Σάββατο 19/6/2021

«Καμπανάκι» για εγκεφαλικά, ψυχώσεις και συμπτώματα άνοιας από τον Covid-19

Η σοβαρή μορφή του Covid-19 βλάπτει τον εγκέφαλο, σύμφωνα με την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μελέτη των νευρικών και ψυχικών επιπτώσεων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός SARS-CoV-2.

Εγκεφαλικό, ψύχωση, συμπτώματα τύπου άνοιας και άλλες επιπλοκές είναι μεταξύ των επιπλοκών που κατέγραψαν ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μπένεντικτ Μάικλ του πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και την καθηγήτρια Σαρ Πετ του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχιατρικής «The Lancet Psychiatry».

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, 125 σοβαρά περιστατικά Covid-19 ασθενών ηλικίας από 23 έως 94 ετών, οι οποίοι χρειάστηκαν νοσηλεία σε βρετανικά νοσοκομεία, η συχνότερη εγκεφαλική επιπλοκή ήταν το εγκεφαλικό, στους 77 από τους 125 ασθενείς (62%), από τους οποίους οι περισσότεροι ήταν άνω των 60 ετών. Στους 57 (74%) το εγκεφαλικό ήταν ισχαιμικού τύπου, ενώ στους εννέα (12%) ήταν αιμορραγικού τύπου.

Επίσης, 39 ασθενείς (ποσοστό 31%) εμφάνισαν σημάδια νοητικής σύγχυσης ή αλλαγές στη συμπεριφορά τους. Από αυτούς, οι εννέα ή το 23% είχαν μη προσδιορισμένη εγκεφαλική δυσλειτουργία (εγκεφαλοπάθεια), οι επτά ή το 18% φλεγμονή του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), ενώ άλλοι εκδήλωσαν συμπτώματα ψύχωσης, συναισθηματικών διαταραχών και συνδρόμου τύπου άνοιας.

Οι επιπλοκές

Σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις υπάρχει πάντως πιθανότητα αυτές οι επιπλοκές να μην προκλήθηκαν από τη νόσο, αλλά να προϋπήρχαν και απλώς να μην είχαν διαγνωστεί νωρίτερα.

«Η νέα μελέτη, που περιγράφει εντυπωσιακές περιπτώσεις νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων σχετιζόμενων με σοβαρό Covid-19 σε εισηγμένους στο νοσοκομείο ασθενείς, μας υπενθυμίζει ότι η νόσος είναι κάτι περισσότερο από μια αναπνευστική λοίμωξη» δήλωσε ο καθηγητής Ψυχολογικής Ιατρικής Μάικλ Σαρπ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι «προς το παρόν οι άνθρωποι στον γενικό πληθυσμό δεν πρέπει να ανησυχούν πάρα πολύ γι’ αυτές τις επιπτώσεις, επειδή πιθανώς είναι σχετικά σπάνιες σε όσους αρρωσταίνουν από τον κορωνοϊό». Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω σχετικής έρευνας, γιατί εγείρονται ανησυχίες για νευρολογικές και ψυχιατρικές επιπλοκές με βάθος χρόνου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ