PayPal: Πώς να προσελκύσετε πελάτες της ώριμης γενιάς στον ψηφιακό κόσμο

Η χρήση του Διαδικτύου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί θεαματικά σε ομάδες ηλικίας 55+, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021

Συντάκτης: Newsroom

Οι μεγαλύτερης ηλικίας e-shoppers αποτελούν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο δημογραφικό στοιχείο παγκοσμίως – συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Ωστόσο, η στερεοτυπική αντίληψη ότι οι εν λόγω καταναλωτές είναι κάθε άλλο παρά εξοικειωμένοι με την τεχνολογία αποτελεί πλέον παρελθόν.

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση της Focus Bari, τους τελευταίους μήνες η χρήση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί θεαματικά μεταξύ των ηλικιωμένων. Επιπλέον, το 67% των Ελλήνων χρηστών ηλικίας 55+ πραγματοποίησε τουλάχιστον μία ηλεκτρονική αγορά το διάστημα Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι έμποροι οφείλουν να τροποποιήσουν την οπτική τους, προκειμένου να προσελκύσουν και να διατηρήσουν πελάτες της επονομαζόμενης «αργυρής γενιάς» («silver generation»), αφού μάλιστα οι ανάγκες αυτής της ηλικιακής ομάδας είναι ελαφρώς διαφοροποιημένες σε σύγκριση με τους αγοραστές της γενιάς των Millennials ή της Generation Z. Η παροχή στους ώριμους σε ηλικία καταναλωτές μιας ειδικά σχεδιασμένης, πολυκαναλικής και διαφανούς αγοραστικής εμπειρίας είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των εμπορικών στόχων.

Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη με τον πιο ταχύ και υψηλό δείκτη γήρανσης στον κόσμο. Το 2021, τουλάχιστον το 22% του πληθυσμού της χώρας αποτελείτο από άτομα άνω των 65 ετών και η ENI CBC Med, ένας κόμβος συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου, εκτιμά ότι έως το 2050 η ηλικιακή αυτή κατηγορία θα έχει φτάσει το ένα τρίτο του τοπικού πληθυσμού.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο τρόπος ζωής και οι ανάγκες της ελληνικής «ασημένιας γενιάς» έχουν αλλάξει ορατά. Σήμερα, οι ενεργοί και δραστήριοι πολίτες είναι εκείνοι που θέλουν να απολαύσουν τη ζωή, να ζήσουν νέες εμπειρίες και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης και εύκολης πρόσβασης στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Η «ασημένια γενιά» πιάνει το smartphone και πηγαίνει για ψώνια στο… Διαδίκτυο

Οι εκπρόσωποι της γενιάς αυτής κρατούν ζωντανή την περιέργειά τους, είναι καλοί γνώστες της τεχνολογίας και τους χαρακτηρίζει η αυτοπεποίθηση: κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ώριμοι σε ηλικία καταναλωτές στην Ελλάδα έχουν σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στη χρήση της τεχνολογίας, εντάσσοντάς την στη ρουτίνα τους.

Σύμφωνα με τη Focus Bari, η χρήση του Διαδικτύου έχει αυξηθεί θεαματικά σε ομάδες μεγαλύτερης ηλικίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, φτάνοντας σε διψήφιο αριθμό μεταξύ των Ελλήνων ηλικίας 55–64 ετών (+11%) και ακόμη υψηλότερα ανάμεσα σε άτομα ηλικίας 65-74 ετών (+21%).

Το Διαδίκτυο είναι όντως χρήσιμο για ποικίλες δραστηριότητες, καθώς οι πιο ηλικιωμένοι Έλληνες εκτελούν ένα ευρύ φάσμα online εργασιών σε καθημερινή βάση: από την ψηφιακή τραπεζική και την κοινωνική δικτύωση έως τις ηλεκτρονικές αγορές. Το e-shopping αναδείχθηκε μάλιστα τα τελευταία δύο χρόνια στην 4η πιο συχνή διαδικτυακή δραστηριότητα μεταξύ της ηλικιακής ομάδας 55-64, σύμφωνα με τα ευρήματα της Focus Bari.

«Είναι φανερό ότι οι διαδικτυακοί λιανέμποροι δεν μπορούν πλέον να αγνοήσουν την αυξανόμενη ικανότητα με την οποία οι παλαιότερες γενιές τα βγάζουν πέρα με τις νέες τεχνολογίες. Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότερες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου και διαφημίσεις επικεντρώνονται σε πελάτες ώριμης ηλικίας, είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου ότι διαχειρίζονται τη διαδικασία αγορών με αρκετά διαφορετικό τρόπο από τους Gen Zs ή τους Millennials. Η κατανόηση των παραγόντων εκείνων που προσελκύουν τη λεγόμενη "αργυρή γενιά" ("silver generation") στα ηλεκτρονικά καταστήματα είναι το κλειδί για την επίτευξη αύξησης των πωλήσεων», δηλώνει ο Efi Dahan, Γενικός Διευθυντής της PayPal για την Κεντρική-Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία και το Ισραήλ.

5 συμβουλές ζωτικής σημασίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες ιδέες σχετικά με το πώς να προσελκύσετε και να διατηρήσετε πελάτες ώριμης ηλικίας:

  1. Να θυμάστε ότι πολλοί εξ αυτών είναι «mobile first», αναγνωρίζοντας και τη δική τους εξάρτηση από τις κινητές συσκευές. Το 92% των χρηστών του Διαδικτύου ηλικίας 55-64 ετών πραγματοποιεί online αναζητήσεις μέσω προγράμματος περιήγησης για κινητά. Δεδομένης της δημοτικότητας διαφόρων φορητών συσκευών, συμπεριλαμβανομένων των smartphones, tablets ή laptops μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία Ελλήνων, αξίζει να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσελίδα σας θα έχει τη βέλτιστη απόδοση ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιεί κανείς για να κάνει scroll, να τσεκάρει ή να αγοράζει προϊόντα. Σιγουρευθείτε ότι όλα τα βήματα της διαδικασίας αγοράς έχουν βελτιστοποιηθεί για χρήση μέσω κινητού, καθώς συχνά μικρές τεχνικές ατυχίες μπορούν να αποτρέψουν τον πελάτη από το να ολοκληρώσει το checkout.
  2. Μην ξεχνάτε τα digital wallets. Τα ψηφιακά πορτοφόλια βρίσκονται σε άνοδο, αντιπροσωπεύοντας μια προτιμώμενη μέθοδο πληρωμής για το 26% των Ελλήνων. Για τις παλαιότερες γενιές μπορεί να είναι εξίσου ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς η πρόσβαση σε μια δημοφιλή και ασφαλή επιλογή πληρωμής, όπως εκείνη που παρέχει η PayPal, τους δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν μια αγορά χωρίς να μοιραστούν στοιχεία πληρωμής, όπως ο αριθμός πιστωτικής κάρτας. Η διαδικασία ολοκλήρωσης αγοράς μπορεί συχνά να απλοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο, ή ακόμη και να περιοριστεί σε ένα και μόνο κλικ. Εξάλλου, οι εταιρείες που λανσάρουν ψηφιακά πορτοφόλια είναι ως επί το πλείστον γνωστές μάρκες, συμβάλλοντας έτσι στην αναγκαία αξιοπιστία του εκάστοτε ηλεκτρονικού καταστήματος.
  3. Φροντίστε την παρουσία σας στα social media. Το 82% των «ασημένιων καταναλωτών» έχει λογαριασμό στο Facebook και το 74% χρησιμοποιεί το Messenger. Κάνετε τα προφίλ σας στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στα social media ελκυστικά και δεόντως επαγγελματικά, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα από τα κανάλια πωλήσεών σας και αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της επιχείρησής σας. Αξίζει επίσης να ενσωματώσετε ένα καλό και οργανωμένο σύστημα υποστήριξης για όσους πελάτες ενδέχεται να υποβάλουν ερωτήσεις μέσω των σελίδων αυτών και όχι μέσω επίσημων καναλιών εξυπηρέτησης πελατών.
  4. Η ποικιλομορφία στην παράδοση αγαθών «πιάνει τόπο». Το 2020 παραδόθηκαν στην Ελλάδα 85,4 εκατομμύρια δέματα στην αγορά ταχυμεταφορών CEP (Courier, Express & Parcel). Η προσφορά μιας ποικιλίας διαφορετικών επιλογών παράδοσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο για τη διευκόλυνση της εμπειρίας των ηλεκτρονικών αγορών. Ταχυμεταφορές πόρτα-πόρτα, ειδικά σημεία παραλαβής ή μήπως κάτι άλλο; Αφήστε τον πελάτη να επιλέξει ό,τι προτιμά καλύτερα και τον βολεύει περισσότερο.
  5. Τα newsletters ξαναγίνονται της μόδας. Κάθε φορά που προσεγγίζετε τους γηραιότερους πελάτες μέσω πολυκαναλικής επικοινωνίας, να έχετε κατά νου ότι οι παραδοσιακές καμπάνιες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και τα ενημερωτικά δελτία έχουν ξαναμπεί δυναμικά στο παιχνίδι. Εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι το 90% των ώριμων καταναλωτών χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο για αποστολή e-mail και συνδεθείτε έτσι μαζί τους – φυσικά, μην ξεχνάτε να διατηρείτε ένα επίπεδο που αρμόζει στην ηλικία τους, διακατέχεται από σεβασμό και εμπνέει κύρος και εμπιστοσύνη.

Συνοψίζοντας, όταν πρόκειται για την προσέλκυση της «ασημένιας γενιάς», οι έμποροι χρειάζεται να είναι ευέλικτοι, παρόντες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ικανοί να παρέχουν στους πελάτες τους ποικίλες επιλογές παράδοσης των παραγγελιών. Αλλά πάνω από όλα, οφείλουν να είναι διαφανείς και σοβαροί για να δείχνουν όντως άξιοι εμπιστοσύνης.

Η απόπειρα γνωριμίας και κατανόησης των συνηθειών και των αναγκών που διέπουν την αγοραστική συμπεριφορά των ώριμων ηλικιακά καταναλωτών απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από την πλευρά των πωλητών πωλητές να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια. Με δεδομένο τον ρυθμό αύξησης του γηράσκοντος πληθυσμού στην Ελλάδα, αξίζει τον κόπο η επένδυση στην ηλικιακή αυτή κατηγορία που επισκέπτεται ολοένα και περισσότερα e-shops.

Η όποια παραμέληση αυτής της ομάδας στόχου μπορεί να επιφέρει στους εμπόρους και επιχειρηματίες όχι μόνο σοβαρά ζητήματα σε επίπεδο φήμης, αλλά και οικονομικές απώλειες που θα είναι δύσκολο να καλυφθούν μακροπρόθεσμα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

iPhone 15: Καταγγελίες βροχή για υπερθέρμανση των μοντέλων Pro και Pro Max

Με υπερηφάνεια παρουσίασε η Apple το iPhone 15 χωρίς να φαντάζονται τα στελέχη της τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Άπειρες οι καταγγελίες πολιτών που έσπευσαν...

Το πρώτο ιπτάμενο ασθενοφόρο είναι γεγονός – Το εντυπωσιακό βίντεο

Αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το πρώτο πρώτο ιπτάμενο ασθενοφόρο, ένα ηλεκτρικό σκάφος κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, που μπορεί να προσφέρει ιατρική βοήθεια σε δύσβατα ή...

Άφησε την Microsoft για την Amazon ο Ελληνοκύπριος Πάνος Παναή

Σαν βόμβα είχε πέσει στην Silicon Valley η αποχώρηση του Πάνου Παναή (Panos Panay) από την Microsoft έπειτα από 20 χρόνια. Ο Ελληνοκύπριος παραιτήθηκε...

Προβλήματα στο Instagram – Σύνδεση μόνο από κινητά

Προβλήματα σύνδεσης παρουσιάζει το απόγευμα της Τρίτης το Instagram, όπως φαίνεται και στο downdetector.Όπως διαπιστώνουν οι χρήστες της πλατφόρμας, η σύνδεση στο Instagram είναι...

Το Bard αλληλεπιδρά πλέον με εφαρμογές και υπηρεσίες της Google

Η Google ανακοίνωσε την Τρίτη την διάθεση του ικανότερου έως σήμερα μοντέλου του Bard με σειρά από νέες λειτουργίες, όπως η ενσωμάτωσή του σε...

Μίκα: Το ανθρωποειδές ρομπότ που είναι CEO σε εταιρεία… χωρίς ρεπό!

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ταχέως, προχωρά με ραγδαίους ρυθμούς και αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας. Ήδη μία εταιρεία ποτών στην Πολωνία...

Πάνος Παναή: Αποχώρηση «βόμβα» του Ελληνοκύπριου από τη Microsoft

Μετά από σχεδόν 20 χρόνια εργασίας στη Microsoft, και μάλιστα με ηγετικό ρόλο στα τμήματα ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος Windows και της σειράς των συσκευών Surface, ο Panos Panay (Πάνος...

Ο υπεύθυνος διεθνών υποθέσεων της Meta στο 11ο Athens Democracy Forum

Η τεχνολογία σε πρώτο πλάνο! To Athens Democracy Forum επιστρέφει από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, παρουσία και του επικεφαλής της Meta...Το παρών...

Το Βέλγιο εξετάζει διεξοδικά το iPhone 12!

Νέες εξελίξεις ενόψει με το iPhone 12!Το Βέλγιο συγκεκριμένα, αποφάσισε να εξετάσει διεξοδικά το iPhone 12 της Apple, αφού θυμίζουμε η Γαλλία σταμάτησε τις...

Το Χ που αντικατέστησε το Twitter θα συλλέγει βιομετρικά δεδομένα από τους χρήστες

Νέες αλλαγές έρχονται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), καθώς σε μια ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου το δημοφιλές μέσο θα συλλέγει βιομετρικά δεδομένα...

Τα εξωφρενικά «φίλτρα» του TikTok και οι άνθρωποι «ρομπότ»

Ευλογία ή εφιάλτης; Το βίντεο που ανάρτησε γυναίκα - χρήστης του TikTok, αποκαλύπτει περίτρανα το πόσο εύκολο είναι να αλλοιωθεί η ίδια η πραγματικότητα, στην...

Ιστοσελίδες, το ψηφιακό μέλλον κάθε επιχείρησης

Σε ένα κόσμο που συνεχώς αλλάζει, με την επικράτηση του digital marketing και όχι μόνο, οι ιστοσελίδες γίνονται όλο και πιο απαραίτητες. Αποτελούν το...

Viber: Το ανανεωμένο κανάλι του ΕΟΤ στο Viber!

Το Viber φέρνει μια μεγάλη  ποικιλία από δροσερές νέες λειτουργίες για την εποχή -ανάμεσά τους και το κανάλι του ΕΟΤ, με νέες προτάσεις αποδράσεων...

Google: Σε αργία ο υπάλληλος που ισχυρίζεται ότι πρόγραμμα απέκτησε συνείδηση

Τους χειρότερους φόβους των οπαδών της επιστημονικής φαντασίας ήρθε να επιβεβαιώσει με τις δηλώσεις του, ο υπάλληλος της Google, που ισχυρίστηκε ότι ένα chatbot...

COSMOTE: Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων και για τις εταιρικές συνδέσεις Dedicated Internet Access (DIA)

Προχωρά δυναμικά το στρατηγικό πλάνο αναβάθμισης της χώρας Σε εξέλιξη η αναβάθμιση ταχυτήτων σταθερού ευρυζωνικού Ιnternet COSMOTEΣε επιχειρήσεις που διαθέτουν συνδέσεις σταθερού...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο πρωτοσέλιδο των New York Times η αποκάλυψη-«βόμβα» για τον Άδωνι και τα δωράκια από τη Huawei!

Σε περίοπτη θέση η υπόθεση δωροληψίας με «κορυφαίο Έλληνα υπουργό»

Βρήκαν νεκρό τον 25χρονο που είχε εξαφανιστεί στην Κυψέλη

Τραγική ήταν η κατάληξη στις έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου Βαγγέλη, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από την Κυψέλη πριν από μια...

Φρικτός θάνατος σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι: Γυναίκα καθάριζε την μηχανή του κιμά και διαμελίστηκε

Συγκλονίζει το δυστύχημα σε κρεοπωλείο στο Μεσολόγγι, όπου μια εργαζόμενη βρήκε τραγικό θάνατο όταν η μηχανή του κιμά την διαμέλισε. Η άτυχη γυναίκα το...

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος σήκωσε το φέρετρο της μητέρας του Ουρανίας μαζί με τον αδερφό του

Σήμερα το πρωί, έφθασε στη Σκιάθο, στο νησί της καταγωγής της, η σορός της μητέρας του Γιώργου Αγγελόπουλου, Ουρανίας Σουλτάνη, η οποία έφυγε από...

Η ρουκέτα Μεϊμαράκη κατά Κυριάκου

Η αιφνίδια επανεμφάνιση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επιλογή του μάλιστα να αναρτήσει κοινό άρθρο κατά τις μετανάστευσης παρέα με τον...

Μπιλ Γκέιτς: «Ανοησία το να φυτεύεις δέντρα»!

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η δήλωση του Μπιλ Γκέιτς ο οποίος δήλωσε ευθαρσώς πως το να φυτεύει κανείς δέντρα για να σταματήσεις την κλιματική...
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ