«Το… ΕΝTER της επόμενης μέρας της χώρας είναι η ψηφιακή Ελλάδα»!

Must Read

Κεντρική επιλογή της κυβέρνησης χαρακτήρισε χθες τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο συνέδριο Digital Economy Forum του ΣΕΠΕ. «Βρίσκομαι εδώ να πληκτρολογήσουμε μαζί το ΕΝTER της επόμενης μέρας της χώρας» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης αποτελεί το πολιτικό κέντρο, το οποίο, έχοντας πλήρεις αρμοδιότητες, θα προχωρήσει τη χώρα στην επόμενη μέρα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα δημιουργηθεί η πλατφόρμα gov.gr, η οποία θα αποτελεί την εικόνα και το πρόσωπο της Δημόσιας Διοίκησης στις σχέσεις με τους πολίτες, ενώ, αναφερόμενος στις νέες ταυτότητες, είπε πως θα είναι έγχρωμες και θα αποτελούν την ψηφιακή υπογραφή του πολίτη.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές τους προς τα κάτω: «Το κόστος των δεδομένων στη χώρα μας παραμένει πολύ υψηλό. Πολλές από τις σχετικές διεθνείς μετρήσεις δεν αντανακλούν την πραγματικότητα. Είναι αναγκαίο οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας να αναπροσαρμόσουν τις τιμολογιακές πολιτικές προς τα κάτω. Καθαρές κουβέντες, καθαρές λύσεις». Σημείωσε, επίσης, ότι θα υπάρξει για όλους τους πολίτες ένας ενιαίος αριθμός, που θα εκδίδεται με τη γέννηση κάθε παιδιού, και θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή. Η απλοποίηση των διαδικασιών είναι σημαντική, όπως είπε, και γι’ αυτό πλέον «το Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να έχει και να βρίσκει όλα τα σχετικά έγγραφα που αφορούν κάθε πολίτη».

Ο κ. Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και προς αυτήν την κατεύθυνση θα λειτουργήσουν επιμορφωτικά προγράμματα για ανέργους, ενώ ταυτόχρονα θα ενταχθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα μαθήματα που θα συμβάλουν στο ψηφιακό άλμα. «Μέσα σε τέσσερις μήνες τα βήματα που έγιναν ήταν πολλά και θα ακολουθήσουν πολύ περισσότερα και πιο τολμηρά. Αφετηρία ήταν η ίδρυση ενός υπουργείου με χαρτοφυλάκιο ψηφιακής διακυβέρνησης, που είναι σήμερα διακριτό από το παλιό υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ήταν μία πρωτοβουλία, για την οποία είχα δεσμευτεί προεκλογικά» είπε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα επισκέπτεται τη Ρώμη για συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του.

Κ. Αγοραστός: «Περνάμε στην ψηφιακή εποχή της αυτοδιοίκησης»

Στην πράξη τώρα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρωτοπορεί, εφαρμόζοντας στην πράξη το νέο κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Γενική Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (General Data Protection Regulation).

Ο Περιφερειάρχης, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε τη σύμβαση για τον ορισμό Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων, του νέου θεσμού που εισάγεται υποχρεωτικά σε κάθε δημόσια υπηρεσία και έχει ρόλο-κλειδί στο νέο πλαίσιο προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, οι νέοι κανόνες προστασίας δεδομένων αλλάζουν τη ζωή του πολίτη και του επιχειρείν, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων δικαιώματα όπως το «δικαίωμα στη λήθη», δηλαδή δικαίωμα διαγραφής των προσωπικών δεδομένων όχι μόνο από τον πρώτο που τα αναπαρήγαγε αλλά και από όλους όσοι έχουν αντλήσει προσωπικά δεδομένα από τον πρώτο.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας περνά σε μια άλλη εποχή και σε ένα νέο σύστημα λειτουργίας που συγχρονίζεται με τις ανάγκες αλλά και την απαίτηση των πολιτών για ευέλικτες, αποτελεσματικές και ασφαλείς υπηρεσίες» δηλώνει ο κ. Αγοραστός. «Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και της αναποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Και περνάμε στην ψηφιακή εποχή της αυτοδιοίκησης, μέσα από την καλύτερη οργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο ορισμός Υπεύθυνου Προσωπικών Δεδομένων αλλά και η εφαρμογή του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων «ΙΡΙΔΑ», στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Θεσσαλίας. «Για τον πολίτη, αυτό μεταφράζεται σε απλούστερες διαδικασίες, τυποποιημένες, γρήγορες, ψηφιακές και ασφαλείς, ώστε να μπορεί κάποιος να εξυπηρετείται από το σπίτι, από την δουλειά ή από την επιχείρησή του».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This