Δευτέρα 17/5/2021

Η δεξαμεθαζόνη μείωσε τη θνητότητα

Η δεξαμεθαζόνη σε χαμηλές δόσεις είναι το πρώτο φάρμακο που βελτιώνει τη θνητότητα των ασθενών με σοβαρής μορφής νόσο Covid-19.

Πρόκειται για μια μορφή κορτιζόνης, η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλά νοσήματα και έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, η δεξαμεθαζόνη είναι ένα παλιό, φθηνό και δοκιμασμένο φάρμακο.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Ευστάθιος Καστρίτης της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θεραπευτικής και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα ευρήματα της μελέτης Recovery που άρχισε στη Μεγάλη Βρετανία τον Μάρτιο του 2020 ως τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, με σκοπό να δοκιμάσει μια σειρά πιθανών θεραπειών για τον Covid-19.

Στη μελέτη έχουν ενταχθεί πάνω από 11.500 ασθενείς, σε περισσότερα από 175 νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας. Η χορήγηση της δεξαμεθαζόνης σε διασωληνωμένους ασθενείς μείωσε τους θανάτους κατά 35%. Μεταξύ των ασθενών που λάμβαναν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά δεν είχαν ανάγκη διασωλήνωσης κατά την ένταξη στη μελέτη η θνητότητα ελαττώθηκε κατά 20%.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ