώς ήταν η φετινή ΔΕΘ; Εχασε σε αίγλη;

Είναι γεγονός ότι η φετινή ΔΕΘ πραγματοποιήθηκε παράλληλα με μία εθνική τραγωδία. Θα σας πω όμως ότι και φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης έχει αποκτήσει και πάλι τον εμπορικό και εξωστρεφή χαρακτήρα της και ο κόσμος την έχει αγκαλιάσει ξανά. Και φυσικά, η ανάπλαση της ΔΕΘ είναι ένα πολύ σημαντικό έργο που στηρίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο αυτό πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει και να προχωρήσει γρήγορα για να γίνουν ακόμα πιο σύγχρονες οι εκθεσιακές εγκαταστάσεις για τους εκθέτες και τους επισκέπτες, αλλά και για να αξιοποιηθεί η υπόλοιπη έκταση, με τη δημιουργία, μεταξύ άλλων, και περισσότερων χώρων πρασίνου, τους οποίους θα επισκέπτονται όλο τον χρόνο οι συμπολίτες μας.

Φταίει η κυβέρνηση με την έλλειψη ισχυρών υποδομών στη Θεσσαλία ή ο συνάδελφός σας περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι δήμαρχοι για ό,τι έγινε;

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η έρευνα από τη Δικαιοσύνη και από ειδικούς για το τι ακριβώς έγινε και περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματά της. Αυτό που βλέπουμε όλοι είναι ότι η κλιματική κρίση είναι μία πραγματικότητα και παρά τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν σε όλες τις Περιφέρειες αυτά τα χρόνια η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να κάνουν πιο πολλά, πιο μεγάλα και πιο γρήγορα βήματα. Και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να βρεθούν οι πόροι για μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, τους οποίους σήμερα δεν έχουν οι Περιφέρειες, προκειμένου τα έργα αυτά να γίνουν με βάση τις νέες κλιματικές συνθήκες και τα σημερινά δεδομένα.

Τι σας κούρασε και τι σας γοήτευσε σε αυτή τη θητεία που λήγει;

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε αυτά τα χρόνια, η πανδημία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, ήταν και πολύ μεγάλες και πιο πολλές από ποτέ, δοκιμάζοντας τις αντοχές όλων μας. Ομως δεν το βάλαμε κάτω, δεν σταματήσαμε να δουλεύουμε ούτε στιγμή. Και σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι μια ισχυρή Περιφέρεια στην Ελλάδα και στην κορυφή της Ευρώπης: Με αύξηση των εξαγωγών που φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ, και ταυτόχρονα είμαστε πρώτοι στην Ελλάδα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Με διπλασιασμό των επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές, ενώ ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2023 πετύχαμε αύξηση 23,9% στα έσοδα από τον τουρισμό και αύξηση 23,2% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών Με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Με την παραγωγή του 25% του Αγροτικού ΑΕΠ της χώρας. Με μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Με έσοδα 145.000.000 ευρώ, 110.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας μόνο από τις κινηματογραφικές παραγωγές που φέραμε στον τόπο μας. Με παγκόσμιες εταιρίες-κολοσσούς που επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον τόπο μας, στους ανθρώπους και στο σχέδιό μας για το μέλλον. Και αυτές οι επιτυχίες και οι πρωτιές είναι που με γεμίζουν ικανοποίηση και μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε το έργο μας.

Τι σημαίνει για την οικογένειά σας ο εκλογικός αγώνας; Εχει συνέπειες;

Ο ελεύθερος χρόνος πάντα είναι ελάχιστος, όμως τώρα στις εκλογές είναι ακόμα λιγότερος. Φροντίζω, όμως, έστω και αυτόν τον πολύ λίγο χρόνο να τον περνάω με την οικογένειά μου, με όμορφες και ποιοτικές στιγμές.

Τα παιδιά σας, που σας χειροκρότησαν στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, τι καταλαβαίνουν από όλο αυτό; Τι σας λένε;

Θα σας πω την ατάκα που μου είπε η κόρη μου η Ναταλία στο τέλος της εκδήλωσης: «Πάμε, Τζίτζι»!

Η Ελεάνα βοηθά στις εκλογές;

Είναι ο άνθρωπός μου και το στήριγμά μου με όλη τη σημασία των λέξεων. Με τη συντροφικότητά της, την κατανόηση, την υπομονή, τις δύο κουβέντες που θα μου πει και θα φύγει η φόρτιση όλης της ημέρας και πολλά περισσότερα.

Πώς θα σας κάνει να νιώσετε ακόμη μία εκλογική νίκη; Σας δίνει περισσότερη αυτοπεποίθηση ή τι προσφέρει στην ψυχή σας;

Οι εκλογικές νίκες δεν είναι αυτοσκοπός, είναι το μέσο για να φτάσουμε στον στόχο μας, στο όραμα που μας ενώνει, να χτίσουμε τη Μακεδονία τού 2030. Την Περιφέρεια που οι νέες δυνατότητες και ευκαιρίες θα φτάσουν σε κάθε οικογένεια, σε κάθε σπίτι και η ανάπτυξη θα είναι βιώσιμη, θα είναι δίκαιη, θα είναι για όλους. Την Κεντρική Μακεδονία που θα αντανακλά τον καλύτερό μας εαυτό και θα νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το μέλλον. Ο στόχος και η δημιουργία είναι αυτά που με γεμίζουν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This